Desi fiecare unitate apartinand Ministerului Apararii Nationale si Ministerului de Interne este considerata obiectiv strategic si nu poate fi fotografiata, poze cu aceste amplasamente sunt disponibile oricui are instalat pe
calculator programul
Google Earth.

Programul propriu-zis costa 400 de dolari, insa exista si o varianta gratuita, pe care am folosit-o si noi, al carei inconvenient consta in actualizarea mai greoaie a imaginilor surprinse din satelit. Google Earth este un program foarte util celor pasionati de topografie sau cartografie.
Orasele pot fi vazute straduta cu straduta, casa cu casa, iar calitatea imaginilor in varianta gratuita a Google Earth echivaleaza cu vizionarea de la o inaltime de circa 1.000 m. Legile 182/2002 si
HG 585/2002 interzic fotografierea unitatilor militare, fara insa sa aiba in vedere aceasta forma lesnicioasa de spionaj prin intermediul internetului.
PARERI SI PARERI. Maiorul Claudiu Sava, loctiitorul comandantului Batalionului 20 Scorpionii Negri din cadrul Brigazii 2 Infanterie Rovine, admite ca fotografierea obiectivelor militare este inevitabila: ""Pozele din satelit nu contin informatii legate de obiectivele fotografiate sau despre activitatile care se desfasoara in interiorul sau in zona respectivelor obiective. Aceste informatii sunt secrete, nu au adresa sau pozitionarea unei unitati militare"". Chiar daca au incercat sa minimalizeze importanta unor fotografii din satelit, ofiterii cunosteau bine programul Google Earth, ceea ce ne-a dat de inteles ca acesta e mai folositor decat ni se putea aduce noua la cunostinta.

TEHNOLOGIE. Din satelit poate fi identificata si propria casa