Piata romaneasca a camerelor foto va creste si in acest an, unele estimari aratand o valoare de 37 de milioane de euro, o crestere de 60% comparativ cu 2005. Cele mai vandute modele au o rezolutie de 5MP. Eliminarea definitiva a accizelor la cam
Piata romaneasca a camerelor foto va creste si in acest an, unele estimari aratand o valoare de 37 de milioane de euro, o crestere de 60% comparativ cu 2005. Cele mai vandute modele au o rezolutie de 5MP.


Eliminarea definitiva a accizelor la camerele foto (10 iunie 2005) a dus la dublarea pietei fata de 2004. Daca pentru anul trecut se estimeaza o valoare a pietei in jur de 23 de milioane de euro, pentru 2006, cele mai optimiste calcule indica pragul de 37 de milioane de euro. Din pacate, nu exista un studiu independent pe aceasta piata, cifrele fiind estimate de distribuitori si producatori.
""Cresterea spectaculoasa de piata este in mare masura datorata eliminarii din sistemul de taxare la import si a avut darul, pe de o parte, sa mute o parte a cererii in tara, iar, pe de alta parte, sa mute intr-o plaja mult mai accesibila camerele foto digitale"", ne-a declarat Mike Borze, managing director BenQ pentru sud-estul Europei. ""Aceasta evolutie, combinata cu o scadere accentuata a preturilor medii per produs, a format un cumul de factori ce au indemnat utilizatorii sa prefere ca prima optiune achizitia unei camere digitale din tara"", considera oficialul BenQ. In ceea ce priveste numarul de unitati vandute, se estimeaza un total de 100.000 de unitati in 2005, pentru anul in curs un maximum ar fi de 150.000 de unitati, considera Dana Iorga, Chief Operating Officer, IT&S. La un calcul estimativ, ar reiesi ca in 2005 romanul a platit in medie pentru o camera foto 800 RON. Avand in vedere estimarile pentru 2006 se pare ca suma medie va creste la 900 RON. De precizat ca in valoarea totala de piata au intrat in calcule si accesorii precum husa, acumulatori dar nu si cardurile de memorie.
COMPACT. Camerele foto cu o rezolutie de 5MP s-au vandut cel mai bine, raportul calitate-pret fiind apreciat de cumparatori. Vanzarile sunt dominate de camerele compact, in jur de 95%, dar pe viitor se asteapta vanzari mai bune pentru modelele din categoria SLR. Aparatele pe film nu au disparut de pe piata, dar ponderea digitalului este 95%, estimeaza reprezentantii Altex.
""Astfel de aparate cu film se vand preponderent, in acest moment, in mediile fotografilor profesionisti"", spune Laurentiu Faur, Communication Coordinator Panasonic Romania. De obicei, cota de piata e ""ferita"" de ochii concurentei, dar nu toti au aceeasi politica. Reprezentantii Panasonic estimeaza o cota de piata de 12%, iar BenQ apreciaza o cota de 16%.
ONLINE MAI TARZIU. ""Clientii romani, in mare parte, sunt in continuare straini de ceea ce reprezinta e-payment, ramanand fideli metodelor traditionale de shopping"", spune Carmen Lazar, director PR&Comunicare la Altex. Raftul ramane in continuare de baza dar nu pentru multa vreme.
""Nu mai devreme de 2009 o sa vindem mai mult online"", prognozeaza reprezentantii Diverta. ""Scaderile puternice ale marjei operate de comerciantii online au determinat tot mai multi clienti sa apeleze la serviciile acestora, stiut fiind ca preturile mici, listate online, ale produselor sunt determinate de absenta costurilor specifice unei retele retail: chirii, stocuri, angajati"", apreciaza Razvan Uruc, Supply Manager IT Division - Diverta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.