Intrerupem serialul interviului realizat de ZIUA cu Ion Mihai Pacepa pentru o contrareplica a acestuia la replica lui Petre Roman.
Documente acuzatoare
Petre Roman a publicat un articol intitulat "Minciunile Rosii ale lui Pa
Intrerupem serialul interviului realizat de ZIUA cu Ion Mihai Pacepa pentru o contrareplica a acestuia la replica lui Petre Roman.
Documente acuzatoare
Petre Roman a publicat un articol intitulat "Minciunile Rosii ale lui Pacepa," in care neaga implicarea tatalui sau, Walter Roman (nascut Erno Neulander) in aducerea din Budapesta a liderului contrarevolutiei maghiare din 1956, Imre Nagy, care a fost apoi executat de KGB. Potrivit autorului, aceasta ar contrazice "in mod flagrant adevarul istoric."
Documentele arhivei CC al PCUS, Colectia ZENIT, spun insa altceva. Un exemplu il constituie telegrama din 23 noiembrie 1956, trimisa lui Hrusciov pe linia K (cifru special) de membrii Prezidiului PCUS Ghiorghi Malenkov, Mikail Suslov si Averky Aristov, care se aflau la Budapesta pentru a inabusi contrarevolutia maghiara. Citez:
"Catre Comitetul Central al PCUS
Imre Nagy si grupul sau au parasit ambasada iugoslava si in prezent se afla sub paza de incredere. In momentul plecarii, Nagy si ai sai s-au imbratisat si s-au sarutat cu colaboratorii ambasadei. La un moment dat, dupa imbarcarea grupului intr-un autocar, Nagy a incercat sa revina in cladirea ambasadei, dar niste unguri si colaboratorii nostri l-au impiedicat.
Tovarasul Walter Roman(*), sosit la Budapesta impreuna cu tovarasul Dej, ieri, 22 noiembrie, s-a intretinut cu Nagy, pe care-l cunoaste inca din perioada activitatii desfasurate in Komintern. A reiesit ca Nagy refuza categoric sa paraseasca tara sau sa dea vreo declaratie favorabila actualului guvern maghiar, invocand faptul ca este lipsit de libertate.
Precum se vede, iugoslavii l-au instructat temeinic pe Imre Nagy.
Tovarasul Kadar si tovarasii romani sunt fermi si considera ca Nagy si grupul sau trebuie porniti, fara zabava, la drum. In baza intelegerii dintre tovarasii unguri si romani, Nagy si grupul lui vor porni azi spre Romania, unde, conform celor declarate noua de tovarasul Dej, li se va asigura sederea (sub paza adecvata).
Tovarasul Kadar si tovarasii romani discuta cand, cum si ce fel de comunicat sa dea publicitatii, in acord cu Guvernul roman, despre trimiterea in Romania a lui Imre Nagy si a grupului sau.
Malenkov, Suslov, Aristov
23 noiembrie 1956
(*) Walter Roman, membru al CC al PCR"
Discutii lamuritoare cu Nagy
In "Orizonturi Rosii" (editia II-a, SUA, pp. 357-59), publicata in 1987, am descris modul cum a fost adus Imre Nagy in Romania de catre un grup de securisti condus de colonelul Wilhelm Einhorn (acum in Israel), si ce s-a intamplat cu el cat timp a fost tinut in Romania. In 1988, Orizonturi Rosii a fost tradusa in maghiara si publicata ilegal la Budapesta, sub forma unei editii samizdat de buzunar. In 2000, cartea a facut obiectul unei emisiuni speciale, de o ora, la Duna TV produsa de ziaristul maghiar Imre Szabo cu sprijinul subsemnatului. Emisiunea a prezentat noi documente din arhivele maghiare despre rapirea lui Imre Nagy din Budapesta.
In manuscrisul unei noi carti, in engleza, prezint date si documente suplimentare despre rolul comunistilor romani in rapirea lui Imre Nagy. Aici, doar cateva detalii. La inceputul lui octombrie 1956 Hrusciov a venit la Bucuresti impreuna cu Ghiorghi Malenkov (recent schimbat din functia de premier dar inca membru al Biroului Politic) si generalul Ivan Serov, noul sef al KGB, pentru "consultari" in legatura cu evenimentele din Ungaria.
La cererea lui Hrusciov, Gheorghiu-Dej a aprobat crearea imediata a unei rezidente DIE in Budapesta, care sa ajute la depistarea "contrarevolutionarilor" ce incita la revolutie. Sef al rezidentei a fost numit colonelul Wilhelm Einhorn (nascut in Ungaria), care era atunci adjunct al DIE. La 4 noiembrie, unitati sovietice au ocupat Budapesta, si Imre Nagy s-a refugiat in ambasada iugoslava. La 19 noiembrie, generalul Serov s-a reintors la Bucuresti cu un mesaj al lui Hrusciov, care cerea sprijinul "tovarasilor romani" pentru scoaterea lui Nagy din ambasada iugoslava si aducerea sa, sub paza, in Romania. Gheorghiu-Dej, Emil Bodnaras si Walter Roman au zburat imediat la Budapesta cu un avion militar sovietic.
Cateva zile mai tarziu, Imre Nagy si echipa sa au ajuns la Bucuresti, escortati de o echipa de securisti condusa de colonelul Einhorn. Nagy a fost cazat la o casa conspirativa a DIE din Padurea Baneasa (Km. 12), unde Walter Roman a avut numeroase discutii cu el pentru a-l convinge sa condamne contrarevolutia maghiara. Nagy a refuzat. In decembrie 1956, el si colegii sai au fost preluati de o echipa a KGB condusa de generalul Boris Shumilin, prezentat ca expert in "afaceri contrarevolutionare", si dusi la Moscova. Un an mai tarziu Nagy si ceilalti revolutionari maghiari adusi in Romania cu sprijinul lui Walter Roman au fost spanzurati la Budapesta. Vietile lor se adauga miilor de maghiari ucisi de trupele sovietice in zilele calde ale contrarevolutiei maghiare din 1956.
Locotenent-colonel intr-o unitate NKVD
Dl. Petre Roman spune ca tatal sau a fost un patriot roman. Documentele vremii il prezinta insa ca pe un om care si-a dedicat viata bolsevismului international. Erno Neulander s-a nascut in Oradea si a fost recrutat in miscarea comunista de kominternistul Nicolae Golberger care l-a ajutat sa plece in URSS via Cehoslovacia. Potrivit documentelor din arhivele sovietice, Neulander a devenit locotenent-colonel intr-o unitate NKVD si a fost trimis in Spania sub numele Walter Roman. Acolo a detinut functia de ofiter CI al batalionului de artilerie "Ana Pauker," si a avut ca acoperire pozitia de "comisar politic." In Spania, Walter Roman s-a casatorit cu Angelina, nepoata fostei lidere a PC Spaniol Dolores Ibarruri ("La Passionaria"), de care a divortat apoi la cererea Kominternului. Angelina a fost deportata la Taskent.
Decorat cu Steaua Rosie
Dupa infrangerea Republicii Spaniole, Walter Roman s-a reintors in URSS. Acolo a condus, pentru o perioada, sectia romana a postului de radio Moscova, unde a lucrat impreuna cu Ana Pauker, Leonte Rautu si Iosif Chisinevschi. Ana Pauker s-a reintors in Romania imbracata in uniforma sovietica, Walter Roman s-a reintors pe un tanc sovietic, ca sef de stat major al unei brigazi de voluntari (Horea, Closca si Crisan). In 1945 a fost decorat de Moscova cu "Steaua Rosie" asa cum rezulta dintr-un alt document sovietic:
NKID URSS, Sectia Tarilor Balcanice
Noiembrie 1945, Nr. 791/bs
Ambasadorului URSS in Romania,
tov. S.I. Kavtaradze
Va trimitem imputernicirea Prezidiului Sovietului Suprem al URSS pentru inmanarea decoratiei si ordinului "Steaua rosie" - nr. 1651765 cu diploma insotitoare - nr. 283631 privind decorarea lucratorului de la radiodifuziunea speciala, Walter Roman, prin Decretul Prezidiului Sovietului Suprem al URSS din 27 iunie 1945.
La inmanarea decoratiei este necesar sa se intocmeasca un protocol si sa se transmita prin NKID la Sectia pentru decoratii a Prezidiului Sovietului Suprem al URSS.
Loctiitorul Sectiei tarilor balcanice,
A. Lavniscev
"Dupa noi vom veni tot noi"
In 1946, Walter Roman a fost numit sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane si a primit sarcina sa o transforme intr-o filiala a Armatei Rosii. Apoi a devenit ministrul Postelor si Telecomunicatiilor si membru al CC al PCR. Ulterior el a fost marginalizat, impreuna cu ceilalti NKVD din conducerea Romaniei, devenind director al Editurii Politice.
Pot scrie o carte despre activitatea lui Walter Roman. Aici voi mentiona doar o carte scrisa de el. Este intitulata "Secolul XX: Secolul Marilor Revolutii", si a fost publicata la Bucuresti in 1970. Cartea elogiaza revolutia comunista din URSS. Unul din paragrafe este extrem de concludent: "Cine va veni dupa noi?" intreaba profetic Walter Roman, referindu-se la comunistii care conduceau URSS si tarile din Europa de Est. "Dupa noi vom veni tot noi," raspunde autorul. "Noi nu scriem istoria. Noi o cream." Cele doua fraze erau lozinci afisate in birourile consilierilor sovietici ai Securitatii.
Departe de mine gandul de a-i reprosa domnului Petre Roman faptele tatalui sau. Dar am probleme cu mentalitatea de astazi a domniei sale. In articolul din ZIUA, dl. Roman scrie: "Ramane uluitoare capacitatea inaltilor comandanti ai fostei Securitati de a-si continua netulburati misiunea de a dezinforma si a crea confuzii menite sa impotmoleasca societatea intr-o mlastina de neincredere si suspiciuni. Fara indoiala, stiu prea bine ca Securitatea a avut puterea si a reusit sa otraveasca multe constiinte si sa schimonoseasca viata multor romani. Dar ca acesti "bravi" securisti sa vina acum sa ne dea lectii de democratie, e prea de tot!"
Se pare ca pentru dl. Roman numai cei care au servit comunismul pana la sfarsitul vietii lor, sau al comunismului, s-au schimbat in bine. Cei care s-au rupt de comunism sau de Securitate cand erau in plina glorie si le-au demascat apoi crimele zeci de ani, raman in mintea domniei sale tot comunisti. Sau securisti. Aceasta este una din dramele cu care se confrunta Romania de azi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.