Pestele cel mic il inghite pe cel mare doar in ipoteza in care acesta din urma este, in prealabil, transat. Tocat in bucati cat mai mici. Dupa aceasta formula, nu este deloc exclus ca, in viitor, PSD, care continua sa fie cel mai mare partid din Roma
Pestele cel mic il inghite pe cel mare doar in ipoteza in care acesta din urma este, in prealabil, transat. Tocat in bucati cat mai mici. Dupa aceasta formula, nu este deloc exclus ca, in viitor, PSD, care continua sa fie cel mai mare partid din Romania si sa isi mentina nealterat electoratul stabil, sa fie canibalizat de catre Partidul Democrat. O formatiune relativ slab reprezentata in plan parlamentar si care nici la alegeri si nici astazi nu dispune de prea mult electorat dedicat. In ciuda unor sondaje de opinie irelevante la mijlocul unui ciclu electoral, a protectiei de care se bucura din partea sefului statului si in ciuda a fel de fel de speculatii facute de analisti politici, care spera sa obtina un folos de pe urma acestui partid. Exista doua cai prin care PD poate prelua electoratul PSD, fie in sens strict electoral, fie printr-o profitabila fuziune ori alianta. Una este ruperea PSD, eveniment dupa parerea mea improbabil, chiar dupa ce o serie de fruntasi ai acestui partid il parasesc, iar alta absorbtia ideologica. Lansarea unor semnale de catre PD atat de puternice si de convingatoare de stanga, incat sa fie de natura sa deturneze, pur si simplu, electoratul PSD. Cred ca ne aflam in prezenta acestui scenariu.
Nimeni nu si-a pus inca o intrebare, in definitiv cat se poate de fireasca. Si anume de ce Mona Musca, un lider politic care, in ciuda knockout-ului moral si tehnic pe care l-a suferit in plina dosariada, continua sa se bucure si de notorietate, si de simpatie din partea unui important segment al populatiei, data afara din PNL anunta, in mod raspicat, ca va ramane liberala. De ce nu-si ofera Mona Musca nici o alternativa? De ce isi tranteste singura usa in nas, angajandu-se in mod ferm sa nu se inscrie in alt partid? De ce nu se grabeste sa plece la PD, dupa modelul Elenei Udrea? In definitiv, Partidul Democrat probabil ca ar primi-o cu bratele deschise, atat timp cat ea va continua sa-i fie fidela, asa cum a facut-o si pana acum, presedintelui Traian Basescu. De ce Ioan Ghise, dat la randul lui afara din PNL, nu isi anunta intentia de a schimba partidul? De ce, in masura in care ii vor urma afara un Theodor Stolojan, o Raluca Turcan ori un Cristian Boureanu, nici acestia - pot de pe acum sa pariez - nu au nici cea mai mica intentie de a trece la PD? S-ar putea sa ma insel doar in cazul lui Stolojan. In masura in care acesta este un non-liberal, in ciuda declaratiilor sale. Ce ii deosebeste pe ei de Elena Udrea? Elena Udrea nu a fost niciodata liberala. Chiar daca a platit cotizatie la acest partid. De aceea, pentru ea nu a fost nici o dificultate sa plece la PD. In schimb, celorlalti le este foarte greu, daca nu cumva chiar imposibil, sa faca un salt, care poate fi fatal sau chiar mortal sub aspect politic, de la dreapta la stanga. Dar de ce vorbesc eu de un salt de la dreapta la stanga, atata vreme cat Partidul Democrat a anuntat, inca de anul trecut, ca este o formatiune de dreapta populara? Si inca mai si face temenele prin anticamera conservatorilor europeni? Motivul este nu doar faptul ca PD s-a marginit la un simplu enunt atunci cand a decis sa se dea de trei ori peste cap si sa-si zica partid popular, fara a schimba statutul, denumirea, sigla sau imnul, ci mai ales o realitate pe care o percepem din ce in ce mai acut. Si anume ca mesajele acestui partid, mai cu seama in ultima vreme, departe de a fi de dreapta, sunt din ce in ce mai socialiste. Chiar stangiste. Si acum venim la chestiune.
Dupa ce a cochetat in mod nesincer cu popularii europeni, desi inca nu a pus punct tentativelor, Partidul Democrat se configureaza din ce in ce mai mult acum, cand se afla la putere, intr-o formatiune socialista. Mesajele liderilor, uneori ingrosate chiar prin interventiile lui Traian Basescu, care nu are nici cea mai mica intentie de a se desparti de PD, sunt aproape fara exceptie extrase din zona sociala si adresate unui electorat vulnerabil, care nu este luat in captivitate de vreun partid la mijlocul ciclului electoral. Si sunt mesaje cu caracter ultra-populist. Legate de pensii, de asistenta sociala, de starea minorilor, de paturile defavorizate. La putere fiind, PD se comporta ca un campion al opozitiei, intrand intr-un dialog de tip revendicativ cu cele mai nemultumite paturi ale populatiei, un segment important al audientei PD fiind reprezentat chiar de lumpenproletariat. De periferia societatii. De persoane lipsite de calificare, de spirit competitiv si chiar de cetateni care refuza sa munceasca si care, in definitiv, sunt inadaptati si inadaptabili, pe care vrem, nu vrem, ii regasim in orice societate. Chiar si in cele prospere.
Daca Partidul Democrat va continua sa-si intensifice mesajele in aceasta directie, iar PSD va trage imprastiat in toate partile, asa cum face in prezent, atunci, fara ca acest din urma partid sa se fragmenteze, PD il va canibaliza si il va inghiti. Ideologic. Pentru ca de ce nu ar ataca, pana la urma, Partidul Democrat, dincolo de vulnerabili, si electoratul captiv PSD? Bazinul electoral traditional al acestui partid? De aceea cred ca PSD, daca nu se trezeste, se va afla, in preajma viitoarelor alegeri, intr-un pericol de moarte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.