S-au scris milioane de articole despre Liz Taylor - insa acum, ea a fost in sfarsit de acord ca prietenii ei sa vorbeasca despre ea unuia dintre cei mai renumiti biografi din SUA. In volumul care ar urma sa apara, dupa zeci de ani, publicul va afla a
S-au scris milioane de articole despre Liz Taylor - insa acum, ea a fost in sfarsit de acord ca prietenii ei sa vorbeasca despre ea unuia dintre cei mai renumiti biografi din SUA. In volumul care ar urma sa apara, dupa zeci de ani, publicul va afla adevarata viata amoroasa a fascinantei actrite, mai ales a iubirii vietii ei, Richard Burton.
Intr-o seara, Elizabeth Taylor si sotul ei de atunci, Eddie Fisher, au dat o petrecere intr-o vila pe care o inchiriasera in apropierea Romei. Dupa ceva vreme, musafirii au auzit scandal intr-o incapere. Era inceputul anului 1962, cand Liz filma Cleopatra la studiourile Cinecitta. Cu ceva vreme in urma, ea ii marturisise sotului ei, ca are o aventura cu partenerul ei din film, Richard Burton, care in acea seara venise la petrecere neinvitat.
"De ce nu te duci pur si simplu acasa la propria ta sotie? Ea e femeia ta, nu Elizabeth. Elizabeth e a mea", s-a rastit Fisher la Burton, parand ca vrea sa se repeada la el si sa-l stranga de gat. La care Burton, deloc intimidat, i-a replicat ironic, abia mai tinadu-se pe picioare, fiind inconjurat de un damf de alcool: "O, da?! Stii ce? De fapt amandoua sunt femeile mele. Esti femeia mea?", a intrebat-o el pe Taylor. "Daca da, treci incoa, saruta-ma si dovedeste-o!".
Taylor, care incremenise pentru un moment, se uita fix la Burton. Apoi, a inceput sa se apropie de el, tinand in mana un pahar de sampanie. Ca hipnotizata, uitandu-se fix la Burton, si-a lipit buzele de ale lui, fara un cuvant. Umilit in fata oaspetilor, Fisher a trecut pe langa cei doi care inca se sarutau si a iesit afara din casa. Peste tot era o liniste mormantala, pana si pianistul oprindu-se din cantat. Toata lumea avea ochii atintiti asupra celor doi, care se imbratisau pasional. In final, Burton s-a desprins din imbratisare si a trecut pe langa Fisher spunandu-i aproape politicos: "Incalzeste-o pentru mine, ok?" si a plecat. Taylor nu a mai spus nimic si a urcat la etaj, nu inainte de ridica paharul de sampanie sfidator catre musafiri. Comportamentul ei umilitor fata de sotul ei nu era o surpriza pentru cei care o cunosteau foarte bine, pentru ca inca din copilarie a avut o serie de probleme in ceea ce priveste relatiile interumane.
Tratata ca o regina
Primul sau mariaj, cu mostenitorul Nicky Hilton, a fost un dezastru si a inclus abuzuri si acte de violenta din partea unui partener cu care nu avea nici o compatibilitate. In cel de-al doilea mariaj, cu idolul britanic Michael Wilding, a demonstrat inca o data predilectia ei pentru drama si, conform ideii ca toata lumea se invarte in jurul ei, se comporta in consecinta.
In ciuda faptului ca era mama a doi baieti, Michael si Christopher, care pe atunci aveau trei si un an, ea flirta public, cu producatorul de film Mike Todd, chiar in fata lui Wilding. Ulterior, ea s-a casatorit cu Todd in februarie 1957, dupa numai cateva zile de la divortul ei de Wilding.
Noul ei partener de viata a tratat-o ca pe o regina: avioane private, yachturi si masini. Todd o iubea enorm: in fiecare sambata, ii cumpara cate o bijuterie pentru a marca - saptamanal, prima lor intalnire. Nici Liz nu era indiferenta in fata farmecului noului ei sot, care era foarte frumos si care avea - pe deasupra - si un simt al umorului usturator, care parea minunat pentru o femeie care toata viata fusese inconjurata numai de lingusitori.
Imatura emotional
Toate aceste lucruri minunate s-au incheiat abrupt, in 1958, cam dupa un an de cand cei doi se casatorisera si cand Todd a fost ucis intr-un accident de avion.
Dupa ceva vreme, s-a consolat in bratele celui mai bun prieten al lui Todd, Eddie Fisher. Pana atunci, Eddie, sotia sa Debbie Reynolds, Todd si Liz formasera un grup inseparabil. In momentul tragediei, Debbie chiar a avut grija de copiii actritei, iar in urmatoarele luni, Liz a recompensat-o pentru bunatatea ei, furandu-i sotul.
Atractia sa pentru Fisher a demonstrat imaturitatea sa emotionala. A fost exact ca atunci cand, copil singuratic fiind in lumea adultilor studiourilor MGM, singurul sau prieten real era o veverita pe care o numise Nibbles. Cand aceasta a murit, a fost putin necajita o vreme, apoi si-a transferat pur si simplu afectiunea catre o alta veverita, pe care a botezat-o tot Nibbles. Acum, a crezut ca-l poate inlocui pe Todd cu cel mai bun prieten al sau. Denuntata de presa ca fiind o distrugatoare de casnicii cu sange rece, Taylor a declarat doar ca le-a facut celor doi un bine, ca oricum nu se intelegeau, desi aveau doi copii mici. Fara Fisher, a declarat Taylor, Debbie avea sansa sa intalneasca un barbat care s-o iubeasca cu adevarat.
Cu toate astea, Taylor, care cauta un om puternic care sa o sprijine si care sa o intareasca, si-a dat seama ca Fisher era exact ca tatal ei - o figura slaba, fara personalitate, care capitula intotdeauna in fata sotiei sale. Ea cauta o imagine paradoxala si care s-a dovedit a fi de neatins in intreaga ei viata: un barbat puternic, pe care ea sa-l domine totusi. Astfel, ea a inceput sa se poarte foarte urat cu Fisher, ii facea scandaluri monstruoase si il acuza - cand acesta nu riposta - ca e un pampalau.
Supradoza de somnifere
Ironic, daca slabiciunea lui Fisher o scotea din minti, aceeasi slabiciune a fascinat-o la Burton, cu care s-a intalnit pe platourile de filmare de la Cleopatra. Intr-o zi, el a venit la munca atat de beat incat nici nu mai putea merge, asa ca a lasat-o pe Taylor - care in mod normal nu ar fi tolerat niciodata un comportament atat de neprofesional - sa-i duca la buze o ceasca de cafea. "Atat de vulnerabil mi s-a parut, si totusi atat de dulce, incat pur si simplu inima mea l-a imbratisat atunci", povesteste Taylor. Aceasta combinatie de forta si vulnerabilitate din partea lui Burton a cucerit-o definitiv pe capricioasa actrita. La scurta vreme, cei doi au devenit amanti, iar Taylor, ca si in cazul lui Fisher, nu s-a simtit deloc vinovata ca Burton era casatorit si ca avea doua fetite.
Dupa o aventura de sase saptamani, Burton i-a spus acesteia ca trebuie sa se desparta, iar reactia divei a fost categorica: mama ei ii spusese ca niciodata infrangerea nu e o optiune, asa ca atunci cand s-a vazut in pericol sa-l piarda pe Burton, a luat o supradoza de somnifere. Unii au spus ca a fost un accident, altii au spus ca a facut-o intentionat. A scapat cu viata, si, dupa cateva luni, cand din nou a avut indoieli in ceea ce priveste afectiunea lui Burton, a luat din nou pastile. Insa atunci cei doi erau cu adevarat indragostiti unul de altul si le placea enorm sa stea impreuna. La inceputul relatiei lor, un prieten si-a amintit ca Taylor si-a pus capul pe umarul lui Burton si a zis ca: "ma intreb daca vei fi vreodata sotul meu", iar el, zambind, i-a replicat: "da, daca nu ne vom ucide unul pe altul pana atunci".
Despartiti, dar impreuna
Cei doi au avut o relatie extrem de temperamentala, cu suisuri si coborasuri, problema fiind ca ambii aveau o inclinatie spre autodistrugere. Inevitabil, toate scandalurile lor erau amplificate de bautura. In Burton, Taylor l-a descoperit pe alcoolicul ei tata. Beau de dimineata Bloody Mary, continuau cu sampanie apoi cu brandy si se facea miezul noptii...
Dupa ani de zile de astfel de petreceri imbibate cu alcool, cei doi ajunsesera chiar sa se bata, Burton spargandu-i la un moment dat timpanul cu un pumn in cap.
In 1974 cei doi au divortat, dar s-au recasatorit in mai putin de un an. Cu toate acestea, Burton o insela pe Taylor cu o englezoaica de 27 de ani, Suzy Hunt. Incercand sa-l faca gelos, actrita a inceput o aventura cu un director Peter Darmanin, care a durat sapte saptamani. Darmanin si-a amintit ca aproape in fiecare zi Taylor vorbea cu Burton si plangea la telefon. In final, Burton a chemat-o la New York, iar ea a fugit imediat la el.
Desi Suzy Hunt reusise sa-l indeparteze pe Burton de alcool, Taylor insista sa petreaca impreuna. Un martor ocular a relatat ca intr-o zi, in 1976, actrita a ajuns beata la filmari si a tipat la Burton ca uraste sa bea singura si ca el nu mai are nici un haz. Burton i-a replicat ca oricum ea stie mai bine decat oricine sa-l incurajeze sa bea din nou, iar a doua zi, cu Suzy Hunt de fata, i-a spus ca vrea sa divorteze. Nu trecusera nici zece luni de cand se recasatorisera. Cei doi au divortat iar Taylor a declarat atunci ca "il iubesc pe Burton cu fiecare fibra a corpului meu, dar noi doi nu putem fi impreuna, pentru ca suntem amandoi prea inclinati spre autodistrugere".
In urmatorii ani, demonii din copilaria ei au continuat sa-i accentueze disperarea, desi chiar ea insasi era convinsa ca lucrurile s-au asezat in fagasul lor normal. Dupa Burton, ea s-a mai casatorit de doua ori, cu John Warner si cu Larry Fortensky.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.