"Dosarele Securitatii deschid rani in Romania", titreaza cotidianul Scotsman in editia sa de ieri, preluand un comentariu Reuters, semnat Justyna Pawlak. "Unii sunt distrusi, altii furiosi si multi sceptici - dosarele Securitatii i-au aruncat pe roma
"Dosarele Securitatii deschid rani in Romania", titreaza cotidianul Scotsman in editia sa de ieri, preluand un comentariu Reuters, semnat Justyna Pawlak. "Unii sunt distrusi, altii furiosi si multi sceptici - dosarele Securitatii i-au aruncat pe romani intr-un cosmar din trecut, umbrind o generatie de politicieni", apreciaza publicatia, notand ca "arhiva Securitatii a fost deschisa la sfarsitul anului trecut publicului, intr-un gest menit sa elibereze Romania care a scapat de comunism, in 1989, in urma unei revolte sangeroase impotriva lui Nicolae Ceausescu si care spera sa adere la Uniunea Europeana in 2007". "Multi romani spera ca deschiderea arhivelor Securitatii ii vor ajuta sa depaseasca, in cele din urma, trecutul dureros si sa consolideze reforma democratica, chiar daca dosarele ofera o imagine partiala, uneori inselatoare, a vietii petrecute in comunism", adauga Scotsman. "Ziarele au relatat despre posibila colaborare a unor persoane importante, intre care si presedintele Traian Basescu", mai scrie Scotsman, amintind, totodata, de cazul Mona Musca, "care dezvaluie dilema cu care se confrunta statele ex-comuniste in lupta cu colaboratorii politiei politice din viata publica". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.