Reprezentantii autoritatilor de sanatate publica si cei ai inspectiilor sanitare de stat au realizat, in perioada 24 august-1 septembrie a.c, o prima evaluare a unitatilor de invatamant din teritoriu. Concluziile sunt ingrijoratoare: "jumatate din un
Reprezentantii autoritatilor de sanatate publica si cei ai inspectiilor sanitare de stat au realizat, in perioada 24 august-1 septembrie a.c, o prima evaluare a unitatilor de invatamant din teritoriu. Concluziile sunt ingrijoratoare: "jumatate din unitatile de invatamant din Romania sunt adevarate focare de microbi din cauza conditiilor igienico-sanitare", a declarat ieri, Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii Publice. Evaluarea a cuprins 13.000 de unitati scolare, controlul urmarind in special stadiul de executie a lucrarilor de igienizare, in vederea inceperii in bune conditii a anului scolar si a vizat scolile care nu au primit anul trecut autorizatie de functionare. In majoritatea acestor cazuri, inspectorii sanitari au decis sa nu acorde nici anul acesta avizul de functionare. Principalele nereguli au fost descoperite in mediul rural, unde majoritatea unitatilor prezinta intarzieri in finalizarea lucrarilor si au efectuat "cosmetizari", desi exista deficiente majore care trebuie remediate. O alta problema majora a unitatilor de invatamant din mediul rural o reprezinta faptul ca nu au surse proprii de apa potabila, peste 40% dintre ele fiind in aceasta situatie. De asemenea, functionarea unitatilor in cladiri improprii, care sunt construite pentru alte scopuri, dar transformate ulterior in unitati de invatamant si supraaglomerarea unitatilor din mediul urban sunt alte probleme semnalate. Cladirile deteriorate, lipsa sursei de apa proprii sau apa cu parametri necorespunzatori, grupurile sanitare deteriorate, mobilierul scolar degradat sau neadaptat ca dimensiuni cu grupa de varsta, in jumatate din cazuri sunt cele mai frecvente motive pentru care scolile nu vor obtine autorizatii. Autoritatile responsabile au impus intocmirea planurilor de conformare cu termene si responsabilitati, acolo unde problemele sunt grave, iar pentru celelalte au comunicat masurile care trebuie luate pana pe 13 septembrie, adica inainte de inceperea anului scolar. Ministrul Nicolaescu a precizat ca actiunea de verificare va continua pana la sfarsitul anului. In plus, autoritatile sanitare vor reveni in fiecare unitate de invatamant pentru a evalua starea lor igienico-sanitara si dupa finalizarea actiunilor de verificare. Eugen Nicolaescu a transmis ieri, prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu, conducerilor Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Educatiei si Cercetarii, precum si prefecturilor o informare asupra situatiei din punct de vedere sanitar a scolilor, pentru a fi luate de urgenta masurile necesare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.