Mama lui Alexandru
plange de fiecare data cand copiii din parc evita sa se apropie de puiul ei. La cei 3 ani ai sai, Alex nu poate merge in picioare si nu intelege de ce. S-a nascut cu spina bifida si hidrocefalie congenitala, iar medicii din Romania
nu i-au dat nici o sansa. Exista, totusi, o speranta.

Andreea Sminchise

Alex s-a nascut la 30 august 2003, iar mama sa spune ca a fost cel mai frumos dar pe care Dumnezeu il putea face familiei Sacalis. L-au dorit mult si l-au asteptat ca pe o minune. Vestea ca s-a nascut cu o grava malformatie congenitala la coloana vertebrala a venit insa ca un trasnet. Medicii nu i-au dat sanse de supravietuire. ""Doctorii mi-au spus ca nu va trai si ca sunt inca tanara, sa incercam sa facem alt copil"", spune Loredana, mama lui Alexandru. Impreuna cu sotul ei au hotarat insa sa nu se dea batuti si sa incerce sa-i dea viata micutului pentru a doua oara. Credinta in Dumnezeu si oamenii cu suflet i-au ajutat, iar Alexandru a fost operat pe coloana la Turda la zece zile dupa nastere. Dupa alte doua operatii, micutului i-a fost montata o valva la cap, pentru a controla efectele hidrocefaliei.
Acum, baiatul merge de doua ori pe an la recuperare, unde face sedinte lungi si uneori dureroase de gimnastica. La Centrul de Neuropsihiatrie Infantila de la Dezna, unde sta impreuna cu mama lui cate trei saptamani, Alex socializeaza cu copii aflati in situatii asemanatoare. Cel mai greu ii este in parc. Loredana Sacalis povesteste: ""Alex nu are bucuria de a se juca sau de a face ce fac alti copii sanatosi. De multe ori, cand ies cu el in parcul de joaca, vad cum alti copii il resping si intreaba de ce nu umbla sau de ce nu fuge? Si Alex le raspunde ca nu poate... Este foarte dureros..."". Aceasta durere, de a-si vedea copilul marginalizat, chinuindu-se, i-a dat putere Loredanei. Si-a spus ca puiul ei nu-si poate petrece toata viata asa si ca va face tot ce-i sta in putinta pentru a-l ajuta sa mearga. Dar ultimul RMN a aruncat-o in bratele disperarii. Diagnosticul era sumbru - Alex are coloana deformata, iar pe o portiune nervii sunt intrerupti, fara nici o posibilitate de remediere.
SINGURA SANSA. De la alte mamici din centrul de recuperare a aflat ca in China se poate face un transplant de celule stem, care i-ar putea da copilului o viata normala. ""Daca nu l-as duce acolo, nu mi-as putea ierta niciodata faptul ca as fi putut sa-i dau o sansa si n-am facut-o. Ma rog in fiecare seara ca Dumnezeu sa ne dea putere si sanatate sa trecem peste toate, sa ajungem acolo si operatia sa reuseasca"", spune Loredana Sacalis. Problema cea mai mare pe care o are acum este acoperirea costului interventiei chirurgicale, care a fost programata pentru data de 8 februarie 2007. Din salariile parintilor lui Alex nu se poate strange nici macar o mica parte din cei 20.000 de dolari necesari. ""Eu lucrez la o firma de croitorie, sunt confectionera, iar sotul meu e sofer la o firma de salubritate din oras. Locuim cu chirie, iar banii din salarii abia ne ajung pentru datoriile din fiecare luna. Ma doare sufletul ca nu-i putem oferi lui Alex tot ceea ce-si doreste, dar mai ales pentru ca el nu poate avea o viata normala. Nu pot decat sa ma rog si sa sper ca vor exista oameni cu suflet mare, care sa ne intinda o mana de ajutor"", mai spune mama baietelului.

VIS DE COPIL