Ati inghitit pastile cu pumnul. Ati consultat numerosi specialisti. Ati cheltuit o caruta de bani pe terapii sofisticate. Totul pentru a scapa de stres. Si iata ca stresul se tine ca scaiul de caine. Mai e o solutie: faceti sex, ca sa scapati de stre

Ati inghitit pastile cu pumnul. Ati consultat numerosi specialisti. Ati cheltuit o caruta de bani pe terapii sofisticate. Totul pentru a scapa de stres. Si iata ca stresul se tine ca scaiul de caine. Mai e o solutie: faceti sex, ca sa scapati de stres.

Psihologul american Stuart Brody, autorul unor volume de specialitate, a fost interesat de influenta activitatii sexuale asupra stresului manifestat prin cresterea tensiunii arteriale. Psihologul a respectat toate regulile unui studiu serios. A ales un lot de persoane stresate, dar nu intr-atat incat sa uite de sex. Ba dimpotriva, unele persoane chiar marturiseau ca se destind perfect cand fac sex. Altele s-au aratat mai retinute cand erau chestionate despre virtutile sexului asupra stresului inimii.
Psihologul Brody si-a lasat
subiectii sa faca sex cum si cand le venea, dupa care i-a luat la intrebari. Din raspunsurile adunate, Brody a stabilit ca, dupa un raport sexual, tensiunea arteriala se normalizeaza la majoritatea adultilor hipertensivi si stresati. In plus, psihologul a mai observat ca la persoanele care prefera abstinenta sexuala valorile tensiunii arteriale erau de-a dreptul ingrijoratoare. Asta nu inseamna sa rupeti usa dormitorului. Deoarece psihologul Brody avertizeaza ca amorul face bine la inima, dar nu la fel la fiecare dintre noi. Brody stie foarte bine de ce insista asupra acestui ultim aspect. Sunt studii la fel de temeinice, efectuate in multe tari Europene, care arata ca sexul prea frecvent si intens poate pune in incurcatura inima. Bucluc mare, sa dai coltul cand ti-e lumea mai draga. Explicatiile acestui fenomen sunt confuze. Unii specialisti sunt adeptii stimularii unor nervi in timpul actului sexual, altii sustin ipoteza eliberarii unui hormon numit ocitocine atunci cand facem sex. De la doctorul Daniel Popescu aflam ca ocitocina este un hormon care stimuleaza contractiile uterului. Doctorul Daniel Popescu este de parere ca ambele explicatii sunt valabile. Dar nu s-a stabilit care dintre explicatii este prioritara. Concluzia: sexul e dupa inima omului.

EFORT MODERAT


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.