Rolul patronatelor este esential in procesul de aderare la Uniunea Europeana (UE) pentru ca ele vor fi responsabile de integrarea economiei romanesti, a afirmat, ieri, ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu. Oficialul a participat la deschiderea
Rolul patronatelor este esential in procesul de aderare la Uniunea Europeana (UE) pentru ca ele vor fi responsabile de integrarea economiei romanesti, a afirmat, ieri, ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu. Oficialul a participat la deschiderea celui al XVII-lea Congres al Centrului Patronal European al Intreprinderilor cu Capital Public si al Companiilor Operatoare de Servicii de Interes General cu Caracter Economic - CEEP, organizat in aceste zile la Palatul Parlamentului. Tema congresului din acest an este "Intarind increderea cetatenilor in noua Europa Largita prin modernizarea serviciilor de interes general". Ministrul Integrarii a afirmat ca o conditie importanta pentru ca patronatele romane sa fie eficiente in Europa este coagularea acestora, astfel incat, la Bruxelles, Romania sa vorbeasca cu o singura voce. Anca Boagiu a reafirmat ca Romania va primi de la UE, in perioada 2007 - 2010 circa 32 de miliarde de euro, suma care trebuie cheltuita in timp record. "Practic, va fi nevoie sa cheltuim 8 milioane de euro in fiecare zi pentru a putea absorbi aceste fonduri europene", a explicat oficialul citat.
Serviciile publice
in dezbatere
La randul sau, ministrul Delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a aratat, in cadrul aceleiasi manifestari, ca in ceea ce priveste serviciile de interes public, Romania mai are inca de lucru, in conditiile in care, numai in sectorul alimentarii cu apa in sistem centralizat, din cele 13.500 de localitati, numai 5000 beneficiaza de un sistem centralizat. Costin Berevoianu, presedinte executiv in cadrul Federatiei Nationale a Patronatelor Serviciilor Publice din Romania, a mentionat ca, in acest moment, 55% din populatia Romaniei beneficiaza de sisteme de alimentare cu apa si canalizare. Potrivit lui Berevoianu, pana la sfarsitul anului viitor, 99% din populatia de la orase si 40% din locuitorii de la sate vor beneficia de un sistem centralizat. El a precizat, in acest context, ca este foarte important sa fie realizate parteneriate public-privat cu cofinantari din fonduri europene. Prezent la Congresul Patronatului European CEEP, directorul general al Directiei Generale "Munca, Afaceri Sociale si Egalitate de sanse" din cadrul Comisiei Europene, Nikolaus van Der Pas, a declarat ca patronatele europene au un rol major atat in ceea ce priveste combaterea somajului, cat si in indeplinirea obiectivelor Strategiei de la Lisabona. El a aratat ca principalele preocupari ale forului comunitar sunt, in acest moment, combaterea somajului, dezvoltarea demografica si globalizarea.
Pe de alta parte, Caspar Einem, presedintele CEEP, a subliniat faptul ca principalele instrumente pentru o economie eficienta sunt concurenta si dialogul social. La Congresul CEEP participa oficiali romani si europeni, precum si numerosi oameni de afaceri si reprezentanti ai partenerilor sociali.
Din CEEP, organizatie patronala reprezentativa la nivelul Uniunii Europene face parte si organizatia patronala a serviciilor publice din Romania, a precizat Marius Opran, presedintele Federatiei Patronatelor din Servicii Publice, citat de Rompres.
Principalele subiecte care vor fi dezbatute astazi, in cea de-a doua zi a Congresului, sunt dialogul social, telecomunicatiile si tehnologia informatiei, precum si deschiderea pietelor in domeniile transporturi, energie si alimentare cu apa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.