Ministerul rus de Externe a apreciat, ieri, ca apropiatul referendum privitor la independenta Transnistriei, programat pentru 17 septembrie, este un "fapt de viata politica", de rezultatele caruia vor trebui sa tina cont toate partile implicate in me
Ministerul rus de Externe a apreciat, ieri, ca apropiatul referendum privitor la independenta Transnistriei, programat pentru 17 septembrie, este un "fapt de viata politica", de rezultatele caruia vor trebui sa tina cont toate partile implicate in medierea conflictului transnistrean, transmite ITAR-TASS, preluat de Rompres. "Nu este vorba de recunoasterea validitatii juridice a consultarii populare din Transnistria de catre Rusia, este vorba de recunoasterea unui fapt de viata politica, de care vor trebui sa tina seama pe viitor toate partile implicate in medierea diferendului de pe Nistru", a explicat, intr-o conferinta de presa, la Moscova, ambasadorul cu insarcinari speciale al diplomatiei ruse, Valeri Kaniaikin. El a opinat ca, "in realitate, initiatorii" referendumului din Transnistria sunt autoritatile de la Chisinau, conducerea de la Kiev, oficialii de la Bruxelles, care au avut o pozitie inflexibila in ceea ce priveste instituirea unui nou regim vamal pentru marfurile Tiraspolului la granita moldo-ucraineana, pe tronsonul transnistrean, ceea ce a adus la o adevarata "blocada economica" impotriva Transnistriei.
"Rusia considera ca este necesar sa se ia toate masurile pentru reluarea dialogului dintre Chisinau si Tiraspol", a afirmat oficialul rus, care a detaliat, in continuare, planul Moscovei pentru deblocarea negocierilor in problema transnistreana.
Primul punct al acestui plan prevede "ajungerea la un acord de principiu" privind definirea unui nou model de statut pentru Transnistria. Ambasadorul rus cu insarcinari speciale a mentionat ca noul statut al Transnistriei trebuie stabilit tinandu-se cont de Memorandumul Kozak, de planul propus de presedintele ucrainean Viktor Iuscenko si de Planul Primakov, fost premier si sef al diplomatiei din Rusia.
Al doilea punct al planului de reglementare a conflictului transnistrean propus de diplomatia rusa prevede finalizarea evacuarii de catre Rusia a tehnicii sale militare din Transnistria. "Am dat deja asigurari ca suntem pregatiti sa finalizam acest proces", a spus Kaniakin.
Ultima faza a proiectului Moscovei prevede "reducerea treptata a operatiunilor de mentinere a pacii in Transnistria", ceea ce tradus din limbaj diplomatic inseamna, in opinia unor experti rusi, evacuarea completa a trupelor rusesti de pace din stanga Nistrului. (D.E.)
Alexandru Lesco despre Transnistria, Basarabia, Romania
Centrul Cultural "Nicolae Balcescu" din Bucuresti gazduieste astazi o conferinta publica despre doi romani surghiuniti: Nicolae Balcescu si Alexandru Lesco, (foto) fost detinut politic in Transnistria timp de 12 ani. La manifestarea organizata de Fundatia Magazin Istoric, Asociatia Civic Media, Centrul Rezistentei Anticomuniste si Centrul Cultural "Nicolae Balcescu" la sediul acestuia din strada 11 iunie, nr 41, cu incepere de la ora 19.00, participa Alexandru Lesco, venit special de la Chisinau, Dorin Matei, istoric, redactor sef al revistei Magazin Istoric si Calin Cotoi, sociolog, fondator al Centrului Rezistentei Anticomuniste. Conferinta va fi precedata de avanpremiera momentului intitulat "Se urca Basarabia pe Cruce", de Angela Suiu si de filmul documentar "Transnistria. Basarabia. Romania. Intoarcerea lui Alexandru", realizat de Radu Gaina si Victor Roncea. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.