Dispozitiile Legii privind actele de stare civila, promulgata la inceputul lunii mai, vor intra in vigoare incepand de astazi, modificarile incluzand prevederi noi privind inregistrarea nou-nascutilor abandonati, precum si reducerea termenelor de sol
Dispozitiile Legii privind actele de stare civila, promulgata la inceputul lunii mai, vor intra in vigoare incepand de astazi, modificarile incluzand prevederi noi privind inregistrarea nou-nascutilor abandonati, precum si reducerea termenelor de solutionare a actelor de stare civila. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului National pentru Evidenta Populatiei, incepand de astazi, 8 septembrie, intra in vigoare Legea 117 din 4 mai 2006 pentru modificarea si completarea Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in 11 mai. Una din modificarile si completarile aduse Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civila priveste inregistrarea nou-nascutilor abandonati in maternitati si a celor gasiti, fiind facuta astfel o corelare cu Legea 272/2004 privind protectia drepturilor copilului (in vigoare de la 1 ianuarie 2005), care contine si prevederi similare. Conform noii legii - promulgate, in 5 mai, de presedintele Traian Basescu, persoana care a gasit copilul este obligata sa anunte Politia in termen de 24 de ore. Nerespectarea termenului prevazut de lege pentru sesizarea Politiei cu privire la gasirea unui copil este sanctionata cu amenda. Obligatia de a face demersurile pentru inregistrarea nasterii unui copil gasit ori abandonat revine serviciului public de asistenta sociala in a carei raza administrativ-teritoriala a fost gasit acesta. In situatia in care mama nu a fost gasita, de catre Politie, acest serviciu trebuie sa obtina si dispozitia primarului de stabilire a numelui si prenumelui copilului.
Din tata politist si mama asistenta
In noua forma, articolul 22 al legii prevede ca actul de nastere al copilului gasit trebuie intocmit de catre serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor in a carui raza administrativ-teritoriala a fost gasit minorul, in 30 de zile de la data gasirii acestuia. Certificatul este emis pe baza unui proces-verbal intocmit de reprezentantul serviciului public de asistenta sociala, de politist si de medic si care trebuie sa contina data, locul si imprejurarile in care a fost gasit copilul, sexul si data presupusa a nasterii acestuia, stabilita de medic. In cazul copilului abandonat in maternitate, actul de nastere este emis la implinirea termenului de 30 de zile de la intocmirea procesului-verbal de constatare a parasirii minorului, daca in acest termen mama nu a fost identificata de Politie. Daca mama a fost gasita, certificatul de nastere este emis pe baza procesului-verbal, a certificatului medical constatator al nasterii, a dispozitiei de plasament in regim de urgenta si a raspunsului politiei privind identitatea mamei. O alta modificare adusa prin legea promulgata miercuri vizeaza reducerea, de la 60 la 30 de zile, a termenului de solutionare a cererilor de rectificare a actelor de stare civila. Consemnarea in registrele de stare civila romane a actelor de stare civila eliberate de autoritatile straine si care nu contin aceleasi rubrici se efectueaza in baza documentului original emis de autoritatile straine si a altor acte doveditoare a datelor care trebuie inscrise. Rectificarea actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe marginea acestora se face in temeiul dispozitiei primarului unitatii administrativ-teritoriale care are in pastrare actul de stare civila, din oficiu sau la cererea persoanei interesate. Cererea - depusa la serviciul de evidenta a populatiei si insotita de actele doveditoare - se solutioneaza in 30 de zile si se comunica solicitantului in zece zile de la emitere. Totodata, anularea, completarea sau modificarea actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise in acestea pot fi facute numai prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Instanta trebuie sesizata de catre persoana interesata, de structurile de stare civila din cadrul serviciilor de evidenta a persoanelor ori de catre Parchet, iar cererea este solutionata de judecatoria din zona de domiciliu, pe baza verificarilor facute de serviciul de evidenta a persoanelor si a concluziilor procurorului. Solutionarea cererilor formulate de cetatenii romani cu domiciliul in strainatate si de straini este de competenta Judecatoriei Sectorului 1 al municipiului Bucuresti. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.