Parlamentarii europeni au invitat, ieri, Romania si Polonia, alaturi de toate statele suspectate ca ar fi consimtit la gazduirea, pe teritoriul propriu, a "locatiilor negre" de detentie ale CIA, sa raspunda acuzatiilor privind existenta acestora, transmite Reuters. "Locurile in care se afla aceste inchisori trebuie facute publice", a declarat europarlamentarul german Wolfgang Kreissl-Doerfler, totodata membru al comisiei desemnate de Legislativul comunitar sa ancheteze informatiile referitoare la existenta inchisorilor secrete ale CIA. "Trebuie sa stim daca a existat vreo complicitate cu actele ilegale a guvernelor unor tari UE sau a unor state care vor sa adere la Uniunea Europeana", a adaugat Kreissl-Doerfler, invitand autoritatile de la Bucuresti si Varsovia sa vorbeasca deschis despre acuzatiile care li se aduc in scandalul centrelor de detentie patronate de agentia americana de informatii pe Continent. Europarlamentarul britanic Sarah Ludford a declarat, la randul sau, ca oficialii romani urmeaza sa primeasca, in perioada imediat urmatoare, vizita unei delegatii din partea comisiei speciale a Parlamentului European, aceasta urmand sa ajunga la Bucuresti in perioada 17-19 octombrie. Expertii PE vor vizita, totodata, Berlinul (19 septembrie), Londra (3-6 octombrie) si Varsovia (7-9 noiembrie). In acelasi context, ministrii de Externe spaniol, Miguel Angel Moratinos, si irlandez, Dermot Ahern vor fi audiati pe 14 septembrie, respectiv in urmatoarele sase saptamani, potrivit Mediafax. Remarcele parlamentarilor europeni intervin pe fondul declaratiilor presedintelui american, George W. Bush, care a admis, miercuri seara, pentru prima data, existenta inchisorilor secrete ale CIA in afara granitelor SUA, aparand practicile utilizate in razboiul impotriva terorismului.
"Sa ne arate Bush unde sunt inchisorile"
Autoritatile orasului Constanta, despre care s-a afirmat ca ar fi gazduit o inchisoare secreta a CIA, au declarat, ieri, ca nu exista nici o dovada ca o astfel de facilitate ar fi existat, fara a exclude insa aceasta posibilitate, informeaza Rompres. "Daca presedintele Bush recunoaste existenta inchisorilor secrete, ar trebui sa poata veni si sa ne arate unde se afla acestea", a declarat Corneliu Balan, directorul aeroportului Mihail Kogalniceanu, nominalizat de organizatia pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch drept una din posibilele locatii din estul Europei unde CIA a avut inchisori secrete. "Si comitetul de ancheta al Parlamentului European a ajuns la concluzia ca nu a existat o inchisoare secreta pe aeroportul Mihail Kogalniceanu", a afirmat Corneliu Balan. Intrebat care este opinia lui in legatura cu recentele declaratii ale presedintelui Bush, prefectul de Constanta, Danut Culetu, nu a exclus, insa, posibilitatea unei participari la programul de detentii secrete al CIA. "Nici una dintre inspectii nu a scos la iveala posibilitatea unei inchisori secrete sub forma unei cladiri", a afirmat Danut Culetu. "Avioane civile americane au aterizat si nu s-a putut dovedi ce se afla in ele", a admis, insa, oficialul roman. Ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu a refuzat sa comenteze in legatura cu acest subiect, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Cristinel Ghica, afirmand ca aceasta reprezinta o problema care tine de competenta Presedintiei, potrivit Rompres.
Varsovia nu recunoaste nimic
In replica la afirmatiile liderului de la Casa Alba, autoritatile de la Varsovia si-au reafirmat, ieri, neimplicarea in afacerea inchisorilor patronate de agentia americana de informatii pe Continent. "Fostul presedinte Aleksander Kwasniewski si ex-premierul Kazimierz Marcinkiewicz au declarat ca nu au existat inchisori secrete in Polonia, si de atunci nu au aparut date noi", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului polonez de Externe, Andrzej Sados, citat de Rompres. La randul sau, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii de la Varsovia, Piotr Paszkowski, a reiterat faptul ca nici unul din centrele specializate ale insitutiei pe care o reprezinta nu a fost utilizat pentru adapostirea unor persoane suspectate de terorism. "Anchetele realizate au stabilit fara vreo urma de indoiala ca nici un prizonier nu a fost detinut vreodata in centre speciale ale ministerului sau ale fortelor armate", a spus Paszkowski. Desi autoritatile de la Varsovia au negat incontinuu existenta unor centre de detentie ale CIA in Polonia, Kwasniewski, care si-a incheiat mandatul prezidential in decembrie anul trecut, a admis ca a auzit de cateva cazuri de aterizari secrete ale unor avioane CIA in Polonia, considerate "naturale" in conditiile luptei globale impotriva terorismului, aminteste Rompres. Afirmatiile referitoare la faptul ca CIA ar fi transportat prizonieri prin intermediul unor aeroporturi europene spre centre de detentie secrete au aparut in noiembrie anul trecut, in cotidianul american Washington Post, asociatia Human Rights Watch nominalizand ulterior unele baze aeriene din Polonia si Romania drept posibile locatii ale unor presupuse inchisori secrete.
Grecia revine cu precizari
Sirul negatiilor a continuat cu Atena, ministrul de Externe grec, Dora Bakoyannis, reluand, ieri, declaratiile referitoare la faptul ca Grecia nu a avut legatura cu zborurile secrete al CIA, destinate transferului de prizonieri catre centre de detentie secrete. "Guvernul grec a fost sesizat printr-o solicitare a Consiliului Europei, iar raspunsul a fost foarte clar: a existat o ancheta si nu exista nici o dovada ca astfel de lucruri s-ar fi petrecut pe teritoriul grec", a declarat oficialul elen, citat de Mediafax. Conform unui raport al Consiliului Europei publicat in iunie, Grecia se numara printre cele 14 state europene care ar fi colaborat cu CIA sau ar fi tolerat transferul suspectilor de terorism. Purtatorul de cuvant al Guvernului elen, Teodor Rousopoulos, a respins acuzatia, precizand ca Grecia "respecta cu strictete legile, reglementarile si tratatele internationale privind aviatia civila in cazul oricarui avion care soseste in Grecia sau paraseste tara". In iunie, un ziar grec de stanga relatase ca un avion al CIA, care transporta "detinuti musulmani", a aterizat de mai multe ori pe aeroportul international din Atena in perioada 2002 -2005, aminteste Mediafax.
Statele membre UE, invitate sa coopereze
Comisia Europeana a lansat, ieri, un apel la adresa statelor membre ale UE in vederea cooperarii "pe deplin" in cadrul investigatiilor initiate pe seama inchisorilor CIA din Europa, transmite Mediafax. Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, "a reiterat cererea sa de cooperare deplina", a declarat purtatorul de cuvant al acestuia, Frisco Roscam Abbing. Comisia de ancheta a Parlamentului European si Consiliul Europei au afirmat ca guvernele nationale "nu au cooperat suficient", a precizat acesta. "Vedem ca mai multe state membre au lansat anchete penale sau parlamentare. Le incurajam de asemenea sa coopereze pe deplin si cu anchetele nationale", a adaugat purtatorul de cuvant. Intrebat ce consecinte ar putea avea in Europa declaratiile presedintelui Bush, Frisco Roscam Abbing a subliniat ca liderul american nu a "precizat unde s-au aflat, sau unde se afla, aceste inchisori". "Nu vom trage concluzii pripite si nu vom condamna pe nimeni fara a avea dovezi concrete", a adaugat responsabilul european.
Bush, criticat
Discursul presedintelui american, George W. Bush, despre legalitatea practicilor utilizate in razboiul impotriva terorismului a fost primit cu scepticism de unii lideri europeni, potrivit presei americane, citata de Mediafax. "Prin recunoasterea faptului ca CIA a rapit si inchis ilegal suspecti, Bush nu expune numai minciunile sale anterioare", a afirmat Sarah Ludford, eurodeputat britanic si vicepresedinte al Comisiei de ancheta a Parlamentului European privind programul CIA in Europa. "Totodata ridiculizeaza liderii acelor state europene care au respins ca nefondate temerile noastre privind <<extradarile extraordinare>>", a adaugat oficialul european. Potrivit eurodeputatului, premierul britanic Tony Blair "ii poate fi cat de loial doreste presedintelui George W. Bush, dar Bush se razgandeste si ii trage covorul de sub picioare". Un alt eurodeputat britanic, Liz Lynne, a cerut proteste oficiale din partea Uniunii Europene fata de propunerea liderului de la Casa Alba de a judeca suspectii de terorism. "George W. Bush calca in picioare propriul sistem judiciar. Este vital ca Uniunea Europeana sa-si intensifice eforturile pentru a pune capat acestor abuzuri teribile la adresa drepturilor omului", a notat Lynne.
Ancheta CoE justificata
Pozitia liderului de la Casa Alba fata de centrele secrete ale CIA justifica investigatiile Consiliului Europei (CoE) si eforturile pentru dezvaluirea "caracterului murdar" al razboiului impotriva terorismului, a declarat, intr-un comunicat, presedintele Adunarii Parlamentare a CoE. "Recunoasterea de catre presedintele Bush a existentei inchisorilor secrete justifica investigatia efectuata de Consiliul Europei in ultimele luni. Au existat persoane care au pus la indoiala competentele raportorului Dick Marty si concluziile lui. Se pare ca s-au inselat si ca triumfa rolul unic al Consiliului Europei in promovarea principiilor drepturilor omului. Eforturile noastre au dezvaluit caracterul murdar al acestui razboi, purtat in afara cadrului legal", subliniaza comunicatul semnat de Rene van der Linden, presedintele APCE. George W. Bush a declarat, miercuri, ca tehnicile utilizate de CIA fac parte din "procedurile alternative" care au impiedicat numeroase atacuri teroriste, salvand vietile unor oameni nevinovati. "Din cauza secretizarii, validitatea acestei asertiuni nu va putea fi verificata niciodata. Dar, chiar daca este adevarata, pe termen lung aceste metode contribuie la sporirea riscurilor. Rapirea persoanelor si torturarea lor in secret sunt practici ale criminalilor, nu ale guvernelor democratice. Pe termen lung, asemenea practici formeaza noi teroristi si submineaza valorile pentru care luptam", apreciaza presedintele APCE, insistand ca toti detinutii trebuie tratati in conformitate cu Conventiile de la Geneva.
Atitudinea Administratiei americane fata de tehnicile de interogare utilizate de CIA contravine principiilor de baza americane si internationale, a precizat, la randul sau, organizatia Human Rights Watch (HRW), potrivit Mediafax. "In pofida eufemismelor folosite de Bush in discursul de miercuri seara, <<procedurile alternative>> de interogare pe care a incercat sa le justifice includ tratamente abuzive grave", a subliniat HRW. (A.M.L.)