Omar Hayssam, trimis in Romania cu 20 de ani in urma de serviciile de informatii siriene, a oferit Israelului informatii clasificate despre Siria, prin intermediul avocatului sau, dar Ministerul de Externe israelian a refuzat sa transmita oferta sa c
Omar Hayssam, trimis in Romania cu 20 de ani in urma de serviciile de informatii siriene, a oferit Israelului informatii clasificate despre Siria, prin intermediul avocatului sau, dar Ministerul de Externe israelian a refuzat sa transmita oferta sa catre Mossad, relateaza site-ul ynetnews.com. Editia electronica in limba engleza a cotidianului Yediot Aharonot il prezinta drept Omer Haitam si politician roman care a lucrat pentru agentia de informatii siriana. Ynet afirma ca el a avut legaturi cu cele mai inalte esaloane din Siria, inclusiv cu presedintele sirian, datorita relatiilor de familie cu ministrul sirian al Apararii, Mustafa Tlas. Potrivit Mediafax, avocatul sau israelian, Mordechi Tzibin, a afirmat ca Hayssam a fost cel care "a taiat chitantele" pentru contractul de armament semnat cu doi ani in urma intre Rusia si Siria si are legaturi si cu Hezbollah. In perioada in care a fost inchis in Romania, el a sustinut ca sufera de cancer intestinal si a apelat la un avocat israelian pentru a obtine eliberarea. Acesta a fost de acord sa il reprezinte pe Hayssam cu conditia ca el sa coopereze cu Israelul. Dupa ce a obtinut acceptul clientului sau, avocatul, care are legaturi cu Ministerul de Externe de la Ierusalim, l-a anuntat pe consilierul legal al diplomatiei israeliene, cerandu-i sa transmita oferta catre Mossad. Oferta a fost refuzata, dar acesta a incercat sa o transmita Mossad prin alte canale, in cele din urma reusind sa isi atinga scopul.
Nemultumit de refuzul Ministerului de Externe de a se implica in acest caz, el a formulat o plangere impotriva consilierului juridic al acestuia, Ehud Kienan, pe care il acuza de neglijenta in serviciu. In ceea ce il priveste pe Hayssam, Ynet afirma ca acesta a fost eliberat din inchisoare si a reusit sa fuga in Siria. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.