Liberalii au depus ieri la Biroul Permanent al Camerei o propunere de modificare a Legii Arhivelor Nationale prin care solicita publicarea integrala pe Internet a dosarelor privind documentele emise de CC al PCR, UTC si comitetele judetene adiacente acestor institutii. "Arhivele Nationale sunt obligate sa publice pe pagina de Internet a institutiei continutul scanat al tutoror dosarelor privind documentele emise de catre CC al PCR, UTC si comitetele judetene ale acestora", se arata in propunerea adresata Biroului, initiata de deputatul liberal Gabriel Sandu. In expunerea de motive, liberalii sustin ca fara un acces total la aceste documente, o lege a lustratiei nu poate avea efecte concrete si eficiente. "Activitatea PCR s-a incheiat in decembrie 1989, asadar o deschidere a documentelor sale de arhiva nu pune in pericol nici o activitate politica, economica sau de siguranta nationala (...) Un trecut stiut reprezinta un prezent si un viitor fara santaje.
Modificarile si completarile Legii Arhivelor Nationale vor fi in masura sa ajute, intr-un fel, procesul de curatire a clasei politice, dar si sa raspunda unor intrebari venite din partea societatii civile", a argumentat Gabriel Sandu.
Dosarele analizate de CNSAS, pe site
Deputatul PNL a depus la conducerea Camerei si o solicitare de modificare a Legii privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica care prevede, de asemenea, publicarea pe site-ul CNSAS a dosarelor analizate de exponentii Colegiului. "In termen de 60 de zile de la preluarea dosarelor de la detinatorii anteriori, Consiliul publica, pe propria pagina de internet, continutul scanat al documentelor privind persoanele care ocupa demnitatile sau functiile prevazute la art. 2.", se stipuleaza la alineatul 3, in propunerea de modificare legislativa initiata de Gabriel Sandu. De asemenea, un alt alineat obliga Executivul si institutiile abilitate sa puna la dispozitia Colegiului CNSAS toate mijloacele logistice si financiare pentru a indeplini publicarea pe Internet a dosarelor. "In vederea indeplinirii de catre Consiliul a atributiilor prevazute la alin. 3 al prezentului articol, Guvernul si celelalte institutii abilitate pun la dispozitia acestuia toate mijloacele financiare si logistice necesare", se stipuleaza in propunerea PNL.