Presedintele Traian Basescu i-a trimis ministrului Justitiei, Monica Macovei, cererea privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a ministrului liberal al Apararii, Teodor Atanasiu. Potrivit unui comunicat al Administratiei preziden
Presedintele Traian Basescu i-a trimis ministrului Justitiei, Monica Macovei, cererea privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a ministrului liberal al Apararii, Teodor Atanasiu. Potrivit unui comunicat al Administratiei prezidentiale remis presei ieri, decizia sefului statului a fost determinata de concluziile din raportul Comisiei speciale de la Cotroceni, care a analizat plangerile penale impotriva ministrului Apararii, formulate de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si de deputatul PSD Eugen Bejinariu. Din comunicatul de presa lipseste orice referire la o eventuala suspendare din functie a ministrului Apararii. Conform documentului, comisia speciala a decis ca nu exista temeiuri pentru clasarea celor doua plangeri penale, fiind necesare aprofundarea si corelarea sustinerilor din dosare cu alte probe si cu declaratiile altor persoane in vederea stabilirii nevinovatiei sau a vinovatiei ministrului Teodor Atanasiu. De asemenea, Comisia a decis ca "exista indicii pe baza carora este necesar ca organele in drept sa efectueze cercetarea penala, potrivit dispozitiilor legale, pentru a stabili daca si in ce conditii, domnul Teodor Atanasiu se face vinovat de savarsirea vreunei infractiuni, precum si incadrarea juridica aplicabila". In comunicatul Administratiei prezidentiale se mai arata ca presedintele Traian Basescu l-a informat pe ministrul Apararii, printr-o scrisoare oficiala, asupra deciziei privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala. Pe de alta parte, surse oficiale citate de Mediafax, sustin ca Basescu si Atanasiu s-au intalnit, miercuri seara, la Cotroceni, seful statului prezentandu-i liberalului elementele din raportul Comisiei speciale pe baza carora a decis sa ceara inceperea urmaririi penale.
Atanasiu, increzator
In replica, Atanasiu s-a declarat increzator in faptul ca nu va fi suspendat din functie. El a spus ca procuratura nu s-a pronuntat daca exista un element care sa probeze vinovatia sa. "Eu cred ca atunci cand procuratura va primi dosarul se va pronunta destul de repede si va inchide dosarul", a comentat Atanasiu, care a sustinut ca se "bucura" pentru ca-si va dovedi nevinovatia in fata cel competenti. Vicepresedintele Partidului National Liberal (PNL) Teodor Melescanu a declarat ieri ca ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, ar trebui sa se bucure de prezumtia de nevinovatie, pana cand procurorii se vor pronunta. "E dreptul presedintelui sa ceara inceperea urmaririi penale", a spus Melescanu, dar a subliniat ca, atat timp cat nu exista o decizie oficiala a institutiilor competente, ministrul liberal trebuie considerat "nevinovat". La randul lui, deputatul PNL George Scutaru, membru in Comitetul Executiv al partidului, a declarat ca spera ca legatura de rudenie dintre procurorul general interimar Marcel Sanpetru si seful SMG Eugen Badalan sa nu afecteze ancheta in cazul ministrului Apararii Teodor Atanasiu. In schimb, vicepresedintele PD Ioan Oltean a apreciat ca Atanasiu ar trebui sa fie suspendat din functie, precizand ca aceasta decizie apartine Guvernului.(V.D., R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.