Politia austriaca se confrunta cu cel mai mare caz de coruptie de pana acum: Ernst Geiger, comandantul politiei judiciare din Viena, a fost condamnat saptamana trecuta la trei luni de inchisoare cu suspendare pentru ca a furnizat informatii secret
Politia austriaca se confrunta cu cel mai mare caz de coruptie de pana acum: Ernst Geiger, comandantul politiei judiciare din Viena, a fost condamnat saptamana trecuta la trei luni de inchisoare cu suspendare pentru ca a furnizat informatii secrete patronului unui bordel clandestin. Ernst Geiger, in varsta de 52 de ani, are in spatele sau o cariera socotita pana acum ireprosabila de 28 de ani si a fost decorat de mai multe ori - fiind desemnat inainte de acest caz ca fiind cel mai probabil comandant al Politiei vieneze. Fostul sef al Politiei judiciare vieneze sustine ca este nevinovat si ca tot cazul reprezinta o inscenare pusa la cale de catre Ronald Horngacher, comandantul trupelor de Politie. La randul sau, Horngacher este acuzat de luare de mita si se afla sub ancheta.
Indicii indubitabile
Procuratura vieneza sustine ca indiciile obtinute in timpul anchetei sunt imbatabile, iar decizia justitiei este corecta, in ciuda carierei model de pana acum a lui Ernst Geiger. Fostul politist a cazut in plasa datorita prieteniei cu Wolfgang B. - proprietarul unui bordel clandestin din Viena. Wolfgang B. l-a cunoscut pe Geiger in anul 1999 cei doi ramanand foarte buni prieteni. Procurorul vienez Friedrich Konig a afirmat ca Wolfgang B. conducea un bordel ilegal, organizat sub paravanul unei saune "Erlebnis Sauna". Politia austriaca il urmarea pe Wolfgang B. pentru trafic de persoane si proxenetism - iar discutiile telefonice ale acestuia aflate sub supraveghere au dezvaluit faptul ca proxenetul vorbea de mai multe ori pe saptamana cu seful Politiei judiciare vieneze. Printr-o stranie coincidenta, nici una din raziiile politiei nu a reusit sa gaseasca ceva ilegal la sauna lui Wolfgang B., desi alte dovezi indicau faptul ca acolo functiona un bordel ilegal.
Intalnirea de taina
Pentru data de 10 martie, politia vieneza a planificat o razie la "Erlebnis Sauna" aflata in proprietatea lui Wolfgang B. Ernst Geiger, seful Politiei judiciare a aflat cu 24 de ore inainte de aceasta razie prin e-mail. Imediat, Geiger l-a sunat pe prietenul sau Wolfgang B. si a stabilit cu acesta o intalnire la o cafenea pentru dimineata zilei in care urma sa aiba loc razia. O echipa formata din sasr politisti vienezi a filat indeaproape intalnirea dintre comandantul lor si proxenet. In cursul acestei intalniri de la cafeneaua Schottenring, Geiger i-a inmanat lui Wolfgang B. un biletel. Proxenetul si-a sunat imediat avocatul si i-a transmis acestuia "Diseara avem musafiri" si l-a rugat sa fie prezent la sauna. In jurul orei 18:00 Wolfgang B. si-a adunat angajatii si i-a informat ca ar putea fi vizitati de politie in cursul acelei seri. Pentru reprezentantii procuraturii vieneze a fost cat se poate de clar ca in cursul intalnirii din 10 martie 2006, Ernst Geiger l-a anuntat pe Wolfgang B. de faptul ca in localul sau urma sa aiba loc o razie a Politiei.
"Nu a fost vorba de o intalnire conspirativa. Nu am vorbit cu el niciodata despre probleme de serviciu", a sustinut Ernst Geiger. Mai mult, fostul politist a declarat ca cu ocazia acelei intalniri Wolfgang B. i s-ar fi plans ca localul sau este controlat prea des de Politie in vreme ce concurentii sai sunt lasati in pace.
Prieten si informator
Ernst Geiger a mai afirmat ca Wolfgang B. ii este prieten personal si informator care l-ar fi ajutat in trecut la rezolvarea mai multor cazuri. Avocatul lui Geiger mai sustine ca nu poate fi vorba de transmiterea de date secret, iar bucata de hartie pe care Geiger i-a dat-o lui Wolfgang B. nu era un bilet cu informatii, ci doar cateva fotografii de concediu. Echipa de filaj formata din sase oameni nu a reusit sa asculte discutia dintre cei doi. Mai mult, raportul echipei de filaj a fost respins de avocatii lui Geiger pe motiv ca nu precizeaza ora la care fostul politist a intrat in cafenea. De asemenea, exista o problema referitoare la aceasta echipa de filaj: ea nu era formata din structura de afaceri interne a Politiei, ci din politisti simpli, supusi ordinelor lui Ronald Horngacher - ceea ce a facut posibil ca Geiger sa sustina ca este vorba de o razbunare personala.
Politai sef mituit
Seful trupelor de politie vieneze, Roland Horngacher, este suspendat de la inceputul lunii august fiind acuzat de luare de mita. Contestatia depusa de Horngacher a fost respinsa de comisia de disciplina a Ministerului de Interne austriac. Fostul sef al trupelor de Politie vieneze ar fi luat de la fostul sef al cailor ferate austriece, Helmut Elsner, mai multe bilete gratuite. De asemenea, Horngacher a fost implicat si in scandalul "Erlebnis Sauna" care l-au costat postul si cariera pe Ernst Geiger. Horngacher este acuzat ca ar fi furnizat jurnalistilor informatii secrete referitoare la acest caz. De asemenea, Horngacher s-ar fi folosit de un automobil Mercedes in perioada cand era seful Politiei economice, automobil imprumutat pentru o lunga perioada de timp de un om de afaceri.
Haos in Politia vieneza
Mass-media austriaca s-a declarat indignata de haosul din politia vieneza, insa ministra de Interne Liese Prokop a sustinut ca nu poate fi vorba de asa ceva, intr-un interviu acordat la sfarsitul saptamanii trecute pentru cotidianul Die Presse. "Resping categoric termenul de haos. Este vorba de cateva cazuri" a afirmat Liese Prokop. Intrebata ce se poate face pentru ca in viitor sa nu mai fie afectate posturile de conducere din Politie, ministra Prokop a declarat "In mod clar trebuie analizate mai bine caracteristicile personale ale celor care preiau functii de conducere. Insa trebuie sa precizez ca avem mii de angajati. Si mai sunt cate unii care mai fac greseli. Chiar si in randul preotilor exista oi negre". Liese Prokop nu intentioneaza sa isi dea demisia din functia de ministru de Interne in ciuda faptului ca doi dintre sefii Politiei austriece sunt acuzati de coruptie.
Cazul Kampusch, catalizator
Fortele de ordine austriece se afla sub un tir necrutator al mass-media, mai ales dupa ce s-a aflat ca Politia l-a anchetat pe Wolfgang Priklopil, cel care a tinut-o ostatica timp de opt ani pe Natascha Kampusch, fara sa reuseasca sa afle ca acesta era rapitorul.
Wolfgang Priklopil, un tehnician in telecomunicatii in varsta de 44 de ani, a tinut-o pe Natascha Kampusch in beciul de sub garajul sau de langa Viena timp de opt ani. Detectivii l-au interogat pe barbat in ziua in care Natascha a disparut in drumul ei spre scoala, dar nu au cautat-o pe fata in casa din Strasshof, localitate aflata la mai putin de 16 kilometri de orasul ei.
Priklopil, technician in comunicatii, a fost chestionat in ziua in care Natascha a disparut pentru ca avea o furgoneta alba, iar un coleg al fetei a spus ca a vazut-o urcand intr-o astfel de masina.
Gerhard Lang, un oficial al politiei federale, a afirmat ca fata "era inchisa zi si noapte" si lasata libera doar atunci cand trebuia sa faca diverse munci prin casa. Natascha a evadat pe 23 august, ea facand curat in masina rapitorului ei, cand a gasit o ocazie sa evadeze. Un politist a declarat pentru BBC ca Priklopil i-a dat mancare si tot ce avea nevoie, a invatat-o sa citesca, sa scrie si aritmetica. Din fotografiile facute in beci se poate vedea ca acesta era o incapere mica, inghesuita, de patru pe trei metri, cu o intrare de 50 pe 50 de centimetri. Politia crede ca rapitorul izola fonic usa, de fiecare data cand pleca de acasa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.