In perioada 9-17 septembrie, la Braila, se desfasoara ""Festivalul Zile si Nopti de Teatru European"". Un maraton artistic care insumeaza, la o prima numaratoare a evenimentelor, 30 de spectacole grupate in trei-patru reprezentatii pe zi, sapte trupe

In perioada 9-17 septembrie, la Braila, se desfasoara ""Festivalul Zile si Nopti de Teatru European"". Un maraton artistic care insumeaza, la o prima numaratoare a evenimentelor, 30 de spectacole grupate in trei-patru reprezentatii pe zi, sapte trupe invitate din afara Romaniei si unele dintre cele mai bune productii teatrale din tara.

Acest festival s-a nascut acum doi ani, intr-o perioada de inflorire a Teatrului ""Maria Filotti"", cand acolo incepusera sa lucreze tineri si talentati regizori ca Radu Afrim, Radu Apostol, Sorin Militaru etc. Regizoarea Catalina Buzoianu - braileanca prin nastere - a pus in scena acolo spectacole memorabile precum ""Chira Chiralina"" - emblematic pentru spatiul acela.
BUCURIIa€¦ Domnia sa este presedintele de onoare al acestui festival. Un sprijin important l-a constituit venirea la conducerea Teatrului a Veronicai Dobrin, o persoana care iubeste tinerii si - foarte important! - actorii. Asta a fost acum doi ani, cand toate cele enumerate mai sus au impus crearea acestui festival cu deschidere nu numai catre lumea teatrala, ci si spre locuitorii urbei, foarte fideli teatrului lor. O bucurie pentru braileni - care au luat cu asalt casa de bilete - va fi intalnirea cu mari artisti care performeaza mai ales la Bucuresti: Ion Caramitru, Johnny Raducanu, Horatiu Malaele, Emilia Popescu etc. Spectacolele vor avea loc intr-unul dintre cele mai frumoase cladiri, care e si monument istoric: Teatrul ""Maria Filotti"", la origine un cinematograf interbelic, pastrand si-acum parfumul acelei epoci. In aceeasi cladire se mai afla Sala Studio, recent renovata, unde se va juca o parte din spectacole, iar in spatiul aflat la demisolul Hotelului Traian vor fi reprezentatii ale teatrului underground. Sala Darclee, amenajata intr-o casa de cultura, este cel de-al patrulea spatiu unde se joaca tot ce-a fost mai reprezentativ in ultimele doua stagiuni. Vor avea loc colocvii, lansari de carte, filme documentare, seminare, conferinte de presa.
a€¦ SI NECAZURI. Teatrul National din Targu-Mures va fi prezent cu ""Nora"", un spectacol regizat de un brailean, Sorin Militaru. In schimb, desi au fost invitati, regizorii Tompa Gabor si Laurian Oniga nu vor participa. Nu se mai joaca nici spectacolul ""Brand"", desi figura in program. Probleme au fost si cu MCC-ul, care a aprobat un buget de numai 150 de milioane de lei din cele 600 de milioane posibile, desi la o prima estimare, costurile totale ale Festivalului se ridica la 2 miliarde de lei.
Asta-seara, Festivalul se deschide cu o premiera: ""Visul unei nopti de vara"", purtand semnatura inconfundabila a unui cuplu de artisti: Victor Ioan Frunza si Adriana Grand.

SELECTIE FOARTE RIGUROASA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.