Procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au cerut prelungirea interdictiei de a parasi tara luata fata de armatorul navei Iman T. cu care Omar Hayssam ar fi plecat din Romania. Solicitarea Parchetului a fost discutat
Procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au cerut prelungirea interdictiei de a parasi tara luata fata de armatorul navei Iman T. cu care Omar Hayssam ar fi plecat din Romania. Solicitarea Parchetului a fost discutata, ieri, de Curtea de Apel Bucuresti. In fata instantei, avocatul lui Mustafa Tartousi a sustinut ca solutionarea cauzei privind interdictia de a parasi tara de catre clientul sau este de competenta instantei de acelasi nivel ierarhic din Constanta, care a dispus si perchezitia navei Iman T. Totodata, aparatorul armatorului, avocatul Ion Calipetre, a ridicat o exceptie din noul Cod de procedura penala, conform caruia procurorul poate sa dispuna direct, fara sa ceara de la instanta, masura interdictiei de a nu parasi tara pentru Tartousi. Reprezentantul Parchetului a fost de acord cu acesta a doua exceptie. Astfel, Curtea de Apel Bucuresti a trimis Parchetului cererea procurorilor referitoare la prelungirea masurii de interzicere a parasirii tarii de catre armatorul Mustafa Tartousi, pentru a se proceda conform noului Cod de procedura penala.
"Aici e casa mea"
La iesirea din sala de judecata, Tartousi, caruia ii expira interdictia la miezul noptii de joi spre vineri, a declarat ca el a iesit din tara in data de 1 august, fiind plecat in Liban si Egipt si ca s-a intors, iar aceasta masura restrictiva il impiedica sa-si desfasoare munca. Omul de afaceri a adaugat ca si in conditiile in care interdictia nu i-ar mai fi prelungita, nu va pleaca din Romania. "Aici este casa mea", a spus el. De asemenea, Tartousi a adaugat ca, din cauza faptului ca nava Iman T este sechestrata, sufera prejudicii considerabile. Omul de afaceri a adaugat ca il cunoaste pe Omar Hayssam din vedere si ca a vorbit cu el de doua-trei ori in viata lui.
Urmarit penal
Mustafa Tartousi este acuzat ca l-ar fi ajutat sa fuga din tara pe Omar Hayssam. "In urma unor actiuni desfasurate de procurori din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), impreuna cu Serviciul Roman de Informatii si Inspectoratul General al Politiei Romane, au rezultat indicii privind posibila implicare a cetateanului sirian Mustafa Tartousi in parasirea ilegala a teritoriului national de catre Omar Hayssam, la bordul unei nave, in dimineata zilei de 30 iunie 2006, cu destinatia Siria, pe ruta Constanta - Alexandria (Egipt) - Tartous (Siria)", sustinea Parchetul instantei supreme. Prin rezolutia din 6 august, procurorii DIICOT au dispus inceperea urmaririi penale fata de Mustafa Tartousi si indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru asigurator asupra navei Imam T. Nava. (G.T.)
Zaher audiat
Omul de afaceri sirian Zaher Iskandarani a fost audiat, ieri, ca martor in dosarul privind fuga lui Omar Hayssam. Audierea lui Iskandarani survine dupa ce acesta a declarat ca Omar Hayssam se afla in Siria, fiind internat intr-un spital din Damasc. Omul de afaceri spunea insa ca nu poate da detalii in legatura cu modul in care sirianul a ajuns acolo. "Eu stiu ca Omar Hayssam e bolnav de cancer si se trateaza in Siria, la Damasc. Nu pot sa va dau explicatii cum a ajuns acolo", declara Zaher Iskandarani. Acesta a admis ca il cunoaste pe Hayssam, insa nu a vrut sa dea mai multe informatii. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.