"Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) nu are nici un fel de vina in disparitia lui Omar Hayssam, dar face parte din Comunitatea Nationala de Informatii si, din ratiuni de solidaritate, domnul Virgil Ardelean (foto) a reiterat
"Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) nu are nici un fel de vina in disparitia lui Omar Hayssam, dar face parte din Comunitatea Nationala de Informatii si, din ratiuni de solidaritate, domnul Virgil Ardelean (foto) a reiterat cererea de a fi inlocuit din functia detinuta." Aceasta este una dintre concluziile raportului intocmit de comisiile de Aparare ale Parlamentului, in urma audierii chestorului Virgil Ardelean. "In ceea ce priveste "demisia", dl Virgil Ardelean a precizat ca, de fapt, nu a fost o demisie, ci o cerere adresata initial ministrului, de schimbare din functia de sef al acestei Directii si numirea unui ofiter tanar, domnia sa urmand a-si valorifica experienta si potentialul profesional in domeniul elaborarii de legi specifice sigurantei nationale, deoarece, a precizat domnia sa, contextul legislativ are disfunctii institutionale. Faptul ca, in aceeasi zi, presedintele Romaniei a chemat directorii serviciilor de informatii si a reprosat tuturor, alarmat de situatia creata, a fost o coincidenta", precizeaza proiectul de raport. Totodata, parlamentarii au tinut sa specifice ca "au luat act cu ingrijorare" de demisiile concomitente ale sefilor SRI, SIE si DGIPI. Senatorii si deputatii mai precizeaza ca, la cererea DIICOT, serviciul condus de Ardelean "a desfasurat activitati specifice, contribuind la documentarea activitatii infractionale a lui Omar Hayssam", prin intocmirea a peste 70 de note informative. De asemenea, raportul arata ca, din luna decembrie 2005, pana in prezent, DGPI nu a mai primit nici o solicitare de a "desfasura activitati" care sa il vizeze pe Hayssam.
"La locurile sfinte"
Pe de alta parte, raportul intocmit de parlamentari arata ca, la data de 5 mai 2006, DGIPI a trimis Parchetului General o "informatie aparuta intr-un anumit mediu", potrivit careia "Hayssam ar vrea sa moara pe ultimele zile la locurile sfinte". Aceasta informatie a reaparut, potrivit documentului, exact o luna mai tarziu si a fost iarasi transmisa Parchetului General. Hayssam s-a prezentat in instanta la termenele din 21 si 28 iunie, dar a lipsit la cele din 12 si 29 iulie, "ceea ce a facut ca instanta sa dispuna reincarcerarea sa". Alta concluzie a parlamentarilor a fost ca "Directia condusa de Virgil Ardelean a actionat strict legal, a facut toate diligentele legale si necesare cu privire la suspiciunea de parasirea a tarii de catre Omar Hayssam". Documentul mai sustine si continuarea audierilor si verificarilor, in cazul disparitiei inculpatului Omar Hayssam. (V.D.)
Daune de doua milioane de euro
Cei trei jurnalisti rapiti in Irak s-au constituit, ieri, parti civile in dosarul de terorism in care este judecat Omar Hayssam, fiecare dintre ei solicitand daune de cate doua milioane de euro. Curtea de Apel i-a audiat pe Sorin Miscoci si pe Ovidiu Ohanesian, in timp ce Marie Jeanne Ion, care a lipsit, a depus, prin intermediul avocatului sau, un document prin care arata ca se constituie parte civila in cauza. Miscoci, Ohanesian si Marie Jeanne Ion cer cate doua milioane de euro daune, un milion de la Mohammad Munaf si unul de la Omar Hayssam. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.