La aproape sase luni de la inundatii, situatia digurilor din judetul Tulcea este la fel de grava ca in primavara, cand apele Dunarii amenintau sa le darame. Multe dintre ele afectate din cauza debitelor mari, digurile ar fi trebuit refacute in cur
La aproape sase luni de la inundatii, situatia digurilor din judetul Tulcea este la fel de grava ca in primavara, cand apele Dunarii amenintau sa le darame.

Multe dintre ele afectate din cauza debitelor mari, digurile ar fi trebuit refacute in cursul acestui an, pentru a evita pe viitor producerea unor situatii similare. Cel putin asa sunau declaratiile demagogice ale politicienilor - in frunte cu ministrul Mediului, Sulfina Barbu. Asa cum era de asteptat, nu s-a facut nimic. Apele s-au retras, iar lucrarile nu au inceput. Autoritatile au anuntat patru tipuri de lucrari pentru aceasta vara. In primul rand era vizata refacerea digurilor rupte de Dunare (la Isaccea sau Ostrov), consolidarea digurilor aflate de-a lungul cursului fluviului si care nu au cedat, construirea unor diguri pentru localitatile care nu au si se inunda periodic (precum Plauru, Vulturu, Ilganii de Jos sau suburbia Tudor Vladimirescu a orasului Tulcea) si refacerea digurilor distruse intentionat (cazul digului cordonul litoral).
NU E O URGENTA. La inceputul verii, autoritatile se scuzau ca debitul Dunarii este inca mare si asta impiedica lucrarile. Acum, cand nivelul fluviului a scazut foarte mult, edilii dau vina pe birocratie. Informatiile oficiale arata ca suma alocata pentru refacerea digurilor este de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi, dar inca se mai lucreaza la procedurile de organizare a licitatiilor"".
Surse din cadrul Prefecturii Tulcea anunta ca ""digurile nu sunt o urgenta. Lucrarile vor incepe in cel mai scurt timp si vom realiza pana la sfarsitul anului tot ceea ce ne-am propus, astfel incat la anul sau cand vor mai fi probleme cu debitul crescut al Dunarii, sa nu mai avem probleme"". (Alexandru Nastase)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.