Comisia Europeana a comis o greseala tactica oferind Romaniei si Bulgariei garantii privind aderarea la blocul comunitar in 2007, respectiv cel tarziu in 2008, fapt care s-a dovedit a fi in dezavantajul Bruxelles-ului in cadrul negocierilor cu tandem
Comisia Europeana a comis o greseala tactica oferind Romaniei si Bulgariei garantii privind aderarea la blocul comunitar in 2007, respectiv cel tarziu in 2008, fapt care s-a dovedit a fi in dezavantajul Bruxelles-ului in cadrul negocierilor cu tandemul romano-bulgar, aflat cu mult in urma standardelor UE, afirma Financial Times in editia sa de ieri. "Celor doua state dunarene li s-a oferit aceasta garantie finala din simpatie pentru excluderea lor din aderarea in masa la UE a fostelor state comuniste. A fost insa o greseala tactica, ce a redus parghiile de negociere cu cele doua tari aflate mult in urma standardelor UE", afirma publicatia. "Comisia Europeana a incercat deja sa prelungeasca parghiile, amanand pana in septembrie recomandarea" privind data aderarii, insa Executivul european "intelege abia acum ca amanarea pana in 2008 ar oferi Sofiei si Bucurestiului doar mai mult timp pentru a amana reformele si ca acceptarea lor anul viitor ar putea restabili de fapt o parte din pargii, sub forma clauzelor de salvgardare care pot fi folosite pentru suspendarea unora dintre beneficiile statului de membru", adauga Financial Times, potrivit caruia partenerii bulgari se prezinta mai putin pregatiti pentru aderare, in principal din cauza coruptiei si a criminalitatii. "UE nu a mai stabilit niciodata o data finala de aderare pentru vreun candidat, inainte de a incepe negocierile efective. Si, sa speram, nici nu o va mai face vreodata", conchide publicatia, amintind ca aderarea celor doua aspirante la UE este posibil sa se produca la 1 ianuarie cu activarea unor clauze de salvgardare. Comentariile din presa internationala intervin in contextul in care ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, s-a aflat, ieri, la Bruxelles, pentru o ultima discutie referitoare la stadiul progreselor inregistrate de Bucuresti inaintea raportului de monitorizare al Comisiei Europeana, prevazut pentru 26 septembrie. Progresele in ansamblu sunt foarte bune, dar mai sunt inca foarte multe lucruri de facut, din cauza faptului ca trei dintre acele steaguri rosii sunt legate de agricultura, un domeniu de foarte mare interes pentru Uniunea Europeana, a estimat cu cateva zile in urma ministrul integrarii europene, potrivit Rompres, preconizand ca evaluarea Comisiei va fi una "transparenta, clara si obiectiva". (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.