Formarea unor buni manageri si colaborarea dintre sectorul privat si universitati pot transforma Romania intr-o tara competitiva. Romania trebuie sa identifice cateva nise unde poate fi competitiva pe plan extern, in perspectiva aderarii la Uniun

Formarea unor buni manageri si colaborarea dintre sectorul privat si universitati pot transforma Romania intr-o tara competitiva.

Romania trebuie sa identifice cateva nise unde poate fi competitiva pe plan extern, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. Printre acestea se numara resursele umane, domeniul agroalimentar, industria prelucratoare si invatamantul. Acestea sunt cateva dintre concluziile simpozionului stiintific ""Nevoia de competitivitate a Romaniei in perspectiva integrarii europene"", organizat de catedra de Relatii Economice Internationale din cadrul Academiei de Stiinte Economice.
AGRICULTURA. ""Cred ca cel mai mare secret este sa gasim nisele unde am putea avea un avantaj de competitivitate. Ceea ce avem noi si nu are Uniunea Europeana sunt taranii. Trebuie sa reabilitam profesiunea de taran si am putea sa fim de rangul Europei in domeniul agroalimentar. Avem teren, avem pamant, este nevoie de o preocupare majora pentru a orienta forta de munca"", a declarat profesorul universitar dr. Dan Voiculescu, coordonatorul proiectului.
INVATAMANT. Un alt domeniu de nisa identificat de liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, este cel al pregatirii de profesionisti, care ar putea deveni un segment de competitivitate prin modernizarea invatamantului universitar. ""Construim, dezvoltam si exportam creiere. Tinerii romani sunt foarte apreciati in strainatate. Insa trebuie sa avem in vedere pregatirea de creiere externe in Romania, contra cost"", a subliniat Dan Voiculescu.
Pe de alta parte, romanii trebuie sa fie foarte bine pregatiti, sa se afirme ca specialisti in diverse organizatii sau intreprinderi, a precizat, la randul sau, profesor doctor Alexandru Puiu, rectorul Universitatii ""Constantin Brancoveanu"". ""Foarte putini romani sunt manageri, au venit multi straini la conducerea intreprinderilor. Printr-o pregatire sistematica, foarte puternica in management, putem creste competitivitatea noastra ca tara"", a spus Alexandru Puiu.
Succesul in competitivitate depinde, in mare masura, de modul in care firmele pot colabora cu mediul universitar, a atras atentia analistul economic Ilie Serbanescu. ""Cred ca trebuie sa promovam un parteneriat intre sectorul privat si universitati. Marile companii din alte state au locuri platite la universitati, unde studentii urmeaza un curriculum special. Cercetarea aplicativa nu exista in Romania; este nevoie de vointa politica in acest sens"", a precizat DanVoiculescu.
Alte domenii in care Romania si-ar putea folosi avantajele in fata Europei sunt industria textila, care ar trebui reorientata de la productia in lohn la productia si promovarea marcilor proprii, precum si folosirea zacamintelor naturale de care dispune tara noastra.

INTEGRARE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.