Romania va adera probabil la data stabilita, respectiv 1 ianuarie 2007, dar o relativ lunga perioada de timp va fi controlata daca angajamentele asumate sunt traduse in fapt...
Romaniei si mai ales Bulgariei li se vor aplica cele mai stricte fo
Romania va adera probabil la data stabilita, respectiv 1 ianuarie 2007, dar o relativ lunga perioada de timp va fi controlata daca angajamentele asumate sunt traduse in fapt...
Romaniei si mai ales Bulgariei li se vor aplica cele mai stricte forme de monitorizare; mult mai bine, totusi, decat o admitere conditionata.
De fapt, Romania nu este suficient de pregatita, dar atat Olli Rehn, comisarul european pentru extindere, cat si Jose Manuel Baroso, presedintele Comisiei Europene, au fost la unison contra amanarii aderarii cu un an, cea mai grea sanctiune a UE, pe motiv ca ar descuraja ritmul reformelor in cele doua tari dunarene. Romania sta totusi mult mai bine in prezent decat Bulgaria; ne amintim ca, inaintea venirii actualului Guvern la carma, situatia era inversa - Bulgaria inaintea Romaniei.
Desi cetatenii nu prea simt acest progres, statisticile indeamna la optimism. Potrivit unui raport al Bancii Mondiale dat publicitatii astazi, Romania se afla pe locul 2 dupa Georgia intre tarile care au adoptat cele mai multe imbunatatiri de natura sa faciliteze afacerile, trecand in clasamentul general de la locul 71, pe locul 49. A fost redusa birocratia legata de declararea falimentului si de infiintarea de noi intreprinderi. A fost perfectionat accesul la informatiile necesare unui credit bancar, au fost reduse timpul necesar notarilor spre a verifica regimul proprietatii, folosindu-se mijloace electronice si timpul necesar cunoasterii situatiei financiare a solicitantilor de credite. De asemenea, a fost redus timpul necesar primirii unei autorizatii de constructie. Simplificate au fost procedurile vamale si legislatia muncii; angajarea celor recent intrati pe piata muncii a fost accelerata...
Cele mai populare reforme financiare sunt insa legate de simplificarea sistemului vamal, ceea ce a dus la fluidizarea comertului exterior. Prost sta Romania ca numar, excesiv, de contributii datorate platite separat (19 in tara noastra, fata de 7 in Portugalia si 4 in China).
Toate aceste reforme puteau fi efectuate de mult daca n-ar fi existat la varfurile administratiei de stat o mentalitate conservatoare, o incurajare deci pentru Guvernul Tariceanu sa persevereze pe drumul pe care s-a angajat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.