Romania se plaseaza pe pozitia a doua in topul mondial al statelor cu cele mai bune performante in zona reformelor economice in intervalul 2005-2006, dupa Georgia, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale. "Romania se plaseaza pe unul dintre primele l
Romania se plaseaza pe pozitia a doua in topul mondial al statelor cu cele mai bune performante in zona reformelor economice in intervalul 2005-2006, dupa Georgia, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale. "Romania se plaseaza pe unul dintre primele locuri in top in functie de ritmul reformelor in sase din cele zece domenii luate in calcul. Autoritatile au simplificat procedurile pentru obtinerea autorizatiilor si au implementat un singur birou pentru procesarea cererilor formulate de firme. Inainte antreprenorii trebuiau sa treaca pe la cinci agentii diferite", se arata in raportul Bancii Mondiale. Potrivit analistilor, in intervalul 2005-2006, Romania a inregistrat progrese in acordarea licentelor, forta de munca, obtinerea de imprumuturi pentru investitii, protectia investitorilor, comertul exterior si in implementarea procedurilor de faliment. Unul dintre primele avantaje ale ritmului accelerat al reformelor va fi pozitionarea Romaniei, anul viitor, pe locul 49, din 175 de tari, in clasamentul statelor care ofera cele mai favorabile conditii pentru dezvoltarea afacerilor, cu 22 de trepte peste nivelul aferent acestui an. Cei care doresc sa inceapa o noua afacere in Romania trebuie sa indeplineasca cinci proceduri si au nevoie de 11 zile. In ceea ce priveste piata muncii, Romania a extins la sase ani durata contractelor pe perioada determinata. In functie de conditiile oferite firmelor in momentul in care acestea doresc sa angajeze, Romania ocupa locul 101 in topul mondial al Bancii Mondiale. "Romania si Macedonia au fost, in 2005, statele care au intreprins cele mai multe reforme in piata muncii", mentioneaza raportul.
198 de ore pentru plata darilor la stat
Referitor la fiscalitate, documentul elaborat de BM arata ca simplificarea regimului prin reducerea impozitelor si prin eliminarea scutirilor reprezinta principalele modalitati de restrangere a coruptiei din acest domeniu. La acest capitol, Romania ocupa locul 131 in lume. "Romania, unul dintre principalii reformatori in 2004 din acest sector, a inregistrat o reducere a cazurilor de coruptie de la 14% la 8% din total", se spune in raport. In Romania, companiile platesc anual 89 de taxe si impozite la bugetul de stat, la fel ca in Kirghiztan, fata de o singura taxa in Insulele Maldive, doua in Afghanistan si trei in Norvegia. Dintre statele incluse in studiu, cele mai multe taxe, 130, sunt percepute de Uzbekistan. Un intreprinzator consuma, potrivit BM, 198 de ore, pentru plata darilor catre stat, care reprezinta aproape jumatate din profitul brut.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.