Scandalul taierilor ilegale de paduri continua. In urma anchetelor publicate de ziarul nostru, referitor la mafia lemnului, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a declansat o ampla ancheta. "In ceea ce priveste domeniul si
Scandalul taierilor ilegale de paduri continua. In urma anchetelor publicate de ziarul nostru, referitor la mafia lemnului, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a declansat o ampla ancheta. "In ceea ce priveste domeniul silvic, ca ministru, am luat masuri de consolidare institutionala in domeniul forestier, in special pentru intarirea controlului silvic in Romania si pentru administrarea in regim silvic a tuturor suprafetelor forestiere. Am cerut de asemenea subordonatilor mei din minister actiuni permanente de control, care au avut loc in toata tara, inclusiv in judetul Valcea, si care s-au soldat nu in putine randuri cu sanctiuni." - a declarat ministrul Gheorghe Flutur intr-un document imediat dupa dezvaluirile noastre care se referau la o serie de afaceri dubioase, taieri ilegale de paduri din judetele Valcea, Satu Mare si Maramures, precum si acapararea ilegala a unor bunuri ale Directiei Silvice Vrancea de catre o serie de demnitari din MAPDR.
In urma cu cateva zile am prezentat cum un fost sef de ocol silvic a fost santajat pentru a fi lasat in functie. Gheorghe Deaconeasa, fost sef de ocol in zona Voineasa, a prezentat o serie de probe pentru a dovedi ca a fost santajat de liderii PNL din Valcea si de fostul secretar de stat din cadrul MADPR, Vasile Lupu, cerandu-i-se sa le dea pe gratis un hectar de padure intr-o zona turistica la moda din Valcea, pentru a fi mentinut in functie. Deaconeasa a refuzat cererea liberalilor - dar pe care a inregistrat-o pe banda magnetica -, iar peste cateva zile au inceput controalele. Intr-un final, seful ocolului silvic Voineasa a fost strans cu usa. Lui Deaconeasa i s-a intocmit dosar penal, iar dupa mai multe luni in care dosarul a fost tinut la sertar, fara audieri de martori, cazul a fost inchis cu rezolutia de neincepere a urmaririi penale.
La inceputul acestei saptamani, Gheorghe Deaconeasa a avut o intalnire cu Gheorghe Flutur, in urma careia ministrul i-a cerut toate datele despre mafia lemnului din judetul Valcea, despre implicarea PNL local in aceasta mafie prin directorul Poenaru, sef al ITRSV, numit de fostul secretar de stat Vasile Lupu, demis in urma unor grave nereguli in exploatarea fondului forestier. Tot dupa acea intalnire, Flutur a cerut Corpului de Control al MAPDR sa verifice cele semnalate de Deaconeasa, iar daca se vor dovedi a fi adevarate va lua masurile ce se impun. Flutur a inaintat documentele prezentate de Deaconeasa sefului Corpului de Control.
O alta victima a tandemului Lupu-Tudor
O alta victima a mafiei padurilor care activeaza in judetul Valcea, si care este sustinuta de o serie de demnitari din ministerul lui Flutur este omul de afaceri Constantin Aristide Tanasescu. Aceasta a cumparat in urma cu un an si jumatate o padure pe malul Lacului Petrimanu. Terenul forestier in cauza a apartinut Obstei "Turcinuri", din comuna Vaideeni, Valcea. Padurea a fost tranzactionata in urma unor negocieri cu toti proprietarii obstii respective. Pretul negociat de reprezentantii Obstii, Adam Jinaru, Doina Deaconescu si Lazar Apostoloiu a fost de 1450 de euro/hectar. Astfel firma patronata de Tanasescu a achitat pentru cele peste o mie de hectare de padure suma de 1.493.500 de euro. Banii au fost transferati intr-un cont de unde fiecare vanzator putea sa ridice banii care-i ii reveneau. Dupa semnarea contractului si achitarea banilor doi dintre vanzatori s-au "razgandit" la insistentele unor membrii ai mafiei lemnului din zona si au refuzat sa incaseze banii si care au fost consiliati de avocatul Bogdan Tudor, cel ce se pretinde a fi presedinte al Asociatiei Proprietarilor de Paduri din Romania, dar care este varful de lance al grupurilor de interese PNL din zona Valcea. Au cerut sume fabuloase ca sa accepte tranzactia. Au fost refuzati, iar pentru Tanasescu a inceput un adevarat calvar. Este reclamat de cei implicati in santajarea omului de afaceri la toate instantele, parchetele si institutiile care pot controla o societate comerciala. A fost reclamat penal chiar si notarul public la al carui birou a fost legalizat actul de vanzare-cumparare. Reamintim in acest context ca Bogdan Tudor este cel care i-a solicitat fostului sef al ocolului silvic din zona Voineasa sa-i treaca in proprietate un hectar de padure in zona Obarsiei Lotrului. Avocatul i-a solicitat lui Deaconeasa ca actele de proprietate sa fie intocmite pe numele unei organizatii non-profit, patronata de un alt liberal de vaza din Valcea, Nicolae Badea, spunandu-i-se ca este pentru sefii liberali de la Bucuresti. Lui Tanasescu i se solicita o suma imensa de bani pentru a fi lasat in pace. Intre timp risca sa fie amendat de catre inspectorii silvici pentru nerespectarea regimului silvic, taieri selective, amenajari si alte lucrari specifice, pentru care aceeasi inspectori nu elibereaza autorizatiile necesare, sustinand ca padurea se afla in litigiu.
Interesant este ca in urma acestei tranzactii, cea a Obstei "Turcinuri", DNA Pitesti a deschis un dosar, care se afla in faza de cercetari premergatoare, in care omul de afaceri Aristide Tanasescu ar urma sa fie acuzat ca faptuitor, desi contractul de vanzare cumparare este intre doua parti private, in fata unui notar public particular, fiind exclus orice functionar public in aceasta tranzactie, padurea fiind a unei obsti private si nu a ocolului silvic. Cu toate acestea, DNA a deschis un dosar, ceea ce demonstreaza, ca si in cazul lui Deaconeasa, ca toti aceia care se impotrivesc mafiei lemnului au parte de represalii.
Scandalul a starnit sindicatul PROPACT
In urma scandalului iscat, PROPACT (Sindicatul National al Taranimii Romane), unul dintre cele mai puternice organisme sindicale ce apara proprietatea agricola ori forestiera a cerut sa se implice. PROPACT este cel care a luat atitudine si impotriva refuzului lui Gheorghe Flutur de a retroceda padurile Mitropoliei Sucevei. Dupa dezvalurile din ZIUA si PROPACT, prin presedintele prof. Dan Draghici l-a desemnat pe Gheorghe Deaconeasa presedinte PROPACT pe judetul Valcea. In noua sa calitate, Deaconeasa, alaturi de Draghici, au tinut ieri o conferinta de presa la Rm. Valcea, in care i-au asigurat pe numerosii ziaristi prezenti ca PROPACT va sprijini orice demers ce va dovedi ca mafia lemnului jefuieste padurile Romaniei in detrimentul proprietarilor de drept. "PROPACT se va implica activ in problemele lui Gheorghe Deaconeasa pentru ca a sosit timpul ca Romania sa scape definitiv de aceasta mafie", ne-a declarat telefonic prof. Draghici, unul dintre cei mai ferventi adversari ai lui Gheorghe Flutur, dar si al neregurilor promovate de "reteaua Lupu". Prof. Dan Draghici a mai tinut sa adauge: "Credeti-ma, aici in Valcea avem de a face cu o clica, cu niste gangsteri ai lemnului. Si, din pacate pentru romani, aceasta clica duce pana la ministrul Flutur. Iar in mijlocul acestei afaceri, ca om de legatura se afla acelasi Stefan Adrian Iurascu, care este omul din spate al lui Bogdan Tudor. Iurascu este cel care a inregistrat, prin inselarea Instantei Forumul Civic Roman si care a incercat sa sparga PROPACT. La fel cum si acest Bogdan Tudor se pretinde presedinte al APPR. Acestia sunt oamenii lui Flutur si, pana de curand, ai lui Vasile Lupu. Este interesant de cercetat si ce s-a intamplat si se va intampla, mai departe cu Lupu. Pentru Flutur este acum un moment dificil, date fiind negocierile din Alianta si presiunile la care e supus de PD. Si e in stare sa sacrifice, sau sa atace pe oricine pentru a scapa."
Celalalt adversar al mafiei lemnului din zona Valcii, fost sef al ocolului silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa, a declarat presei ca papusarii afacerii "au indus in eroare instantele de judecata". "Persoane dubioase din lumea politica si de la APPR, prin autointitulatul presedinte al acestui for, Bogdan Tudor, au reusit sa inlature pe adevaratul lider al proprietarilor de paduri, Mihai Ionescu. Acesta din urma a obtinut o hotarare judecatoreasca de la o instanta din Brasov care il repune in functie", - a mai declarat Deaconeasa. El a lansat un atac dur la adresa celor care sunt in spatele taierilor ilegale din nordul judetului Valcea, nominalizand pe fostul secretar de stat din cadrul MAPPD, Vasile Lupu si pe Dan Ioan Aldea, directorul Fondului Forestier. "Acestia sunt adevaratii vinovati de distrugerea padurii din nordul judetului, padure care nu poate fi taiata avand doar intre 50-70 de ani. Fondul forestier valcean a fost invadat de o serie de firme fantoma care distrug sistematic padurea, avand sprijinul ITRS Valcea", a tinut sa precizeze fostul sef al padurarilor din Voineasa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.