Intreband-o pe o buna amica de-a mea, pe care n-o mai vazusem de multa vreme, cu ce se ocupa mai nou, ea mi-a raspuns ca e cartomanta. "Ce esti?" "Cartomanta". "Ce-i aia?" "Ma ocup cu ghicitul in carti, cu Tarotul". "La domiciliu?" "Ei, la domiciliu!
Intreband-o pe o buna amica de-a mea, pe care n-o mai vazusem de multa vreme, cu ce se ocupa mai nou, ea mi-a raspuns ca e cartomanta. "Ce esti?" "Cartomanta". "Ce-i aia?" "Ma ocup cu ghicitul in carti, cu Tarotul". "La domiciliu?" "Ei, la domiciliu!... N-as avea nici o sansa. Sunt angajata la o firma". Asa am aflat ca exista firme care, pe modelul telefoanelor erotice, dupa un curs scurt de cartomantie, angajeaza persoane specializate in acest gen de ghicit, cunoscatoare a mai multor limbi, care raspund apelurilor celor care vor sa afle de ce sau cu cine i-a inselat iubitul (iubita), daca iubitul (iubita) va mai reveni, daca afacerea cutare pe cale de a se derula va avea succes s.a.m.d. Doua lucruri mi s-au parut interesante in relatarea amicei mele. Primul: cele mai multe telefoane sunt primite din Italia, noaptea (poate si datorita faptului ca termenul "cartomantie" vine din "cartomanzia" si italienii, latini si ei, saracii, ca noi, sunt foarte curiosi din fire, mai ales din punct de vedere sentimental). Al doilea: exista reguli foarte clare pentru "operatoare": chiar daca - scuzati - cartile arata un dezastru iminent, nu ai voie sa spui acest lucru celui (celei) de la capatul firului; dimpotriva, trebuie sa prezinti lucrurile in chip pozitiv, sa indulcesti dezamagirile: Giulio, plecat de-acasa de cinci ani, va reveni in curand, Francesca nu te-a inselat, a avut, ce-i drept, un mic capriciu, dar tot pe tine, Claudio, te iubeste etc.
N-am avut ce face si-am intrebat-o, pe terasa Muzeului Literaturii, daca are cartile la ea. Le avea. "Ai putea sa-mi ghicesti daca vom avea alegeri anticipate in 2007?" Amica si-a desfasurat cartile pe masa, le-a sucit, le-a invartit, le-a analizat. Dupa cateva minute, mi-a spus: "Am doua vesti: una buna, una rea. Vestea buna e ca vom avea alegeri anticipate". "Si vestea rea?" "N-am ce face, asa-mi arata cartile: e groaznic cine-o sa le castige".
Ghiciti dumneavoastra ce-a vrut sa spuna amica mea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.