Gigi Becali este cercetat de catre procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie pentru o presupusa dare de mita in cazul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii Nationale, realizat in anul 1999. Ancheta are la baza mai multe documente care
Gigi Becali este cercetat de catre procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie pentru o presupusa dare de mita in cazul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii Nationale, realizat in anul 1999. Ancheta are la baza mai multe documente care atesta o donatie de o suta de milioane de lei, facuta de presedintele Partidului Noua Generatie pentru MAPN, chiar in momentul in care se purtau negocieri pentru schimbul de terenuri. Suma urma sa fie folosita pentru ridicarea unei statui dedicata Eroilor Aviatori, lucru care insa nu s-a intamplat, intrucat, in momentul in care a fost declansata ancheta privind schimbul de terenuri, MApN i-a trimis banii inapoi lui Becali, motivand ca statuia nu a putut fi construita din motive independente de minister.
Banii si sacosa
Concret, potrivit unei ordonante semnate de procurorul general adjunct Gabriela Ghita, prin care anchetatorii de la Parchetul General si-au declinat competenta solutionarii dosarului in favoarea DNA, donatia lui Gigi Becali ridica mai multe semne de intrebare, fiind posibil ca in spatele ei sa se ascunda o mita data unor oficiali din cadrul Ministerului Apararii Nationale. Astfel, anchetatorii DNA verifica imprejurarile in care Gigi Becali a facut aceasta sponsorizare si din ce motive banii nu au fost folositi, daca cele o suta de milioane de lei ar fi fost cu adevarat destinate ridicarii unei statui. Conform procurorilor, Gigi Becali ar fi trimis banii intr-o sacosa care a fost inmanata unuia dintre generalii cu care se purtau negocierile pentru schimbul de terenuri. "Suspiciunea de fapte de coruptie are legatura cu imprejurarea ca Becali George a sponsorizat in conditii nelegale tocmai unitatea MAPN cu care a efectuat schimbul de terenuri si chiar in perioada in care se negociau aceste schimburi. Pe parcursul urmaririi penale au fost relevate si alte fapte care pot constitui infractiuni de coruptie, cum ar fi "sponsorizarea" unei structuri a MAPN cu 100.000.000 de lei de catre invinuitul George Becali, in perioada in care se negocia schimbul de terenuri cu reprezentantii acestei structuri", se arata in ordonanta procurorului Gabriela Ghita.
De asemenea, procurorul general adjunct precizeaza ca "din actele de urmarire penala efectuate in cauza a rezultat fara dubii ca reprezentantii Ministerului Apararii Nationale au efectuat schimbul de terenuri cu invinuitul Becali George, in conditii nelegale. In primul rand, pentru ca terenurile date la schimb nu erau in proprietate, ci doar in administrarea acestei institutii, ele facand parte din proprietatea publica a statului". Nu in ultimul rand, anchetatorii sustin ca in momentul in care a fost semnat contractul de schimb, Gigi Becali si sotia acestuia, Luminita, nu se aflau inca in posesia terenului pe care l-au dat la schimb MApN-ului, acesta fiind cumparat dupa cateva luni de la semnarea tranzactiei.
"Eu am dat banii ministerului, nu unui om"
Contactat de ZIUA, Gigi Becali a precizat ca nu stie nimic despre aceasta ancheta si ca nu a comis nici o ilegalitate intrucat cele o suta de milioane de lei nu au fost date unor persoane, ci au intrat in contul ministerului. "Eu am dat banii Ministerului Apararii nu unui om. Adica ce am facut? Am mituit ministerul? Banii erau pentru a face un monument. Cei de la minister au bagat banii intr-un cont si mi-au dat inapoi dupa trei ani opt sute de milioane sau asa ceva. Cu dobanzi, cu tot. Eu am dat banii pentru ca am fost impresionat ca vroiau sa faca un monument. Acum ce o sa faca, o sa ma ancheteze si pentru ca am dat bani la biserici sau ca am dat bani si am construit la Vadu Rosca? Ce o sa zica, ca am corupt Biserica?", ne-a spus Gigi Becali.
Schimbul
Gigi Becali si Ministerul Apararii Nationale au incheiat in 2 iunie 1999 un proces-verbal prin care schimbau doua suprafete de teren. Astfel, Becali a primit de la MApN 20,9 hectare in zona Baneasa-Pipera, in schimbul a 21,5 hectare situate in satul Stefanestii de Jos, judetul Ilfov. Intr-un raport oficial al MApN se sustinea ca desi relativ egale ca suprafata, cele doua terenuri ar avea valori disproportionate, date de pretul de piata. In acest sens, in timp ce, la Baneasa, metrul patrat de pamant se vindea cu 20-25 de dolari, la Stefanesti pretul era de sase-sapte dolari. In aceste conditii, diferenta de pret ar fi fost de aproximativ 3,3 milioane de dolari in favoarea presedintelui PNG, care, practic, ar fi primit un teren in valoare de 4,7 milioane de dolari cedand unul de numai 1,4 milioane. De asemenea, raportul Corpului de Control al MApN releva faptul ca terenul a putut fi schimbat doar dupa ce a fost transferat din domeniul statului in domeniul privat, ceea ce constituie o ilegalitate.
Hotarare in CSAT
Din partea MApN, schimbul de terenuri a fost semnat de locotenent-colonelul Aurel Iorga si de capitan-comandorul Petre Cristea, seful UM 01877, cel care administra cele 20,9 hectare. Cei doi sustin ca schimbul intre Armata si Gigi Becali s-ar fi facut la ordinul ministrului de atunci Victor Babiuc. Pe de alta parte, generalul Constantin Stanasila, seful Directiei Constructii si Domenii Militare din MApN, i-ar fi prezentat mai multe rapoarte lui Victor Babiuc, in care preciza utilitatea schimbului de terenuri dintre Becali si MApN. Mai mult, expertul Miron Turcu ar fi stabilit, intr-o expertiza facuta la cererea Ministerului, ca terenurile ar avea aceeasi valoare.
La randul sau, fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc, a declarat ca schimbul de terenuri s-a facut ca urmare a unei hotarari a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru realizarea unui obiectiv militar si ca s-au respectat toate dispozitiile legale in materie. "Terenul facea parte din domeniul privat al statului si nu era nevoie de o hotarare de Guvern. Nu s-a comis nici o ilegalitate", spunea fostul ministru al Apararii.
De la Parchetul General, la DNA
Dosarul privind schimbul de terenuri s-a aflat pe masa procurorilor de la Sectia Parchetelor Militare. In luna martie a anului 2006, procurorul Silviu Boeru a decis scoaterea de sub urmarire penala a celor 11 persoane implicate in acest caz, printre care si Becali. Solutia a fost insa infirmata, la scurt timp, de seful interimar al Parchetului General, procurorul magistrat Dan Voinea care a hotarat trimiterea dosarului la DNA. Fostul ministru al Apararii a atacat rezolutia lui Voinea, cazul ajungand din nou la Parchetul General. Contestatia lui Babiuc a fost analizata de procurorul general adjunct Gabriela Ghita. Aceasta a respins, la 1 august 2006, actiunea fostului ministru al Apararii, astfel ca dosarul s-a intors la Directia Nationala Anticoruptie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.