Declaratiile prin care presedintele SUA a recunoscut existenta centrelor de detentie secrete ale CIA au fost luate la tocat de organizatiile internationale si de comentatorii politici. O data cu inchisorile secrete au revenit in dezbatere si numele R

Declaratiile prin care presedintele SUA a recunoscut existenta centrelor de detentie secrete ale CIA au fost luate la tocat de organizatiile internationale si de comentatorii politici. O data cu inchisorile secrete au revenit in dezbatere si numele Romaniei
si Poloniei.

Romania si Polonia trebuie sa raspunda din nou acuzatiilor privind existenta centrelor de detentie secrete ale CIA, solicita mai multi europarlamentari. Germanul Wolfgang Kreissl-Doerfler si britanica Sarah Ludford au facut aceste declaratii la o zi dupa ce presedintele SUA, George W. Bush, a recunoscut existenta deja celebrelor inchisori secrete. Liderul de la Casa Alba a spus intr-un discurs pe tema terorismului ca CIA a interogat zeci de suspecti in centre din strainatate, iar 14 dintre acestia au fost trimisi la Guantanamo.
BULGARE DE ZAPADA. Declaratiile lui Bush au fost luate la bani marunti de institutiile europene. ""Localizarea acestor inchisori trebuie facuta publica. Trebuie sa stim daca a existat vreo complicitate cu actele ilegale a guvernelor unor tari UE sau a unor state care vor sa adere la Uniunea Europeana"", a cerut europarlamentarul Wolfgang Kreissl-Doerfler, membru al comisiei de ancheta pe care Legislativul UE a infiintat-o pentru a descurca itele acestui scandal.
La randul sau, Sarah Ludford a declarat ca mai multi membri ai PE urmeaza sa viziteze cele doua tari, dar si Marea Britanie si Germania, in cadrul anchetei declansate in legatura cu centrele de detentie ale CIA. ""Presedintele american, George W. Bush, dezvaluie nu numai propriile minciuni. El ii da in vileag si pe acei sefi de guvern aroganti din Europa care au respins drept nefondate temerile noastre privind extradarile exceptionale"", a precizat Ludford.

NEGARI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.