Directia de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Politiei Romane verifica trei persoane din CNSAS - fosti si actuali membri - intr-un dosar referitor la suspiciunea existentei unor deconturi ilegale de doua miliarde de lei vechi. Cer
Directia de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Politiei Romane verifica trei persoane din CNSAS - fosti si actuali membri - intr-un dosar referitor la suspiciunea existentei unor deconturi ilegale de doua miliarde de lei vechi. Cercetarile au fost declansate in urma unei sesizari a Curtii de Conturi. Aceasta a fost sesizata, la randul sau, potrivit Mediafax, de mai multi functionari din CNSAS care au sustinut ca cei trei - Gheorghe Onisoru, fost presedinte al CNSAS, Aurel Pricu, fost membru al Consiliului si Ladislau Csendes, actual membru al institutiei - ar fi fost implicati in decontarea gresita a unor cheltuieli ocazionate de deplasari in tara. Cei trei ar fi facut mai multe deconturi gresite, CNSAS suportand cheltuieli care trebuiau achitate de catre cei care faceau deplasarile respective. Initial, Curtea de Conturi a trimis sesizarea procurorilor care, la randul lor, au inaintat-o IGPR, pentru declansarea verificarilor. In cauza nu este inceputa urmarirea penala.
Varianta Colegiului
In tot acest timp, membrii CNSAS sustin ca nu stiu ca institutia sa fi avut vreodata probleme cu finantele sau modul in care banii alocati sunt folositi. Vicepresedintele din perioada 2000-2004 al Colegiului, Mihai Gheorghe, ne-a declarat ieri ca atat Onisoru, Pricu si Csendes, cat si restul membrilor institutiei au facut deplasari in strainatate si in tara, prin natura meseriei, dar ca este sigur ca niciodata nu s-au facut deconturi fictive. "Nu se punea problema sa fie fictive (n.r.-deconturile). Este imposibil sa fi exitat nereguli in hartii, de vreme ce Curtea de Conturi facea descarcare de gestiune la fiecare final de an", a spus Gheorghe, precizand ca daca ar fi existat nereguli, Curtea de Conturi le-ar fi scos la iveala la sfarsit de an. Cat priveste declaratia lui Mircea Dinescu, potrivit caruia in perioada 2000-2004 parlamentari ai PSD si PRM ar fi cerut verificari in privinta sumelor exorbitante pe care CNSAS le-ar fi cheltuit, Mihai Gheorghe a sustinut ca Dinescu "isi pierde memoria". "Niciodata n-a solicitat nimeni verificari in banii CNSAS", a spus fostul vicelider al CNSAS. Potrivit acestuia, nici unul dintre membrii CNSAS nu ar fi putut sa faca deconturi care nu justificau banii primiti. "Trebuia neaparat sa prezentam la contabilitate motivul deplasarii si invitatia primita pentru respectiva deplasare. Pe baza acestor documente nu se dadeau banii. Apoi, aveam dreptul sa fim cazati la un hotel de maxim patru stele si la o diurna care, la nivelul anului 2000, era de o suta si ceva de mii. Cand plecam de la hotel, trebuia sa luam o stampila si, in general, trebuia sa decontam si sa justificam tot ce am cheltuit in interes de serviciu", ne-a explicat Mihai Gheorghe. Intrebat cum comenteaza afirmatiile lui Cazimir Ionescu, potrivit caruia ar exista un conflict intre contabilitatea CNSAS si Colegiu, fostul vicelider al institutiei a spus ca nu se punea problema unui razboi. "Si oricum Cazimir Ionescu trebuie sa stie ca este seful contabilitatii si poate lua masuri daca se pune problema unui astfel de razboi", a sustinut Mihai Gheorghe. Referindu-se tot la afirmatiile lui Ionescu, Mihai Gheorghe a spus ca fiecare membru al CNSAS trebuia sa prezinte dovezi la contabilitate care sa ateste ca trebuie sa mearga intr-un loc, in folosul institutiei.
Razboi cu contabilitatea
Membrul CNSAS Cazimir Ionescu a sustinut, in urma cu doua zile, ca a inaintat departamentului de contabilitate din institutie un singur decont pentru o deplasare in Bulgaria. El a spus ca a folosit pentru aceasta calatorie masina proprie si nu a decontat decat benzina. Potrivit lui Cazimir Ionescu, in aceasta deplasare a fost insotit de Ladislau Csendes si de "doua-trei persoane din aparatul tehnic", inlocuindu-l astfel pe presedintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secasiu, cel care a primit initial invitatia din partea omologilor bulgari. Cazimir Ionescu a spus, pentru NewsIn, ca suspecteaza anumiti angajati ai aparatului tehnic, "in special de la contabilitate", care, pentru a ascunde "lucruri cu adevarat frauduloase", au lansat aceasta ipoteza. "Noi (n.r. - membrii Colegiului CNSAS) avem rang de ministru, secretar de stat. Pai, ce rang de ministru am eu, cand contabila imi spune ca nu-mi deconteaza deplasarea daca nu am invitatie?! Cineva din aparatul tehnic a vrut sa-si faca ambitia ca un ministru nu pleaca atunci cand vrea el", a acuzat Cazmir Ionescu.
Dinescu nu a decontat nimic
Pe de alta parte, Mircea Dinescu a declarat, pentru Newsin, ca nu a depus niciodata vreo nota prin care sa-si deconteze bani de la CNSAS. "Este bine ca Politia verifica actele contabile ale institutiei", a spus Mircea Dinescu. El a amintit ca, in vechiul mandat, chiar membrii Colegiului CNSAS au cerut verificarea actelor contabile ale institutiei, dupa ce mai multi parlamentari de la PSD si PRM i-au acuzat pe reprezentantii institutiei ca irosesc banii de la buget pe lucruri scumpe si inutile. La vremea respctiva - este vorba de perioada 2000-2004 -, parlamentarii PSD si PRM, inclusiv Adrian Nastase, prim-ministru la acea vreme, se plangeau ca banii de la buget se duc pe televizoare sofisticate, cu ecran plat, sau alte tipuri de mobilier.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.