Investitiile straine directe (ISD) in Romania vor atinge o valoare record in acest an, dupa care vor scadea, in urmatorii patru ani, la mai putin de jumatate din nivelul consemnat in 2006, potrivit unui raport publicat ieri de Economist Intelligence
Investitiile straine directe (ISD) in Romania vor atinge o valoare record in acest an, dupa care vor scadea, in urmatorii patru ani, la mai putin de jumatate din nivelul consemnat in 2006, potrivit unui raport publicat ieri de Economist Intelligence Unit (EIU), citat de Mediafax. Analistii britanici estimeaza pentru acest an investitii straine de 8,9 miliarde de dolari, cu 12,6% peste nivelul din 2005. Anul viitor, investitiile vor scadea la opt miliarde de dolari, pentru ca in 2008 sa coboare la cinci miliarde de dolari. Tendinta descendenta va continua, astfel ca ISD vor totaliza 4,5 miliarde de dolari in 2009 si 4,3 miliarde de dolari in 2010, se arata in studiu. Autoritatile romane au previzionat pentru 2006 investitii straine directe de 6,2 miliarde de euro, suma care nu include banii din privatizarile BCR si CEC. Pentru participatia detinuta la BCR statul va primi 2,2 miliarde de euro, finalizarea tranzactiei fiind prevazuta pana la data de 21 septembrie.Analistii EIU arata ca Romania va ocupa locul doi in acest an in clasamentul regional in functie de investitii, dupa Rusia, cu 21,5 miliarde de dolari. Valoarea investitiilor atrase de Romania este similara cu cea din Africa de Sud. In regiunea central si est-europeana, Romania va ocupa in intervalul mentionat locul trei, dupa Rusia si Polonia. EIU estimeaza pentru acest an o crestere economica de 5,2%, peste nivelul de 4,5% anuntat in luna martie, si o valoare nominala a PIB de 113,5 miliarde de dolari, care va creste la 165,2 miliarde dolari in 2010. Previziunile EIU se plaseaza sub cele ale autoritatilor romane. Investitiile romanilor in strainatate vor fi de 100 de milioane de dolari in 2006, suma similara cu cea din 2005 si 2004. Investitiile in strainatate se vor dubla anul viitor si vor ajunge la 300 de milioane de dolari in 2010. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.