Deputatii din Comisia juridica au facut ieri praf proiectul ministrului Justitiei, Monica Macovei, privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), schimbandu-l radical. Impartiti in doua tabere, ei s-au certat necontenit cat de bun sau de prost este proiectul.

Dupa ce miercuri seara, gratie votului unei coalitii ad-hoc UDMR-PC-PSD-PRM, au scos din atributiile ANI controlul averilor si verificarea incompatibilitatilor persoanelor care ocupa functii si demnitati publice, reducandu-le la controlul declaratiilor de avere si de interese, deputatii din Comisia juridica au mers ieri pe acelasi drum. Ei au votat pe banda rulanta amendamentele propuse de UDMR sau PSD si sustinute de PC si PRM, singurii impotriva fiind cei de la PD si PNL. Cel mai rau s-au infuriat democratii, care au protestat vehement la aproape fiecare schimbare din proiectul ministrului Macovei. ""Asta e o alta lege. Eu refuz sa particip la aceasta dezbatere"", a explodat democratul Augustin Zegrean la discutarea unui amendament udemerist. El a fost sustinut de colegul sau de partid Daniel Buda, care i-a acuzat pe cei din comisie ca desfiinteaza practic legea. ""Ce faceti dvs. aici cu aceasta lege este un macel. Ce va iesi din aceasta lege va fi orice altceva decat o agentie de integritate"", a spus Buda.
""O PROSTIE"". Din tabara liberala s-a remarcat Dragos Ujeniuc, insa el nu i-a atacat numai pe deputatii adversari, ci si Guvernul. ""Legea, asa cum a fost adusa in fata noastra, este proasta. Insa UDMR si PSD tind sa o macelareasca incercand sa o goleasca de continut"", a sustinut Ujeniuc. Conservatorul Petru Calian a reclamat si el ca proiectul este ""prost conceput"" si a propus ca acesta sa fie ori dezbatut ""in liniste"", ori sa fie facut neoperational, astfel incat Ministerul Justitiei sa vina cu unul nou. Mult mai dur, pesedistul Eugen Nicolicea a aratat ca intalneste ""prostia la fiecare articol"". ""Nu dorim sa il golim de continut, dorim sa il golim de prostie"", a spus Nicolicea. ""Si de prostie, si de continut"", a replicat mormait Ujeniuc. Harjoneala a culminat cu iesirea nervoasa a lui Daniel Buda la discutarea unui amendament al UDMR, amenintand ca PD nu va mai vota de acum incolo daca acel amendament este adoptat. Deputatii s-au contrat indelung la acest punct si, neajungand la nici o concluzie, lucrarile sedintei au fost suspendate.
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ieri ca daca proiectul de infiintare a ANI va veni in plen in forma modificata de comisie, va cere reanalizarea lui. El a precizat ca a existat o intelegere in coalitia majoritara pentru ca partidele de la guvernare sa nu propuna modificari la proiectul de infiintare a ANI, initiat de Guvern.

PREVEDERI SCHIMBATOARE