Asociatia Civic Media saluta dezvaluirea din ziarul Cotidianul prin care se releva colaborarea cu Securitatea a inca unui membru de marca al societatii civile institutionalizate, aflat pe lista "Voci curate": Sorin Antohi.
Domnul Sori
Asociatia Civic Media saluta dezvaluirea din ziarul Cotidianul prin care se releva colaborarea cu Securitatea a inca unui membru de marca al societatii civile institutionalizate, aflat pe lista "Voci curate": Sorin Antohi.
Domnul Sorin Antohi, seful Catedrei de Istorie din Cadrul Universitatii Central-Europene din Budapesta, a fost desemnat de Vladimir Tismaneanu sa faca parte din Comisia Prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania si era nominalizat de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu pentru a conduce controversata "Fundatie Publica Ungaro-Romana Gojdu", acuzata ca uzurpa drepturile realei Fundatii Gojdu.
Confesiunea facuta de Sorin Antohi in Cotidianul, desi incompleta, ne demonstreaza ca suspiciunile noastre legate de personalitati importante care isi ascund trecutul murdar sunt intemeiate. Dupa relevarea unor relatii avute cu Securitatea de catre preotul Justin Marchis, Sorin Antohi este al doilea membru al Grupului pentru Dialog Social care a facut "pactul cu diavolul" si a ascuns aceasta drama timp de 16 ani, pana la declansarea operatiunii de deconspirare a "cartitelor" securiste din viata publica romaneasca.
Asociatia Civic Media reaminteste ca acesta este doar inceputul. Alte surprize majore vor veni. Avem, inca, incredere ca noul Colegiu al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ne va sprijini pentru depistarea colaboratorilor Securitatii de pe listele Civic Media "Voci curate" si "Voci curate in Universitate".
Fratia securistilor, nomenclaturistilor si a agentilor de influenta
Amintim ca, in paralel, membrii si sustinatorii actiunii Civic Media desfasoara investigatii jurnalistice care urmaresc atat demascarea ofiterilor Securitatii care au comis abuzuri, cat si a membrilor nomenclaturii PCR si a agentilor de influenta ai regimului comunist, dintre care multi se bucura astazi de privilegii nemeritate in societatea romaneasca, inclusiv, sau mai ales, prin uzurparea spatiului public politic.
Nu putem sa nu observam faptul ca domnul Sorin Antohi a ales momentul confesiunii sale dupa ce Asociatia Civic Media a adresat pe data de 31 august a.c. o scrisoare deschisa catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si Parchetul General, spre "autosesizare", in care era semnalat faptul ca in Comisia Prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania si Consiliul de conducere al Institutului guvernamental de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania se afla cel putin doi fosti informatori ai Securitatii si alti agenti de influenta si posibil de informatii ai regimului comunist si ai altor servicii secrete straine, inclusiv persoane care nu au si nu pot sa obtina certificatul ORNISS (extrasul mai jos).
Asteptam confesiunea celui de-al doilea informator din Comisii
Pe langa arhicunoscutul caz al mitropolitului Nicolae Corneanu - care ar trebui sa se retraga la o manastire dupa ce a fost informator al Securitatii timp de 39 de ani - unul dintre acestia, in ce priveste Comisia de la Cotroceni, este Sorin Antohi. Asteptam confesiunea celui de-al doilea, o alta personalitate notabila, de al carui nume este legata o alta persoana extrem de activa la varful societatii civile institutionalizate. Totodata, va informez ca am solicitat Administratiei Prezidentiale sa ne informeze ce masuri va lua in urma confesiunilor publice ale profesorului Sorin Antohi privind colaborarea sa cu Securitatea tinand cont de calitatea sa de membru al Comisiei Basescu pentru analizarea comunismului iar, la 4 septembrie a.c., am adresat, in interesul public, urmatoarea cerere oficiala Departamentelor Politic si de Comunicare Publica ale Administratiei Prezidentiale:
"Stimati colegi,
In data de 31 august a.c.
v-am remis Scrisoarea Deschisa de mai jos.
Va rugam sa ne raspundeti punctual:
Cunoasteti faptul ca printre membrii Comisiei prezidentiale pentru analizarea dictaturii comuniste din Romania se afla cel putin doi informatori ai politiei politice a regimului comunist, Securitatea?
Ati verificat cu ajutorul serviciilor de informatii romanesti si aliate posibilitatea ca printre acesti membri sa se afle agenti de influenta sau de informatii ai regimului comunist si/sau ai altor servicii secrete straine?
Cum tratati faptul ca in aceasta Comisie se afla persoane care nu au si nu pot sa obtina certificatul ORNISS?
Va face Presedintele Romaniei publice dosarele membrilor acestei Comisii pentru a spori credibilitatea activitatii acesteia?"
Credibilitatea Comisiilor, in pericol
Extras din Scrisoarea Deschisa adresata de Asociatia Civic Media la 31 august a.c.
Presedintelui, Primului Ministru si Parchetului General
"Pentru ca dezvaluirile pe care CNSAS trebuie sa le releve in ce priveste trecutul comunist al persoanelor ce se bucura de incredere publica este necesara eliminarea anomaliei in care se complace Colegiul CNSAS si care sta in faptul ca membrii sai nu s-au auto-cercetat nici pana acum prezentandu-si public propriile dosare. Totodata, pentru ca demersurile dumneavoastra privind o posibila condamnare a regimului comunist de ocupatie a Romaniei sa aiba credibilitate, este la fel de necesara expunerea cu prioritate a trecutului membrilor Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania si ai Consiliului de conducere al Institutului guvernamental de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania.
Ne pare rau sa constatam ca, desi va bucurati de posibilitatea investigarii trecutului oricarei persoane din Romania si chiar a unora din strainatate, deja in aceste structuri ale statului roman se afla cel putin doi fosti informatori ai Securitatii si alti agenti de influenta si posibil de informatii ai regimului comunist si ai altor servicii secrete straine, inclusiv persoane care nu au si nu pot sa obtina certificatul ORNISS. Astfel se constata riscul decredibilizarii totale a activitatilor si rezultatelor acestor Comisii.
Tinand cont de aceste grave defectiuni ale mecanismelor statale va rugam asadar ca inainte de a lansa orice alte operatiuni interesante pentru opinia publica romaneasca sa studiati dosarele acestor membri ai Comisiilor dumneavoastra, comparandu-le cu cele de pe microfilmele aflate in SUA sau in Romania, si sa le prezentati public, in integralitatea lor, inclusiv pe Internet, asa cum va solicitam de altfel sa fie expuse toate dosarele Securitatii.
Numai astfel acest proces se va incheia cu bine - fara generarea unui nou razboi secret, dupa cum avertiza presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens - pana la data de 1 ianuarie 2007, asa cum ar vrea presedintele Traian Basescu si cum ne dorim, sunt convins, cu totii."
Avertisment public
Multumind colegilor de presa si din societatea civila, ca si cadrelor oneste ale serviciilor secrete care isi doresc in egala masura curatarea Romaniei inainte de aderarea la Uniunea Europeana, va rugam in incheiere sa acordati atentie incercarilor de erodare a campaniei "Voci curate" venite din partea unor persoane importante aflate in pragul expunerii ca urmare a plasarii lor pe lista Civic Media.
Avertizam public ca s-au pus in actiune presiuni si influente de natura oculta, venite inclusiv din partea unor membri ai CNSAS, pentru "acoperirea" unor cazuri evidente de colaborationism cu Securitatea si regimul comunist. Este vorba de falsi disidenti si moralisti impostori ai societatii civile, care uzeaza de mecanisme de tip mafiot specifice metodelor si retelelor Securitatii.
Suntem increzatori ca pana la 1 ianuarie 2007 mastile tuturor acestora vor cadea la pamant.
Victor RONCEA
Coordonator Asociatia Civic Media


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.