In ziua in care noul Cod de procedura penala intra in vigoare, acesta a fost modificat, ieri, printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului, la propunerea ministerului Justitiei. Conform noilor prevederi, detinutii nu vor mai putea fi eliberati pe caz d
In ziua in care noul Cod de procedura penala intra in vigoare, acesta a fost modificat, ieri, printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului, la propunerea ministerului Justitiei. Conform noilor prevederi, detinutii nu vor mai putea fi eliberati pe caz de boala, iar stramutarea dosarului va putea fi ceruta si in faza de urmarire penala. O alta modificare prevede faptul ca judecatorul va putea sa dispuna supravegherea electronica, prin intermediul unei bratari, a celor eliberati pe cautiune sau care au interdictie de a parasi tara sau localitatea. Monica Macovei a declarat ca modificarile adoptate ieri "sunt rezultatul muncii depuse de grupul de lucru creat dupa fuga din tara a lui Omar Hayssam, grup creat pentru a vedea daca sunt omisiuni in legislatie sau parti neacoperite". Astfel, dupa dezbateri nesfarsite in privinta CPP si dupa ce modificarile aduse au fost publicate luna trecuta in Monitorul Oficial, in ziua in care acestea intrau in vigoare, autoritatile si-au dat seama ca mai trebuie si alte modificari. Ca au uitat ceva. Astfel ca MJ a modificat din nou codul, motivul fiind ca episoade de genul Omar Hayssam sa nu se mai repete. Daca autoritatile considera ca sirianul a fugit din tara din cauza carentelor legii, prin modificarile aduse ieri CPP, acesta ar trebui sa nu mai sufere si alte schimbari. Pentru ca nu se modifica de fiecare data cand cineva paraseste ilegal tara.
Internati sub paza
Potrivit modificarilor aduse ieri, persoanele care sunt retinute si sufera de boli care nu pot fi tratate in spitalele-penitenciar vor fi internate sub paza in reteaua medicala a Ministerului Sanatatii. Ministrul Justitiei a precizat ca o alta modificare importanta adusa vechii legislatii, in urma fugii lui Omar Hayssam, se refera la interdictia de a parasi tara sau localitatea pentru o persoana aflata in cercetare. Astfel, judecatorul are obligatia sa solicite acuzatului sa se prezinte la organele de politie in mod periodic, conform unei scheme de supraveghere stabilite de acestea, de la caz la caz, in functie de gradul de pericol al celui pus sub interdictie. "O persoana poate fi chemata sa se prezinte la Politie o data pe luna sau o data pe saptamana, iar alta despre care exista suspiciuni ca vrea sa paraseasca tara, mai des", a spus Macovei. Ministrul a mai spus ca ramane la latitudinea judecatorului de a cere acuzatului, ca masura suplimentara, purtarea unei "bratari" electronice care functioneaza ca un GPS. Astfel, locul in care se afla persoana va aparea in permanenta pe sistemul electronic de supraveghere.
Ministrul Justitiei a precizat ca o persoana supravegheata nu va putea scoate bratara de la mana si "sa o puna pe coada unui caine", pentru a-si pierde urma, pentru ca sistemul electronic de supraveghere sesizeaza imediat aceasta operatiune. "Este un sistem civilizat de supraveghere, pentru ca nu poti sa pui oameni care sa stea de paza peste tot - la case, la granite. Supravegherea va fi facuta de MAI. Cand se vede pe ecran ca persoana se apropie, fie de granita, fie de locuinta celui pe care l-a batut sau de un loc unde nu trebuie sa fie, atunci se poate actiona preventiv. Aceasta prevedere va intra in vigoare de la 1 iulie 2007. Masura nu este una obligatorie. Nu oricine va avea obligatia de a nu parasi tara va fi obligat sa poarte o bratara electronica, ci numai cei la care judecatorul crede ca se impune aceasta masura. In acest moment am prevazut, facultativ, acest sistem de supraveghere electronica pentru urmatoarele categorii de persoane: cele care au obligatia de a nu parasi tara sau localitatea, cele pentru care se dispune intreruperea sau amanarea executarii pedepsei si cele puse in libertate sub control judiciar sau pe cautiune. Acest lucru va duce la o scadere a arestatilor preventiv, pentru ca daca stii ca-l poti supraveghea electronic, atunci nu e obligatoriu sa-l tii in arest", a spus Macovei.
Ministrul Justitiei a afirmat ca supravegherea electronica va deveni operationala dupa 1 iulie 2007, iar costurile estimate se ridica la 100.000 de euro. "In acest fel va scadea numarul arestatilor preventiv", a apreciat Macovei.
O alta modificare se refera la introducerea in faza urmaririi penale a posibilitatii de transfer a dosarelor, in conditii similare cu cele ale stramutarii. "Am introdus aceasta posibilitate si in faza de urmarire penala. Exact aceleasi motive ca cele de la stramutarea din faza de judecata", a spus ministrul. O alta modificare adusa CPP se refera la ordinul de dare in urmarire. Ministrul a spus ca, in prezent, nu existau niste norme precise in aceasta privinta. Noile prevederi stabilesc procedurile care trebuie urmate in acest caz.
Gasiti toate modificarile aduse noului Cod de procedura penala la:
http://www.ziua.ro/test/display.php?id=206473&data=2006-09-02


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.