A fost un soi de loterie pe care nimeni nu dorea sa o castige. Ziua in care cele doua turnuri gemene din New York au fost distruse de teroristi, la data de 11 septembrie 2001, a lasat in urma - din nefericire - sute de vaduve nenorocite, relateaza pr
A fost un soi de loterie pe care nimeni nu dorea sa o castige. Ziua in care cele doua turnuri gemene din New York au fost distruse de teroristi, la data de 11 septembrie 2001, a lasat in urma - din nefericire - sute de vaduve nenorocite, relateaza presa britanica.
Cand intreaga lume a aflat de proportiile tragediei, donatiile publice au inceput sa curga. Mai mult decat atat, in perioada imediat urmatoare nenorocirii, Congresul american a infiintat un fond de compensatii de un miliard de dolari, ceea ce a insemnat ca vaduvele indoliate au devenit milionare peste noapte.
Nimeni nu si-ar fi imaginat ca - pentru majoritatea dintre ele - banii le vor distruge viata inca o data, atragand asupra lor gelozii, invidii, rude cicalitoare si insistente. Toate aceste lucruri nu au facut altceva decat sa le accentueze depresia. Unele au devenit risipitoare, altele au inceput sa arunce cu bani in stanga si-n dreapta, fiind dependente de cumparaturi ca sa uite de tragedia prin care au trecut si ca sa-si "inlocuiasca" sotii pierduti. Altele s-au vazut in fata unor procese meschine cu propriile familii, ceea ce le-a inecat viata in amaraciune. Altele au primit mai putini bani, iar cele care s-au vazut in posesia unei averi de sapte milioane de dolari, au semnat angajamente prin care promiteau ca nu vor da Guvernul sau companiile aeriene in judecata.
Pentru prima data, un post american de televiziune le difuzeaza acestora povestea.
Reversul medaliei
Sotul lui Eileen Cirri este unul dintre cei 2.823 de oameni care au fost ucisi in atacurile de la 11 septembrie si ea a povestit ca isi aminteste de acea zi ca si cum a fost ieri: "am sunat la Robert la sectia de politie unde lucra, si nu mi-a raspuns nimeni. Am simtit ca innebunesc. Peste ceva vreme, m-a sunat si mi-a zis ca ma iubeste. L-am rugat sa plece de acolo, dar mi-a zis ca trebuie sa faca ceva". Robert Cirri era politist si paramedic in timpul liber si i-a spus sotiei sale ca trebuie sa faca ceva sa-i salveze pe cei prinsi in turnul de nord. A fost ultima conversatie pe care cei doi au avut-o. Jumatate de ora mai tarziu, Eileen a vazut la televizor cum turnurile s-au prabusit. Trupul sotului ei nu a fost gasit decat cinci luni mai tarziu, langa cel al unei femei in scaun cu rotile, femeie pe care incercase sa o ajute sa iasa din cladire.
Renegata de copii
Fondul de Compensatie al Victimelor a estimat ca viata lui Robert valoreaza 1,5 milioane de dolari, insa Eileen e refuzat banii: "Congresul a avut atunci o sesiune extraordinara la trei dimineata, cand ruinele inca ardeau. Mi s-a parut extrem de viclean din partea lor ca parca incercau sa scoata companiile aeriene basma curata". Despagubirile s-au acordat in functie de varsta si castigurile victimelor. Astfel, s-au primit compensatii intre 250.000 si sapte milioane de dolari, iar vaduvele celor care castigau bine au devenit multi-milionare peste noapte. Eileen, care are 45 de ani, crede ca nu este corect ca familiile victimelor sa primeasca sume diferite, si nici faptul ca nu va avea dreptul sa dea companiile aeriene in judecata nu i se pare corect. Ea nu a vrut sa primeasca despagubirile, insa copiii sotului ei (din primul mariaj al acestuia) au dorit sa primeasca compensatiile, astfel incat au dat-o pe aceasta in jduecata. "Cand am primit citatia la tribunal m-am simtit ca si cum as fi fost injunghiata pe la spate". Dupa trei ani de procese, acestia ua castigat procesul, iar Eileen a fost nevoita sa ia banii. Autoritatile presupuneau ca familiile vor lua compensatiile si isi vor continua vietile, insa Eileen este prea indurerata ca sa o poata face: "acest barbat a fost comoara mea, l-am iubit enorm. Dar a fost ca si cum mi s-a zis <<ia banii si taci>>".
Refugiu in shopping
Nici cei care au acceptat banii de la inceput nu si-au gasit in acest fel linistea. Kathy Trant de exemplu a tinut prima pagina a ziarelor cu cheltuielile ei nebunesti. Vaduva, o blonda atractiva, a cheltuit cinci milioane de dolari in ultimii cinci ani, a dat jumatate de milion numai pe pantofi, doua mii de dolari pe injectii cu Botox pentru prietene si mii de dolari pe operatii de marire a sanilor.
James Langton, un scriitor care a urmarit destinul vaduvelor de la 11 septembrie, a povestit: "Kathy este una dintre cele mai singure femei pe care le-am intalnit vreodata. Mi-a povestit ca atunci cand se trezeste in mijlocul noptii inconjurata de toate obiectele pe care si le-a cumparat se simte goala, pentru ca de fapt nu asta e ceea ce-si doreste. Ceea ce-si doreste ea de fapt este ca sotul ei sa se intoarca". Kathy, care a fost invitata si la Oprah, a fost subiectul unor critici extrem de dure in ceea ce priveste cheltuielile ei nejustificat de mari. Insa ea a explicat ca "mor pe dinauntru. In fiecare zi ma duc sa-mi cumpar ceva, pentru ca este singurul lucru care ma face pe moment sa ma simt bine". Kathy se lupta cu depresia iar viitorul ei si al celor trei copii, Jessica, de 23 de ani, Daniel, de 17 ani si Alex, de 14 ani, este incert.
Certuri
O alta poveste a captat atentia si imaginatia publicului: cea a Madeleine Bergin. Cand sotul ei, John, a murit la 11 septembrie, ea a devenit vaduva pompierului si a primit un milion de dolari. Dupa ceva vreme, ea s-a recasatorit cu prietenul cel mai bun al sotului ei, pompierul Jerry Koenig, care si-a parasit sotia, pe Mary, dupa zece ani de casnicie.
Mary este de parere ca banii l-au atras pe fostul ei sot si ca Madeleine "si-a cumparat un barbat".
Cu toate acestea, cele mai crancene batalii s-au dus in familiile victimelor care nu erau casatorite, mai ales ca doar 20% dintre acestia aveau un testament. Astfel, la moartea sa, pompierul Martin McWilliams, care traia cu Lisa Goldberg si micuta lor fiica, le-a lasat pe acestea "singure printre dusmani". Dupa ce a aflat ingrozitoarea veste a mortii iubitului ei, Lisa a realizat ca nu mai are pe nimeni pe lume, pentru ca familia lui Martin nu a dorit sa o recunoasca. Cu toate fotografiile si casetele video pe care le aveau cei doi, care dovedeau ca sunt o familie fericita si iubitoare, rudele lui Martin nu au dorit sa o recunoasca pe aceasta ca vaduva.
Bani pentru copil
Lui Martin McWilliams ii revin doua milioane de dolari, insa Goldberg nu are drepturi asupra banilor ca si celelalte vaduve. Fiica sa va primi bani, dar pana atunci, rudele lui Martin doresc sa fie ei administratorii banilor acestuia.
Cand Lisa a completat o cerere la Fondul de Compensatii a Victimelor, mama lui Martin a depus si ea o contestatie in care argumenta ca aceasta nu avea nici o legatura cu fiul ei, si asta in ciuda tuturor dovezilor care aratau contrariul.
Dupa cinci ani, Lisa Goldberg a devenit umbra femeii din fotografiile cu iubitul si copilul lor si, in ciuda tuturor suferintelor ei, a incercat sa-i ofere micutei Sara o copilarie fericita.
In fiecare luna, ea trebuie sa depuna cereri pentru bani ca sa poata pleca cu fiica ei in vacanta, iar la intoarcere, trebuie sa justifice cheltuielile cu chitante. Si acum, procesul ei continua, nu pentru bani, cum spune ea, ci pentru faptul ca "existenta unui om a fost pur si simplu stearsa cu buretele. E inadmisibil".
Nu-si pot cumpara linistea
Esenta problemelor acestor femei nu o reprezinta banii. Nimeni nu stie mai bine asta decat Eileen Cirri. Ea nu mai vorbeste acum cu copiii sotului ei, iar recenta sa avere nu i-a adus nici o bucurie in plus.
Are o masina sport in garaj - ceea ce atrage dupa sine resentimentul vecinilor care, in barfele lor, nu stiu ca aceea era masina pe care sotul ei si-a dorit sa si-o cumpere cand iesea la pensie si cu care aceasta se duce la cimitir, la mormantul acestuia.
Eileen s-a impacat cat de cat cu ideea mortii sotului ei, cu faptul ca rudele nu-i mai vorbesc si cu aluziile si comentariile rautacioase ale vecinilor. Insa este ceva pentru care ea ar da toti banii din lume: "in acea dimineata, eram inca in pat cand am plecat, si i-am zis doar, <<ne vedem mai tarziu>>... macar daca as fi putut sa-mi iau la revedere cum trebuie...".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.