""Vreau paine curata"" este o initiativa a Ministerului Agriculturii, Padurilor si dezvol-tarii rurale, sprijinita de Rompan, Anamob si Romalimenta. Campania a fost pornita ieri si se va intinde pe parcursul a doi ani pe teritoriul intregii tari.

Gratiela Victoria Bahaciu, presedintele acestei campanii, a definit painea murdara ca fiind acea paine preparata din faina slab calitativ, cu valoare nutritiva redusa, cu adaosuri de ingrediente cu impact negativ asupra sanatatii organismului uman. Aceasta este produsa in spatii insalubre, este depozitata, de asemenea, in spatii in care igiena lasa de dorit. Un alt aspect pe care aceasta campanie il ia in seama este faptul ca multi producatori de paine platesc salariile la negru, vand painea fara documente, reusind astfel sa se eschiveze de la plata impozitelor si taxelor catre stat.
INSPECTII. De aceea, pentru aceasta campanie s-au angajat detectivi particulari, care vor trebui sa inspecteze locurile de productie, avand o fisa cu aspectele pe care trebuie sa le investigheze. Mai mult, initiatorii acestei campanii fac apel la cetateni sa anunte ori de cate ori gasesc paine murdara pe piata. Aurel Popescu, presedintele ROMPAN, le recomanda tuturor producatorilor de paine curata sa isi puna o bulina pe magazine, pe mijloacele de transport, pe care sa aiba inscriptia paine curata. Referindu-se la problema evaziunii fiscale, Viorel Marin, presedintele ANAMOB, a declarat ca nu este o problema numai cu producatorii, cat si cu autoritatile, ""curatenia unitatilor de panificatie inseamna curatenia unui intreg sistem"". Mai mult, acesta a declarat ca ""mentalitatea trece prin stomac"", de aceea este important ca populatia sa nu mai cumpere painea cea mai ieftina, ci pe cea mai buna calitativ. De asemenea, normele europene care vor intra in vigoare de la 1 octombrie vor aduce dupa ele si o scumpire a painii, insa data si procentul exact nu au fost stabilite pana acum, preconizan-
du-se sfarsitul acestui an.