Demisiile se tin lant in PSD: intr-o singura saptamana social-democratii au ramas fara doi fosti ministri. Dupa Dan Ioan Popescu, ieri si-a anuntat demisia din partid Rodica Stanoiu. Ea a cerut scuze conducerii partidului pentru ca a luat aceasta dec
Demisiile se tin lant in PSD: intr-o singura saptamana social-democratii au ramas fara doi fosti ministri. Dupa Dan Ioan Popescu, ieri si-a anuntat demisia din partid Rodica Stanoiu. Ea a cerut scuze conducerii partidului pentru ca a luat aceasta decizie fara sa se consulte cu nimeni. "Astazi (miercuri - n.r.) am decis sa fac gestul pe care am vrut sa-l fac in vara anului 2003, cand, in timpul unei convorbiri telefonice, o cunoscuta fosta judecatoare, prietena a doamnei Macovei, ii reprosa unui domn cu nume de floare ca nu reuseste sa ma lichideze", a spus Stanoiu. "S-ar mai fi cuvenit sa fac acest gest in martie 2004, cand proaspatul cancelar al domnului Adrian Nastase, Alin Teodorescu, anunta conducerea Ministerului Justitiei ca la Bruxelles s-a decis sa se sacrifice un cap, si acel cap trebuie sa fie Rodica Stanoiu", a adaugat ea.
Cu intarziere
Senatorul a invocat si un al treilea motiv pentru care ar fi trebuit sa demisioneze. "In sfarsit, se mai cuvenea sa mai fac acest gest dupa Congresul PSD din 2005. Il fac astazi, cu intarziere si cu regret: demisionez din partid si din grupul social-democrat", a afirmat Stanoiu. Ea a cerut scuze "domnului presedinte Ion Iliescu si domnului Mircea Geoana" ca a luat aceasta decizie fara sa consulte pe nimeni. Stanoiu a acuzat CNSAS ca a supus-o la un "linsaj aproape fizic si mediatic". "Voi duce lupta mea cu CNSAS singura, dar nu poate fi acceptata umilirea la care a fost supus Parlamentul", a sustinut fostul ministru al Justitiei. Ea a anuntat ca va sesiza Parchetul General in legatura cu "scurgerea de informatii" de la CNSAS. Presedintele PSD, Mircea Geoana a preferat sa comenteze sec gestul Rodicai Stanoiu. "Am vorbit cu Rodica Stanoiu, dar continutul discutiei ramane confidential, ca intre doi colegi si doi prieteni. Decizia ii apartine", a spus Geoana. Parasirea formatiunii social democrate de catre fostul ministru al Justitiei vine la doar o zi dupa ce aceasta a calcat pragul CNSAS, unde a fost audiata de membrii Colegiului. Numele Rodicai Stanoiu a aparut, la inceputul lunii august, intre cele ale politicienilor care ar fi colaborat cu Securitatea. Intre timp, in presa s-a vehiculat informatia potrivit careia aceasta ar fi facut politie politica si ca ar fi avut numele de cod "Sanda".
"Un pusti frustrat"
In timp ce unii pesedisti demisioneaza, altii se bat pe posturile de conducere. Vicepresedintele Titus Corlatean a lansat un atac dur la adresa lui Mircea Geoana, Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc, cerandu-le ultimilor doi sa faca un pas inapoi. In replica, Mitrea, a declarat, conform Mediafax, ca atacurile lui Corlatean la adresa sa sunt cauzate de frustrarea acestuia ca nu a reusit sa fie nominalizat de partid pentru functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor. El a explicat ca Titus Corlatean a sperat sa-l inlocuiasca in functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor, dar nu a obtinut sprijinul celorlalti membri ai Biroului Permanent National (BPN) al partidului. Mitrea l-a caracterizat pe Corlatean ca "un pusti frustrat" de faptul ca unul din colegii sai de generatie, Victor Ponta, a obtinut mandat politic din partea conducerii partidului pentru functia de vicepresedinte al Camerei, in timp ce candidatura sa nu a obtinut sprijinul BPN. La randul sau, Victor Ponta si-a invitat colegul sa vina alaturi de echipa PSD si sa se lupte alaturi de aceasta cu liberalii si democratii. In schimb, presedintele PSD Mircea Geoana a spus ca vicepresedintele partidului a "gresit profund", lansand prin presa atacuri la adresa lui Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc.
Reactii
Fostul presedinte al PSD, Adrian Nastase, a declarat, citat de Mediafax, ca afirmatiile facute de vicepresedintele partidului Titus Corlatean in interviu sunt firesti in contextul din PSD. "Cred ca in toate partidele exista, in mod firesc la jumatatea ciclului electoral, eforturi de reasezare, dispute. Se vede foarte bine ce se intampla de exemplu, in cadrul PNL. Este absolut firesc si nu cred ca la PSD se intampla altceva, ca principiu". Reactii la revolta lui Corlatean au venit si din exteriorul partidului. Vicepresedintele PIN, deputatul Lavinia Sandru l-a felicitat pe Titus Corlatean pentru curajul pe care l-a avut si s-a declarat "fan al acestui spirit de care a dat dovada". "Pot sa-i spun ca, in cazul in care va lupta in continuare si nu se va lasa coplesit de anumiti <<grei>>, ma va avea ca partener pe scena politicii romanesti", a spus Sandru.
Conturi PSD, blocate
Senatorul PSD Aristide Roibu a declarat ieri, pentru NewsIn, ca exista o hotarare judecatoaresca ce a instituit poprirea unor conturi apartinand PSD, pentru ca una dintre firmele ce au furnizat materialele din campania electorala a lui Adrian Nastase sa-si recupereze banii. Roibu, care este si trezorierul PSD, a spus ca este vorba de o creanta de trei miliarde de lei pe care partidul o are fata de unul dintre furnizorii materialelor electorale folosite in campania prezidentiala din 2004. Senatorul a explicat ca PSD are blocate mai multe conturi, atat la nivel central cat si la nivelul filialelor de partid. Roibu nu a vrut sa dea mai multe detalii despre societatea care incearca sa-si recupereze prin aceasta masura extrema banii, aratand ca nu vrea sa influenteze negocierile care se poarta pentru rezolvarea acestei probleme financiare. "Este vorba de o somatie de plata care a fost aratata judecatorului care a decis poprirea", a explicat Roibu. El a sustinut ca a discutat cu acei creditori si este posibil ca saptamana viitoare situatia sa se rezolve pe cale amiabila. "Am mai avut astfel de situatii si le-am trecut cu bine", a adaugat trezorierul PSD, referindu-se atat la furnizorii de materiale electorale, cat si la furnizorii de utilitati. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.