In pofida vestilor despre progresele in materie de securitate inregistrate vara aceasta, Irakul se confrunta cu o criza acuta in ceea ce priveste asigurarea securitatii Bagdadului. Liderii irakieni si partenerii de coalitie dispun de o strategie in v
In pofida vestilor despre progresele in materie de securitate inregistrate vara aceasta, Irakul se confrunta cu o criza acuta in ceea ce priveste asigurarea securitatii Bagdadului. Liderii irakieni si partenerii de coalitie dispun de o strategie in vederea preluarii controlului asupra situatiei, insa este esential ca irakienii sa controleze ostilitatile si sa se uneasca impotriva teroristilor si a puterilor vecine care incurajeaza violentele. Pentru a face aceasta, guvernul si poporul irakian trebuie sa sprijine si sa-si ajute prietenii democrati din Europa, SUA si din intreaga lume. (...) Un sondaj realizat de Institutul Republican International releva, in iulie, faptul ca 94% din irakieni sunt in favoarea unui guvern de uniune, care sa reprezinte toate sectele si comunitatile etnice, in vreme ce numai 2% din populatie se opun ideii. (...) In mod evident, extremistii si insurgentii nu dispun de sprijinul populatiei. Principala provocare a Planului de Securitate pentru Bagdad si a eforturilor care il insotesc, destinate reconcilierii nationale, o reprezinta indeplinirea dorintei majoritatii irakienilor de a convietui in pace, si nu a dorintei minoritatii favorabile violentelor. Obiectivul realizarii unui Irak sigur, stabil si democratic, care sa traiasca in pace cu sine si cu vecinii sai, nu poate fi atins in conditiile in care violentele persista in Capitala. (...) Bagdadul reuneste diverse comunitati etnice si religioase. Insurgentii doresc sa creeze perceptia de haos pentru a convinge SUA si comunitatea internationala ca eforturile investite in Irak au dat gres. Asadar, violentele de la Bagdad au un efect psihologic si strategic disproportionat. (...) Pentru a contracara aceasta, Guvernul de unitate nationala irakian, condus de premierul Nouri Al-Maliki, a trecut securitatea Capitalei in capul listei sale de prioritati. (...) Planul de Securitate al Bagdadului elaborat de Executivul irakian are trei componente principale:
1. Stabilizarea Bagdadului pe zone. Numarul trupelor deja desfasurate pe strazile Capitalei a fost suplimentat cu peste 12.000 de militari irakieni si apartinand fortelor coalitiei. Politia Nationala se afla intr-un proces avansat de reinstruire, care include si tactici destinate contracararii violentelor religioase. Pana in prezent, aceasta metoda a fost implementata in cinci din cele noua districte ale Bagdadului. (...) Pe masura ce se asigura securitatea unui district, operatiunile sunt extinse si in zonele invecinate.
2. Distrugerea punctelor de rezistenta. Pe masura ce securitatea anumitor cartiere este asigurata, fortele coalitiei si cele irakiene continua sa organizeze operatiuni in zonele in care se pregatesc noi violente. Aceasta diminueaza capacitatea teroristilor de a organiza ofensive in regiunile stabilizate.
3. Implicarea civica si dezvoltarea economica. (...) Dupa securizarea unui cartier sau a unui district, zona este monitorizata in continuare de suficiente forte de securitate irakiene si sprijinita, astfel incat sa dispuna de capacitatea de a initia actiuni civice si de a se reface din punct de vedere economic. Guvernul Maliki a alocat aproximativ 500 de milioane de dolari acestei initiative, Administratia americana oferind peste 130 de milioane de dolari in acelasi scop. (...)
Planul premierului Maliki de securizare a Bagdadului este strans legat de programul mult mai extins de reconciliere, care doreste sa se ajunga la un consens politic intre fortele sunnite si siite, inclusiv in cazul partilor implicate in conflictele religioase. In fine, un pact moral intre liderii religiosi ai celor doua comunitati islamice vor pune la indoiala legitimitatea violentelor, interzicand asasinatele religioase. (...)
Este de inteles ca atunci cand americanii si europenii aud de victime si vad imagini cu varsari de sange pe strazile din Bagdad, ajung la concluzia ca eforturile depuse au fost in van. Insa nu este adevarat. Guvernul de unitate national irakian este in functie de mai putin de trei luni. Ministrii irakieni ai Apararii si Internelor si-au preluat mandatele de aproape o suta de zile. (...) Cu toate acestea, deja se pot observa rezultate pozitive, iar numarul violentelor este in scadere. Acestea reprezinta o veste buna, insa trebuie sa avem rabdare. (...) In pofida opiniilor potrivit carora Irakul este dominat de conflicte etnice si religioase fara scapare, irakienii doresc sa depaseasca diferentele din trecut. Provocarea Bagdadului isi va pune amprenta asupra viitorului Irakului, care, la randul sau, va determina viitorul regiunii celei mai importante pentru restul lumii. Desi inca mai raman multe de facut, este important ca noi, americanii, si prietenii nostri europeni sa le acordam irakienilor timpul si sprijinul material necesare pentru a face fata cu succes acestei provocari a Bagdadului.
Editorialul ambasadorului SUA in Irak, Zalmy Khalilzad, a fost obtinut prin amabilitatea Ambasadei SUA la Bucuresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.