Ministrul roman al Integrarii Europene Anca Boagiu urmeaza sa se intalneasca azi la Bruxelles cu reprezentantii Directiei Generale de Extindere din cadrul Comisiei Europene. Aceasta este ultima intalnire dintre oficialii romani si cei ai executivului
Ministrul roman al Integrarii Europene Anca Boagiu urmeaza sa se intalneasca azi la Bruxelles cu reprezentantii Directiei Generale de Extindere din cadrul Comisiei Europene. Aceasta este ultima intalnire dintre oficialii romani si cei ai executivului comunitar inaintea prezentarii raportului de tara din 26 septembrie care urmeaza sa stabileasca data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Boagiu a declarat ca in cadrul intalnirii cu oficialii europeni se va discuta pe marginea raportului trimis de partea romana Comisiei Europene in legatura cu progresele inregistrate pentru aderare, informeaza Mediafax. "Se va discuta si pe marginea rapoartelor despre evolutia Romaniei intocmite de misiunile peer-review care ne-au vizitat de la raportul din mai", a mentionat Boagiu.
Anca Boagiu a sustinut ieri o conferinta de presa la sediul MIE unde a prezentat stadiul adoptarii legislatiei necesare pentru aderarea europeana. Astfel, Romania mai trebuie sa reglementeze problema alegerilor pentru Parlamentul European si sa ofere posibilitatea ca cetatenii statelor membre UE sa poata fi alesi in Romania.
Bulgaria risca amanarea
Comisia Europeana ar putea recomanda intrarea Bulgariei in UE la 1 ianuarie 2007, cu clauze de salvgardare, dar nici amanarea aderarii pentru 2008 nu este exclusa, au declarat surse europene, citate de AFP. "Nu a fost luata inca nici o decizie", au adaugat sursele citate, precizand ca eventualele clauze de salvgardare ar putea exclude Bulgaria din politicile comunitare in sectoarele in care aceasta nu este inca pregatita de aderare. Sursele citate au declarat ca "se desfasoara discutii" si pe marginea scenariului impunerii de clauze de salvgardare, care nu au fost folosite pana in prezent, chiar daca au figurat si in tratatele de aderare ale tarilor care au intrat in Uniune in 2004. Conform unor surse citate de Financial Times, premierul bulgar, Serghei Stanisev, va fi avertizat, in cursul intalnirii de marti cu reprezentantii Comisiei, in legatura cu posibilitatea activarii acestor clauze. Un inalt oficial european citat de cotidianul britanic a afirmat ca aceste clauze de salvgardare ar fi "masurile cele mai severe impuse vreodata".
"Este ceva nou, aceste masuri pot fi activate in orice moment", a declarat el.
In cursul unei vizite la Sofia, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a insistat, saptamana trecuta, asupra necesitatii realizarii de progrese in "domeniile critice" - reforma sistemului judiciar si lupta impotriva criminalitatii organizate si a coruptiei.
Romania - UE in 2007
Comisia Europeana ar putea recomanda aderarea Romaniei si a Bulgariei in 2007 mai degraba decat in 2008, dar ar putea propune conditii dure pentru aderare, au declarat ieri surse europene citate de Reuters, transmite Mediafax.
Comisia va face recomandarea in data de 26 septembrie, iar cele 25 de state membre ar urma sa isi dea in octombrie acordul final pentru cel de-al doilea val de extindere catre Europa de Est fosta comunista. Cele doua tari balcanice ar putea fi excluse, in prima faza, din unele zone de politica europeana, unde nu sunt pregatite complet pentru aderare, cum sunt lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate, motiv de ingrijorare in special in cazul Bulgariei.
"O optiune serioasa este sa lasam aceste tari sa adere la UE anul viitor, dar cu clauze de salvgardare", a declarat un oficial din Comisie, sub acoperirea anonimatului.
Purtatorul de cuvant pentru Extindere al Comisiei, Krisztina Nagy, a declarat ca inca nu a fost luata nici o decizie privind momentul aderarii celor doua tari. "Suntem in stadiile finale de pregatire a raportului, dar este prea devreme pentru a trage vreo concluzie, asa incat orice speculatie este prematura", a spus ea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.