Ministrul Nicolaescu nu si-a onorat promisiunea de a finaliza pachetul minim de servicii medicale la 1 septembrie. Si din cauza birocratiei, in cel mai bun caz, pachetul va fi lansat la inceputul lui 2007. Initial, ministrul Nicolaescu a promis

Ministrul Nicolaescu nu si-a onorat promisiunea de a finaliza pachetul minim de servicii medicale la 1 septembrie. Si din cauza birocratiei, in cel mai bun caz, pachetul va fi lansat la inceputul lui 2007.

Initial, ministrul Nicolaescu a promis ca, la 30 iunie, vom avea un nou pachet de servicii. A riscat si un al doilea termen, respectiv 1 septembrie. Dar nici acesta nu a fost respectat.
Profesorul doctor Vasile Astarastoaie, secretarul general al Colegiului Medicilor din Romania, spune ca elaborarea acestui set de servicii ""este o lucrare dificila si ca una dintre cauzele care franeaza ritmul este birocratia"". Comisiile de specialitate depun propuneri de servicii, care sunt colectate de comisia de strategie. Apoi se realizeaza o simulare la CNAS intre costurile pachetului si fondurile existente. In functie de fonduri, este ajustat pachetul, care este aprobat de Comisia de Transparenta. Dupa care, 30 de zile, pachetul este supus dezbaterii publice. Majoritatea specialistilor vin pe banii lor la Bucuresti, lucreaza gratuit si mai sunt si besteliti, avertizeaza prof. dr. Astarastoaie. Sunt aproximativ 50 de specialisti care trebuie sa se intruneasca. Comisiile de specialitate propun servicii, pachetul se umfla ca aluatul si se ajunge in punctul initial: un pachet enorm care nu poate fi sustinut financiar de CNAS.
Dr. Mircea Barsan, presedintele Comisiei de strategie terapeutica, declara ca au fost depuse la minister ""pachetul si protocoalele terapeutice pe toate specialitatile, chiar inainte de 1 august"". Iar de la Minister, nimeni nu mai avanseaza nici un termen.

Astfel, la ora actuala, dintre piesele esentiale ale reformei sanitare, mult trambitata de ministrul Nicolaescu, doua nu au fost definitivate: lista medicamentelor compensate si gratuite si pachetul bazal de servicii medicale. Pentru informarea corecta a cetatenilor trebuie spus ca finalizarea ""listei"" si a ""pachetului"" nu inseamna neaparat mai multe medicamente si mai multe servicii. Ci mai degraba o ""modelare"" a acestora in functie de fonduri. In opinia profesorului Astarastoaie, decat un pachet care acopera 97% din serviciile medicale, dar de care beneficiaza putini asigurati din cauza lipsei de fonduri, mai bine un pachet realist, care sa fie disponibil unui numar cat mai mare de asigurati.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.