Prefectul judetului Iasi, Radu Prisacaru, fostul sef al ADS, Flavius Ionita, omul de afaceri Cristian Maftei si avocatul Cristian Toni Baltag au ajuns dupa gratii dupa ce judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au considerat ca acestia reprezinta pericol public si ca arestarea lor ar asigura o mai buna desfasurare a procesului penal. In incheierea de sedinta in care s-a decis emiterea unor mandate de arestare preventiva pe numele celor patru, se precizeaza, cat se poate de clar, ca acestia prezinta un "grad de pericol social deosebit de ridicat deoarece au folosit pentru a obtine foloase calitatea de inalti functionari publici". Conform instantei, faptele celor patru ar putea aduce "atingere prestigiului institutiilor publice si sa afecteze imaginea acestora". De asemenea, judecatorii au retinut ca arestarea preventiva a celor patru asigura o mai buna desfasurare a procesului penal, iar pedeapsa pe care ar putea sa o primeasca este mai mare de patru ani, situatie pentru care legea prevede arestarea preventiva.
"Sa se duca la cine trebuie"
La baza deciziei de emitere a unor mandate de arestare preventiva, au stat inregistrarile discutiilor cu fostul prefect facute de denuntatorul Dorin Fornea, din 17 august. De altfel, in incheierea de sedinta sunt citate din inregistrarile facute cu un reportofon de catre denuntator: "Bine ca am incredere, sa se duca la cine trebuie, sa nu ma trezesc cu alte probleme, ca stiti ca domnul prefect mi-a spus ca il gatuie daca..", i-a spus Dorin Fornea omului de afaceri Cristian Maftei, care avea rolul de a face "un business si de o parte, si de alta". In afara acestei inregistrari, Tribunalul Bucuresti a tinut cont, in momentul in care a decis arestarea lui Prisacaru, Ionita, Maftei si Baltag, si de alte interceptari audio-video realizate, in 21 august, in biroul prefectului si in cabinetul notarului public unde s-a incheiat precontractul.
In ceea ce-l priveste pe Radu Prisacaru, cu toate ca acesta nu a recunoscut savarsirea faptelor, magistratii au considerat ca exista indicii temeinice "care justifica presupunerea ca acesta a savarsit faptele pentru care este cercetat".
Inapoi la Iasi
Prefectul Radu Prisacaru a fost adus, ieri, la Iasi pentru ca procurorii anticoruptie sa realizeze o perchetie la biroul si domiciliul acestuia. Perchezitia a durat cateva ore, la sfarsitul ei, anchetatorii DNA ridicand o agenda si cateva inscrisuri. Avocatul lui Prisacaru, Dorel Toader, sustine ca procurorii au avut ca scop gasirea unor probe suplimentare care sa il incrimineze pe prefect. "Au facut perchezitii atat la domiciliul clientului, cat si in biroul sau din Prefectura. Au cautat tot ce avea legatura cu cauza. Tatal prefectului a dat procurorilor un dosar prin care i se retroceda, in uma cu peste zece ani, un teren in zona Metro. Din biroul sau din Prefectura au ridicat o agenda si cateva inscrisuri. La un moment dat, au taiat un fiset cu faiul. Dulapul insa nu fusese folosit niciodata de prefect si era gol. A fost o perchezitie cat se poate de civilizata", a declarat avocatul Dorel Toader.
La incheierea perchezitiei, prefectul, care era incatusat si ras in cap, a declarat, inainte de a fi urcat inapoi in duba Politiei, ca tot ceea ce se intampla este o inscenare si ca este nevinovat. "E o inscenare. Sunt nevinovat. Doar ma cunoasteti", a spus acesta. O perchezitie similara a avut loc si la domiciliul si biroul fostului sef al Agentiei Domeniilor Statului Iasi, Flavius Ionita.
Radu Prisacaru, fostul sef al ADS, Flavius Ionita, omul de afaceri Cristian Maftei si avocatul Cristian Toni Baltag au fost arestati, saptamana trecuta, intr-un dosar privind o mita ceruta pentru retrocedarea teren. (G. TARATA)