Deputatul liberal Raluca Turcan a demisionat ieri din Biroul Permanent Central al partidului, acuzand conducerea PNL de "practici de tip comunist" si sustinand ca printre cei care iau decizii se afla fosti ofiteri si colaboratori ai Securitatii. Turc
Deputatul liberal Raluca Turcan a demisionat ieri din Biroul Permanent Central al partidului, acuzand conducerea PNL de "practici de tip comunist" si sustinand ca printre cei care iau decizii se afla fosti ofiteri si colaboratori ai Securitatii. Turcan a catalogat stilul de conducere practicat de Tariceanu si compania drept "falimentar" si a anuntat ca nu mai doreste sa fie partasa la actiunile acesteia. Ea a sustinut ca "practicile de tip comunist se desfasoara sub forma amenintarilor politice, deciziilor revansarde, epurarilor politice care nu-si au locul intr-un partid care, la nivel declarativ, are ca scop castigarea viitoarelor alegeri". Principalii vinovati, a continuat Turcan, sunt premierul Tariceanu si seful Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Turcan considera ca multi dintre cei care iau decizii in PNL sunt imorali. "Noi, astazi, ne revendicam in aparatorii moralitatii, cand multi dintre cei care iau deciziile sunt imorali, au fost informatori ai Securitatii, au fost ofiteri de Securitate, au semnat angajamente la Securitate", a aratat Turcan. Ea a acuzat presiuni politice care au dus la retragerea de catre PNL a sprijinului politic pentru ea in functia de presedinte al Comisiei de cultura din Camera Deputatilor. "Foarte multi colegi mi-au marturisit ca au primit telefoane si li s-a spus ca trebuie sa faca lucrul acesta. Se merge pana la amenintarea cu accesul la programe guvernamentale, lucru extrem de grav pentru ca PNL face aceeasi greseala ca PSD, se confunda cu statul", a conchis Raluca Turcan.
Ghise acuza presiunile lui Olteanu
Deputatul Ioan Ghise, recent exclus din PNL pe motiv ca a semnat un angajament cu Securitatea, l-a acuzat ieri pe seful deputatilor Bogdan Olteanu, de presiuni la adresa lui pentru a-si da demisia din partid si a reclamat "jihadul liberal" al excluderilor din aceasta formatiune. "Mi-a cerut sa-mi dau demisia, ca sa iasa partidul cu fata curata. I-am spus: <<Nu mi-o dau, ma, da-ti-o tu!>>", a relatat Ghise discutia cu Olteanu. De altfel, a explicat deputatul, conducerea liberala cunostea inca din anul 2000 faptul ca el a semnat un angajament cu Securitatea, PNL sustinandu-l pentru mandatul de primar al Brasovului. Ulterior, in 2004, tot in cunostinta de cauza, partidul l-a sustinut si pentru mandatul de deputat, a precizat Ghise. El a spus ca a fost exclus din PNL in mod nestatutar, "ca o masea stricata", dupa 15 ani de munca, si fiind "dezlegat" de Codul etic al partidului. Fostul liberal s-a aratat sceptic in privinta verdictului pe care il va da Curtea de Onoare si Arbitraj a PNL in cazul sau, sustinand ca este condusa de "finul Tariceanu".
Raspunsul presedintelui Comisiei de onoare
In replica, presedintele Curtii de onoare si arbitraj a PNL, Bogdan Olteanu, a declarat ca, pentru "a nu exista nici un fel de suspiciuni", nu se va implica in judecarea contestatiei pe care Ioan Ghise o va depune la Curtea de onoare in legatura cu excluderea acestuia din PNL. El a recunoscut ca, inainte ca Ghise sa fie exclus, i-a sugerat acestuia sa-si dea demisia. El a luat apararea tinerilor liberali, sustinand ca este imoral ca "un turnator dovedit al Securitatii" sa jigneasca intr-un mod incalificabil oamenii curati care se afla acum in Guvern sau in fruntea institutiilor publice la nivel national. De altfel, presedintele TNL, deputatul Cristian Adomnitei a sustinut ieri ca Ioan Ghise, nu are abilitatea morala de a se pronunta cu privire la competenta unor tineri liberali de a detine functii inalte in institutiile statului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.