Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cheltuit, anul trecut, 57.294.340 RON. Aceasta este una dintre concluziile raportului de activitate al acestei institutii, pe anul 2005, depus la Senat ieri. Potrivit documentului, problema fundamentala a PNA d
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cheltuit, anul trecut, 57.294.340 RON. Aceasta este una dintre concluziile raportului de activitate al acestei institutii, pe anul 2005, depus la Senat ieri. Potrivit documentului, problema fundamentala a PNA din 2004 si prima parte a lui 2005 a fost esecul in combaterea coruptiei la nivel inalt, fapt remarcat si de evaluarile externe. "Se remarca ca, in 2005, dotarea si informatizarea au crescut de o maniera semnificativa. Activitatea de informatizare s-a dezvoltat in mare masura, fiind folosite fonduri bugetare proprii si resurse din doua programe Phare", se mai arata in document. Pe de alta parte, in 2005, nu au existat actiuni discilinare impotriva procurorilor si nici nu au fost dispuse cercetari prealabile. Dupa schimbarea conducerii in octombrie 2005, DNA a evaluat activitatea pe care procurorii au desfasurat-o pana in septembrie 2005. Ca urmare a acestei evaluari, 17 ofiteri de politie judiciara au parasit DNA si au fost formulate 12 cereri de revocare pentru procurori.
Acelasi document mai arata ca procurorii anticoruptie au solutionat, anul trecut, peste 1.100 de dosare, fiind trimisi in judecata 744 de inculpati. Din cele 1.144 de cauze solutionate, in 111 s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor, iar in 1.033 au fost date solutii de scoatere de sub urmarire penala, de incetare a urmaririi penale ori de neincepere a urmaririi penale (din care, fata de 1.357 de invinuiti, cercetati in stare de libertate, au fost aplicate dispozitiile articolului 18 indice 1 din Codul penal, potrivit caruia fapta nu prezinta pericolul social al unei infractiuni), se mai arata in raport.Acesta releva si faptul ca, anul trecut, combaterea fenomenului coruptiei a constituit un obiectiv major care a determinat noi masuri legislative.(V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.