Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, declara in urma cu cateva zile ca Omar Hayssam se afla in Siria. Acesta a precizat ca nu stie sigur cum a reusit sirianul sa fuga din tara, dar ca exista mai multe variante in lucru in aceasta pri
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, declara in urma cu cateva zile ca Omar Hayssam se afla in Siria. Acesta a precizat ca nu stie sigur cum a reusit sirianul sa fuga din tara, dar ca exista mai multe variante in lucru in aceasta privinta. ZIUA, din surse ale serviciilor secrete romanesti, este in masura sa prezinte, in numarul de astazi, o varianta care in acest moment este analizata si de catre Parchetul General. In acest sens, unul dintre cei care l-au ajutat pe Omar Hayssam sa paraseasca ilegal Romania este Mihai Ghezea. Fostul director al cotidianului "Atac", in prezent un prosper om de afaceri. Mihai Ghezea este cel care l-a tinut ascuns pe colonelul Gheorghe Trutulescu, implicat in afacerea "Tigareta II", si l-a dus apoi la Arad cu intentia de a-l ajuta sa treaca frontiera.
Controversatul fost director al ziarului "Atac", actual director al saptamanalului "Miza", este cunoscut ca fiind un om al serviciilor secrete. De altfel, asa cum arata rapoartele SRI, Mihai Ghezea este unul dintre cei presupusi a fi pus la cale operatiunea Costesti, din timpul mineriadei din 1999, in care ortacii au reusit sa sparga barajul fortelor de Politie si sa ii inconjoare pe jandarmi.
Tinand cont de aceste lucruri, conform surselor ZIUA, Omar Hayssam i-a ordonat lui Mihai Ghezea sa-l ajute sa paraseasca ilegal Romania. Astfel, actualul director al saptamanalului "Miza" a apelat la reteaua sa proprie pentru a-l scoate din tara pe sirianul judecat pentru terorism. Ghezea l-a scos din tara pe Hayssam prin zona Oltenita, unde detine mai multe proprietati la limita frontierei Romaniei.
Legaturi mai vechi
Legaturile dintre Mihai Ghezea si Omar Hayssam sunt mult mai vechi. Asa cum mentionam mai sus, Ghezea este fostul director al cotidianului "Atac". Dupa ce a fost vandut de catre deputatul Dumitru Dragomir, ziarul a intrat in zona de influenta Rafo. Conform surselor ZIUA, Mihai Ghezea a fost scos in fata de catre Viorel Hrebenciuc, cel care, de fapt, controla publicatia. Un personaj despre care se stie ca a avut legaturi cu Omar Hayssam, conform dosarului aflat la Parchetul General si instrumentat de procuroarea Adriana Cristescu si marturiei lui Mohammad Munaf care a spus ca Omar i-ar fi dat sume importante de bani deputatului PSD, in schimbul rezolvarii problemelor pe care sirianul le avea cu autoritatile romane. Dupa o perioada de timp, Mihai Ghezea a vandut ziarul "Atac" fratilor Marian si Octavian Iancu, retragandu-se pentru o suma importanta de bani. Sursele noastre ne-au informat ca este vorba de 1.200.000 de euro.
"Cum sa fac eu asa ceva?"
Mihai Ghezea, contactat de ZIUA, a recunoscut ca il cunostea pe Omar Hayssam si ca detine proprietati la granita Romaniei, dar a negat ca ar avea vreo legatura cu fuga sirianului. "Domnule, voi nu terminati cu prostiile astea? Da, este adevarat ca locuiesc in zona Oltenita. Eu am fost implicat in cazul Trutulescu. Dar atat. Ce vreti sa imi puneti in carca? Domnule, cum sa fac eu asa ceva? Eu il stiam pe Omar, am mai vorbit cu el diverse chestii, dar de la a sti pe cineva pana la a-l scoate din tara...".
Yda si rapirea
Un alt element care conduce spre ipoteza ca Mihai Ghezea nu este strain de fuga lui Hayssam este Constantin Aristide Tanasescu. Patronul agentiei de turism "Yda Travel", cea prin care Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian, Sorin Miscoci si Mohammad Munaf au parasit Romania cu destinatia Irak. Contactat de ZIUA, acesta a precizat ca nu ii spun nimic numele acestea si ca nu stie daca ziaristii rapiti si Munaf si-au luat bilete catre Irak prin intermediul agentiei pe care o conduce. Tanasescu a recunoscut insa ca este foarte bun prieten cu Mihai Ghezea. "Da, sigur ca e un prieten foarte bun de-al meu", ne-a spus Constantin Aristide Tanasescu.
Ipoteza privind ajutorul dat de Mihai Ghezea lui Omar este verificata in acest moment la Parchetul General si SRI. Din sursele ziarului ZIUA, Mihai Ghezea a primit pentru aceasta operatiune 500.000 de euro printr-o firma off-shore, bani cu care a lansat saptamanalul "Miza". (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.