Pe fondul amenintarilor facute de catre liderii sindicali din invatamant privind boicotarea inceperii anului scolar, ieri, sindicalistii si ministrii Educatiei, Finantelor si Muncii s-au intalnit pentru a analiza stadiul realizarii acordului incheiat
Pe fondul amenintarilor facute de catre liderii sindicali din invatamant privind boicotarea inceperii anului scolar, ieri, sindicalistii si ministrii Educatiei, Finantelor si Muncii s-au intalnit pentru a analiza stadiul realizarii acordului incheiat in noiembrie 2005, care a dus la incetarea grevei profesorilor.
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a declarat, la finalul discutiilor ca atitudinea Guvernului este una pozitiva fata de problemele din invatamant si a dat asigurari ca marti, 12 septembrie, se vor prezenta liderilor sindicali propuneri concrete care sa garanteze angajamentele rerezentantilor Executivului fata de situatia cadrelor didactice. Hardau si-a exprimat speranta ca nu vor avea loc actiuni de protest ale sindicalistilor, dupa ce vor fi anuntate propunerile din partea Guvernului pentru sprijinirea invatamantului.
Inaintea discutiilor, liderii anuntau ca vor cere reprezentantilor Executivului sa elaboreze o noua grila de salarizare si reafirmau hotararea de a organiza, chiar pe 15 septembrie, un miting in fata Guvernului. "Solicitam Guvernului schimbarea ierarhiei salariilor bugetarilor din Romania. Cu alte cuvinte, personalul din invatamant doreste sa fie mai bine pozitionat fata de alte categorii bugetare favorizate, ma refer aici la magistratura. Cerem raportarea la salariile magistratilor pentru ca, la studii egale, plata trebuie sa fie egala", a declarat Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret". La randul sau, Catalin Croitoru, liderul Federatiei Educatiei Nationale, a declarat ca, desi mai sunt mai putin de doua saptamani pana la inceperea anului scolar, numai 20% din institutiile de invatamant au primit autorizatie de functionare. "Exista doua puncte esentiale din acest acord. Unul dintre ele se refera la faptul ca, de la 1 ianuarie ar fi trebuit sa intre in functiune o noua lege a salarizarii personalului bugetar. Al doilea lucru, care ne nemultumeste este faptul ca 1,1 milioane de euro, suma care prin acest angajament trebuia alocata infrastructurii, nu e cheltuita in momentul de fata", a mai spus Croitoru.
Precizam ca, la inceputul acestei veri, 82% dintre salariatii din invatamant s-au pronuntat pentru redeschiderea conflictului de munca incepand cu prima zi a anului scolar 2006-2007. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.