Istoricul Sorin Antohi a recunoscut ca a fost colaborator al fostei Securitati, intr-o confesiune transmisa ziarului "Cotidianul", unde este editorialist. Sorin Antohi, aflat pe lista "Voci curate" a Asociatiei Civic Media este membru fondator al
Istoricul Sorin Antohi a recunoscut ca a fost colaborator al fostei Securitati, intr-o confesiune transmisa ziarului "Cotidianul", unde este editorialist. Sorin Antohi, aflat pe lista "Voci curate" a Asociatiei Civic Media este membru fondator al Grupului pentru Dialog Social, publicist in revista "22", colaborator al saptamanalului "Dilema", membru in Comisia prezidentiala de analizare a comunismului, desemnat de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu sa conduca controversata Fundatie Ungaro-Romana Gojdu. Confesiunea lui Antohi, momentan incompleta, vine la doar patru zile dupa ce Asociatia Civic Media a avertizat Administratia Prezidentiala ca, pe langa IPS Nicolae Corneanu, care a fost informator timp de 39 de ani, in Comisia Basescu se mai afla alti "cel putin doi informatori ai Securitatii", solicitand Cotrocenilor sa cerceteze si sa publice dosarele acestora. Civic Media asteapta confesiunea urmatorului informator, prezenta acestora in Comisia Basescu sau/si Comisia Tariceanu riscand sa arunce in derizoriu demersul de condamnare a comunismului, afirma Asociatia intr-un comunicat remis ieri agentiilor de stiri.
Actualul sef al departamentului de studii istorice al Universitatii Central Europene din Budapesta recunoaste ca: "am semnat un angajament de colaborare cu Securitatea pe 29 martie 1976 pe cand eram elev in ultima clasa de liceu (m-am nascut pe 20 august 1957) la capatul a vreo trei saptamani de presiuni. Aproximativ intre 1976 si 1982, cu intermitente neregulate, intre care una de peste un an si jumatate am furnizat Securitatii note informative sub numele conspirativ "Valentin". Pagina electronica a ziarului Cotidianul a publicat scrisoarea integrala a lui Sorin Antohi, de 19 pagini, in care acesta relateaza legaturile sale cu Securitatea. Informatia a bulversat ieri mediile intelectuale.
"Am scris despre prieteni"
Sorin Antohi mai arata in scrisoarea sa ca "Am informat in scris Securitatea despre unii dintre prieteni si despre unele dintre cunostinte, fara sa-i previn, fara sa le-o marturisesc post festum pana la scrierea acestui text, fara sa-mi cer iertare, fara sa-mi asum public acest trecut nedemn si dureros. Sorin Antohi a fost recrutat ca informator de Securitate pe cand se afla in clasa a XII-a la liceul "C. Negruzzi" din Iasi, in anul 1976.
Sorin Antohi mai citeaza o nota interna a Securitatii care afirma ca "La data de 29.03.1976 Antohi Sorin a fost recrutat in calitate de colaborator al organului de Securitate primind numele conspirativ de Valentin si a fost folosit pentru realizarea supravegherii informative la cursul postliceal de pe langa uzina Tehnoton din Iasi". Pe parcursul stagiului militar satisfacut intre 1978-1980, Sorin Antohi a fost urmarit informativ sub numele de cod "Nicodim". Investigatiile Securitatii au condus la concluzia ca Sorin Antohi nu este un spion, astfel ca din anul 1980 acesta si-a reluat activitatea de informator al Securitatii. Dupa ce aminteste de intentia sa de a fugi in Iugoslavia in 1979, Sorin Antohi arata ca "N-am avut curajul de a fugi. M-am resemnat la mizerie morala, incercand sa nu dau niciodata informatii care sa lezeze cu adevarat interesele cuiva, fie el prieten sau o simpla cunostinta. Cand dosarele privind perioada 1980-1982 vor aparea, voi putea si proba aceasta afirmatie, voi putea intregi povestea pe care incep s-o spun acum. Pana atunci totul ramane o simpla scuza de turnator".
Cu timpanul pe scriitori
"Mi s-au cerut, iar eu am dat, note informative despre multi dintre cei de care am fost cel mai apropiat, de la care am invatat cel mai mult. Unii dintre ei - cum ar fi Dan Petrescu, Luca Pitu si Tereza Culianu Petrescu, lectorii straini - erau oricum urmariti strict, inclusiv prin ascultarea electronica a tuturor conversatiilor din casa, nu doar a celor telefonice", mai arata Sorin Antohi in scrisoarea sa. Motivand ca insemnarile sale nu reflecta activitatea de colaborare cu Securitatea si nici dosarele nu au fost desecretizate, Sorin Antohi nu ne ofera foarte multe detalii despre notele informative transmise Securitatii intre 1980 si 1982. In incheierea scrisorii sale, Sorin Antohi sustine ca dupa 1982 a refuzat sa mai colaboreze cu Securitatea, trecand de partea opozantilor sistemului comunist.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.