Fostul ministru PSD al Justitiei le-a spus membrilor CNSAS ca vor face puscarie daca vor divulga informatii despre audierea ei * Rodica Stanoiu nu are dosar de retea, dar a semnat note informative cu numele de "Sanda" * Surse din Colegiu spun ca e
Fostul ministru PSD al Justitiei le-a spus membrilor CNSAS ca vor face puscarie daca vor divulga informatii despre audierea ei * Rodica Stanoiu nu are dosar de retea, dar a semnat note informative cu numele de "Sanda" * Surse din Colegiu spun ca este foarte probabil ca fostul ministru al Justitiei sa-l fi turnat si pe Adrian Nastase
Fostul ministru pesedist al Justitiei, Rodica Stanoiu, i-a amenintat direct pe membrii CNSAS cu puscaria in cazul in care vor divulga informatii legate de audierea ei, de ieri, de la sediul institutiei. Stanoiu, care apare pe lista celor 29 de politicieni cu dosare de retea, a fost audiata ieri timp de trei ore la CNSAS. Potrivit unor surse din cadrul Colegiului, Rodica Stanoiu nu are dosar de retea, insa din analizarea unor dosare conexe au iesit la iveala note informative semnate de fostul ministru al Justitiei, cu numele de cod Sanda.
Aceleasi note, pe care "Sanda" nu si le-a asumat nici ieri, arata, potrivit surselor citate, ca Rodica Stanoiu si-a turnat cu manie proletara si fara resentimente colegii de la Institutul pentru Cercetari Juridice, unde a lucrat, ca cercetator, in timpul fostului regim. Aceleasi surse ne-au precizat ca, dat fiind faptul ca fostul premier pesedist, Adrian Nastase, a fost coleg cu "Sanda" la Institut, este posibil ca Stanoiu sa-l fi turnat si pe acesta. Situatia este cu atat mai mult in defavoarea fostului ministru, cu cat, in timpul regimului comunist Institutul de Cercetari Juridice se afla in directa responsabilitate a ofiterului de Securitate Marian Ureche. In pauza in care nu i-a amenintat pe membrii Colegiului CNSAS cu inchisoarea, se pare ca Rodica Stanoiu a cerut o noua expertiza grafologica, pentru a dovedi ca notele informative nu au fost scrise de manuta ei. Si aceasta in conditiile in care, au precizat sursele citate, CNSAS i-a prezentat ieri lui Stanoiu o expertiza grafologica nou-nouta, pe care tot ea o ceruse, si care demonstra ca scrisul este al ei si numai al ei. In replica, Rodica Stanoiu le-ar fi spus membrilor CNSAS ca nu crede in veridicitatea acestei expertize si ca ar vrea una noua, facuta de un expert recomandat de ea.
"Ete, na!"
La iesirea de la audieri, Rodica Stanoiu a aparut cu un brat de hartii despre care a spus plastic ca reprezinta "viata" ei. In rest, Stanoiu s-a imbrancit cot la cot cu ziaristii, pana la masina, pentru a scapa de intrebari. Senatorul PSD a sustinut ca are doar dosar de urmarit. Cat priveste posibilitatea de a avea si un dosar de retea, Stanoiu a spus, citandu-l pe Traian Basescu: "Gasiti-mi-l si dati-mi-l!". Intrebata daca a semnat vreodata note informative cu nume conspirativ, Rodica Stanoiu s-a inflamat din usa masinii: "Ei, asta e!". La intrarea in sediul CNSAS, Stanoiu raspunsese aceleiasi intrebari, cu o formulare asemanatoare: "Ete, na!". Fostul ministru al Justitiei a refuzat sa faca alte comentarii si le-a aruncat ziaristilor in fata articolul 24, aliniatul 3, din legea 187 care le interzice membrilor CNSAS sa dezvaluie informatii din timpul audierilor. "Luati-va informatiile de acolo", s-a amuzat satisfacuta Stanoiu.
Dinescu: "Ne-a aratat pisica"
De altfel, micul santaj al pesedistei a functionat, si membrul CNSAS Mircea Dinescu i-a anuntat pe ziaristi ca nu poate da nici un detaliu, in afara de acela ca intalnirea cu Stanoiu a fost "interesanta". "Ati vazut ce a zis Rodica Stanoiu despre art.24 (din Legea Ticu - n.r), il stiti, ala referitor la puscarie, ne-a aratat pisica, deci nu va pot spune nimic", a spus Dinescu la iesirea din sediul CNSAS. Si Ticu Dumitrescu a avut, dupa sedinta CNSAS, aceeasi reactie defensiva in cazul Rodica Stanoiu. "Daca nu v-a spus doamna Stanoiu, cum v-as putea povesti eu? Nu am voie, va rog sa intelegeti. Ma simt penibil sa nu va pot spune. Asta e adevarul", le-a spus Ticu Dumitrescu jurnalistilor care-l asteptau la iesirea din CNSAS. Reamintim ca numele Rodicai Stanoiu a aparut, la inceputul lunii august, intre cele ale politicienilor care ar fi colaborat cu Securitatea. Membrii Colegiului CNSAS ar fi trebuit sa o audieze pe Rodica Stanoiu in 22 august, insa aceasta i-a anuntat pe acestia ca nu se poate prezenta pentru ca urmeaza un tratament medical.
Nume de urmarit: "Tutu"
Colegiul CNSAS l-a audiat tot ieri pe deputatul independent (fost PRM) Dan Mocanescu, care a recunoscut ca a dat Securitatii informatii despre un prieten de-al sau, cetatean strain, dar a sustinut ca a spus numai lucruri de bine despre acesta: ca este un om onest, care respecta interesele tarii sale si care nu este un pericol pentru Romania. Mocanescu a mai spus ca nu a semnat vreun angajament de colaborare cu Securitatea, ci doar mai multe angajamente prin care se obliga sa respecte secretul de stat, intrand des in contact cu informatii clasificate prin natura meseriei sale. Si secretarul de stat in MAI, Mircea Toader s-a prezentat la CNSAS si a declarat ca a fost urmarit de Securitate si chiar anchetat la sediile acesteia in mai multe randuri, din 1986 pana in 1988. Toader a mai spus ca numele conspirativ sub care se regaseste in inscrisurile Securitatii este "Tutu". In seria de audieri de ieri au mai intrat deputatul PNL Liviu Campanu, care apare pe lista celor 29 de politicieni cu dosar de retea, dar sustine ca totul este o facatura, si Gheorghe Firczak, deputat al comunitatii rutene. (Carmen EPURAN)
Becali la CNSAS: "Mare aglomeratie la CSAT-ul asta"
Patronul echipei Steaua a venit ieri cu Maybach-ul la CNSAS, in calitate de sef de partid, si a depus si el, conform cutumei recent create, o lista cu liderii marcanti ai PNG, pentru a fi verificati. Becali nu s-a trecut si pe el pe lista pentru ca el este "razboinicul luminii", care nu a turnat niciodata, nu a avut nici dosar de urmarit si nici Securitatea nu a incercat sa-l racoleze. "Lasa-ma, eu sunt razboinicul care s-a luptat cu ei intotdeauna. Toata familia mea, bunici, parinti...", s-a revoltat liderul PNG. Becali a sustinut galagios ca nu a avut angajament, lasand sa se inteleaga ca Securitatea nu ar fi avut curaj sa se apropie de el. Becali a promis, pe de alta parte, ca daca se va dovedi prin absurd ca a colaborat cu Securitatea, se va spanzura si presa va putea sa asiste. La plecarea de la CNSAS, unde nu a stat mai mult de cinci minute, Becali a reusit cu mare greutate sa-si scoata masina din straduta aglomerata pe care se afla sediul institutiei. Usor incurcat in trafic Becali a scos capul pe geam si a concluzionat confuz: "Mare aglomeratie la CSAT-ul asta!". Becali a mai evitat la timp o coliziune cu o alta masina, care venea din sens opus, dupa care a iesit cu bine pe bulevard. (C.E.)
Dinescu, Onisoru, Cazimir Ionescu si Aurel Pricu cercetati de politia economica
Patru dintre fostii si actualii membri ai CNSAS sunt verificati de politia economica pentru deconturi in fals, transmite Realiatea TV. Potrivit sursei citate, Mircea Dinescu, Gheorghe Onisoru, Cazimir Ionescu si Aurel Pricu au fost deja instiintati despre aceasta ancheta. Oamenii legii sustin ca pentru mai multe deplasari facute in interes de serviciu, cei anchetati au adus bonuri care nu au putut fi justificate in contabilitate. Prejudiciul, spun anchetatorii, este de peste 2 miliarde de lei vechi. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.