La Ministerul Artelor e zi de subventii. Parcajul e plin cu masini din provincie. Poetii, romancierii, pictorii si cantautorii din Bucuresti sunt pe buna dreptate indignati. ""Parca s-ar da bani cu camionul, nu cu plicul"", spune un poet angajat d
La Ministerul Artelor e zi de subventii. Parcajul e plin cu masini din provincie.

Poetii, romancierii, pictorii si cantautorii din Bucuresti sunt pe buna dreptate indignati. ""Parca s-ar da bani cu camionul, nu cu plicul"", spune un poet angajat de curand la Guvern, la departamentul ""Integrarea. Ode, lozinci si strigaturi de protocol"". Un nuvelist interbelic din Dolj umbla ca naucul pe coridoare si intreaba pe toata lumea: ""Nu stiti unde e biroul «Impostori»?"". Unii il trimit un etaj mai sus, altii il indruma spre biroul ""Plagiate si contrafaceri"". In holul central, la o masa cu picioare tip labe de leu din secolul al XVII-lea, un fost grefier la Procuratura, pensionat pe motiv de delirum tremens inainte de termen, ii invata pe petenti sa scrie cererile. Ca de pilda: Subsemnatul (nume, pseudonim), poet (prozator, epigramist) cu (fara) talent nascut (facut) la data (tara, religia), strada, judetul, etajul, etc., doresc (solicit, cersesc, reclam) etc., etc., suma de puncte, puncte, se taie cu un x ce nu corespunde. E simplu, numai ca lumea nu mai stie sa scrie cum se cuvine o cerere. Un ochelarist a mazgalit vreo cinci exemplare tip si tot n-a dus nici unul pana la capat... Acolo unde trebuie semnatura si data scrie de fiecare data ""Spitalul nr. 9, ameliorat"". Poate ca nu are la el ochelarii de scris, ci numai pe cei de citit, si atunci se explica, poate ca asa e el, ameliorat grav si iarasi se explica. Ce esti matale?, il intreaba vadind multa intelegere pentru cazuri grefierul. Poet, raspunde acesta. Poet, poet, asta vedem si noi, ca aici doar nu vin scafandri, dar ce fel de versuri scrii? Clasice, albe, verzi, cu dungi? La rubrica ""genul literar preferat"" ochelaristul a scris ""masculin"" si ""poezi"". In alt hol, un juriu cu douzeci si sapte de membri si cinci supleanti citeste si aproba la timp si in bune conditiuni cererile. Nu inainte insa de a le fi vizat sefii birourilor de resort, respectiv ""Veleitari mici si mijlocii"", ""Veleitari mari"", ""Inspirati locali"", ""Creatori de larga recunoastere judeteana"", ""Pictorasi"", ""Terchea Berchea"", ""Maculatura"", ""Afoni"", ""Juriul aproba si tot aproba, fiindca de aia e platit, dar la orele 12 si 10 minute incepe scandalul. Un domn cu mustati, venit tocmai de dincolo de Sannicolau Mare, prezinta o adeverinta de chirurg amator, desi pe cerere sta scris clar ""absolvent liceu particular coregrafie si cant"". ""Du-te, mata, la Ministerul Sanatatii"", il sfatuieste presedintele juriului, cunoscutul critic proletcultist si cu angajament temporar la Securitate Spanoiu.
Asta n-ar fi nimic, ca cer subventii si persoane fara atestate de geniu de la primarie, fisc, ba chiar si fara diplome de la Scoala populara de arta, dar de la 12 fix, in cladirea de vizavi de Minister, se distribuie ciorba si tocana la saraci, iar tiganii cu Mercedesuri dau buluc in parcaj. Unii mai isteti nici nu se mai duc la cantina, ci intra cu burtile lor mari la Arte si pacalesc juriul atasand la cererea de subventii pentru creatie intocmita impecabil de grefier, care a mai fost taiat cu sisul in diagonala pe pantec si cand lucra in justitie, certificate de handicapati. Iar juriul, ce poate sa faca, daca hartiile sunt in regula, aproba.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.