Dupa 27 de ani de cariera stralucita la ONU, Liviu Bota a preluat conducerea misiunii permanente a Romaniei pe langa organizatiile internationale de la Viena. Pe langa dezamorsarea crizelor, cel mai mult ii place sa-si vada colegii ""crescand"".

Dupa 27 de ani de cariera stralucita la ONU, Liviu Bota a preluat conducerea misiunii permanente a Romaniei
pe langa organizatiile internationale de la Viena. Pe langa dezamorsarea crizelor, cel mai mult ii place sa-si vada colegii ""crescand"".

Liviu Bota a ajuns la Viena dupa 27 de ani petrecuti la Organizatia Natiunilor Unite (ONU). ""Am fost subsecretar general al ONU, functie pe care n-a mai avut-o nici un roman inaintea mea"", spune ambasadorul cu vadita mandrie profesionala.
ECHIPA TANARA SI STRALUCITA. In capitala Austriei a avut un soc. ""Toti erau foarte tineri si fara experienta."" ""Dar, continua diplomatul, ""pentru mine nu este placere mai mare decat sa vad ca incep sa lucreze nu numai bine, dar independent. Dupa ce identific care ce face bine, ii las in pace si asa cresc profesional colegii mei"". Acum, se poate lauda cu o echipa ""tanara si stralucita"".
PEPINIERA. Mai mult, ""dintre diplomatii care au lucrat cu mine, sunt vreo cinci ambasadori, Adrian Vierita in Germania, actualmente secretar de stat pentru Afaceri Europene, Victor Micula in Argentina, Valerica Epure in Slovacia, Traian Laurentiu Hristea in Ucraina, si nu i-am enumerat pe toti"", calculeaza Bota, care continua: ""Satisfactia mea este sa ii vad ca ajung sus, nu din punct de vedere ierarhic, ci ca sunt buni"".
Ambasadorul recunoaste ca la Viena este o foarte buna scoala pentru diplomati, pentru ca aici se face diplomatie multilaterala, si nu bilaterala. ""In organizatiile internationale se face doctrina. Cel care lucreaza acolo trebuie sa cunoasca bine un dosar, o problema. Trebuie sa vorbeasca cel putin bine o limba straina si sa treaca testul microfonului. Nu sunt putini cei bine pregatiti care nu reusesc sa treaca testul microfonului. Trebuie sa ii formezi, sa ii pui in situatia de a face asta"", explica diplomatul-pedagog. In ceea ce priveste realizarile, nu este succes mai mare decat sa actioneze pentru a evita o posibila problema. ""Succesul unui diplomat este sa evite crizele"", crede Bota.

PIEDICI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.