Festival de literatura
Festivalul International "Zile si Nopti de Literatura", care se va desfasura in perioada 15-19 septembrie pe litoral, va reuni aproximativ 120 de scriitori din tara si din strainatate. Manifestarea, aflata la a cincea editie, se va desfasura in Mangalia, Neptun si Constanta si va reuni scriitori si oameni din domeniul editarii de carte din tara si din strainatate, printre care: Constantin Abaluta, Gabriela Adamesteanu, Fawzia Assaad, Gerard Augustin, Charles Carrere, Matei Calinescu, Ruxandra Cesereanu, Andrey Gritsman, Nora Iuga, Jean Mattern, Gabriela Melinescu, Mircea Mihaies, Ales Mustar, Amir Or, Ion Pop, Antoaneta Ralian, Dieter Schlesak, Roumiana Stantcheva, Alexandru Al. Sahighian, Matei Visniec, Horia Zilieru, Jean-Luc Wauthier. Festivalul are in program doua zile de colocviu cu tema "Sansa literaturilor īmiciŠ. Ce si cum se traduce? Ce si cum se promoveaza in domeniul literaturii?". Iubitorii de carte vor lua parte la lecturi de poezie contemporana romana si straina, lansari la Salonul de Carte Ovidius din Constanta in prezenta editorilor si scriitorilor participanti la festival, precum si la o seara de teatru, transmite Mediafax. La manifestare se vor acorda trei premii: Premiul pentru editarea, publicarea si promovarea literaturii romane in lume, pentru o editura din strainatate; Premiul pentru traducerea unor opere literare romanesti intr-o limba straina; Premiul Ovidius, pentru valoarea exceptionala a operei literare. Uniunea Scriitorilor din Romania are ca parteneri in organizarea festivalului Ministerul Culturii si Cultelor, Institutul Cultural Roman, Primaria Mangalia, Ministerul Afacerilor Externe (Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni) si Microsoft South-East Europe. Manifestarea culturala este sprijinita de Arhiepiscopia Tomisului si Dunarii de Jos, Universitatea Ovidius din Constanta si Targul Estival de Carte din Mangalia. (D.C.)
Simfest, la final
Filmul "Suflete aproape de cer", un documentar de Ovidiu Dumitrana de la Max Vision Craiova, a castigat Marele Premiu al Festivalului Televiziunilor Locale Simfest, care s-a desfasurat la Targu Mures in perioada 30 august- 3 septembrie, transmite Medifax. Filmul "Souls near heaven" (Suflete aproape de cer), despre un pelerinaj pe muntele Sinai si in Egipt, a fost apreciat "pentru excelenta stapanire a limbajului audiovizual, pentru imbinarea inspirata a imaginii si a coloanei sonore si pentru comentariul profund". Juriul a fost format din Lucian Ionica, Romeo Couti, Brindusa Armanca, Ecaterina Simonffy si Ovidiu Marginean si a avut de ales intre circa 90 de productii inscrise in concurs de zeci de producatori de televiziune, reporteri, realizatori de emisiuni, corespondenti teritoriali, free-lanceri, studiouri de productie independente si webdesigneri din toata tara: Baia Mare, Alba Iulia, Deva, Cluj-Napoca, Turda, Timisoara, Craiova, Turnu Severin, Bucuresti, Slatina, Iasi sau Targu Mures. (D.C.)
Expozitie la MNAC
Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) va vernisa, marti, expozitia fotografului americano-finlandez Arno Rafael Minkkinen, intitulata "Saga-The Journey of Arno Rafael Minkkinen", informeaza organizatorii. Arno Rafael Minkkinen a inceput sa faca fotografii cu el insusi in anii '70, si de atunci nu s-a mai oprit. In tot acest timp a generat cu consecventa imagini ce exploreaza interactiunea corpului sau cu mediul inconjurator. MNAC va oferi in lunile septembrie si octombrie cea mai ampla prezentare a operei lui Minkkinen de pana acum, ce concentreaza 35 de ani de fotografie. Cei doi curatori ai expozitiei, A.D. Coleman si Todd Brandow, au realizat o selectie de 112 lucrari din opera artistului, un amestec de fotografii usor de identificat cu altele mai putin cunoscute, nepublicate, unele aflate pentru prima data intr-o expozitie. "Trebuie sa ma fotografiez pe mine insumi, pentru ca nu pot sa pun pe nimeni altcineva sa-si asume problemele, pericolele si riscurile asociate lucrarilor mele", spune Minkkinen. Expozitia are drept sursa de inspiratie Kalevala, mitul national finlandez, organizand imaginile intr-o forma narativa, permitand dezvaluirea aventurii mitice pe care acestea o descriu. (M.A.)